Ten sernik jest puszysty, ma delikatny smak i ciekawy wygląd. Trzeba tylko uważać, żeby nie piec go zbyt długo, ponieważ jeśli pianka z białek będzie zbyt wysuszona to krople "rosy" mogą się nie pojawić. Ja z obawą czekałam na te pojawiające się kropelki i doczekałam się. Co prawda, mogłabym wyjąć ciasto z piekarnika "minutkę szybciej" pewnie byłoby ich więcej, ale i tak jestem zadowolona z efektu. Na pewno ten sernik nieraz zagości w moim domu.
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 3 żółtka ( białka będą potrzebne do ubicia piany )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 dag sera białego (użyłam sera z wiaderka )
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (użyłam waniliowych, bo takie akurat posiadałam )
- 1 mały cukier wanilinowy
- 2 szklanki mleka
Formę do pieczenia ( wym.39x23cm ) przesmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.Wykleić dno formy przygotowanym ciastem.
Masa serowa: jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, a następnie dodawać w kolejności twaróg z wiaderka, budyń w proszku, olej i mleko.Uwaga: wyjdzie z tego bardzo rzadka masa.
Kruche ciasto piec w temp. 180°C przez 10 minut, wyjąć, wylać na nie masę serową i ponownie wstawić do piekarnika na około 1 godzinę.
Ubić sztywna pianę z 3 białek dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru.
Przygotowaną bezę wyłożyć na sernik na 10-15 minut przed końcem pieczenia, po czym ponownie wstawić ciasto do piekarnika. Po 10-15 minutach (pilnować, żeby beza za bardzo się nie spiekła) gotowy sernik wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Piekłam podobny z moją Mamą i był taki pyszny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com
Cudownie wygląda;))) Dawno nie robiłam...
OdpowiedzUsuńUwielbiam go - jest taki cudownie delikatny... Śliczny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńŚwietny! Bardzo mi się podoba, zwłaszcza w tej wersji kolorystycznej - wszystko zbliżone. Już wiem co upiekę na weekend :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam :)
chwila-dla-zdrowia.blogspot.com
Wyszedł wspaniale :), częstuje się kawałeczkiem :D
OdpowiedzUsuńNa którym poziomie piekarnika Pani piecze i funkcja gora dol ?
OdpowiedzUsuńPiekę na najniższym poziomie (piekarnik mój posiada ich 5 ) i funkcja góra-dół.
UsuńBardzo pyszny sernik. Robiłam i polecam
OdpowiedzUsuńPieke taki sam tylko ja jeszcze do masy serowej dodaje wycisniety sok z cytryny ,sernik ma troche smak cytrynowy ,polecam jest pyszny.
OdpowiedzUsuń