poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Sernik Złota Rosa

 Ten sernik jest puszysty, ma delikatny smak i ciekawy wygląd. Trzeba tylko uważać, żeby nie piec go zbyt długo, ponieważ jeśli pianka z białek będzie zbyt wysuszona to krople "rosy" mogą się nie pojawić. Ja z obawą czekałam na te pojawiające się kropelki i doczekałam się. Co prawda, mogłabym wyjąć ciasto z piekarnika "minutkę szybciej" pewnie byłoby ich więcej, ale i tak jestem zadowolona z efektu. Na pewno ten sernik nieraz zagości w moim domu.
                     Składniki:
Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/4 szklanki  cukru
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 3 żółtka ( białka będą potrzebne do ubicia piany )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 80 dag sera białego (użyłam sera z wiaderka )
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (użyłam waniliowych, bo takie akurat posiadałam )
  •  1 mały cukier wanilinowy
  • 2 szklanki mleka
Z podanych składników zagnieść ciasto.
 Formę do pieczenia ( wym.39x23cm ) przesmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.Wykleić dno formy przygotowanym ciastem.
Masa serowa: jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, a następnie dodawać w kolejności twaróg z wiaderka, budyń w proszku, olej i mleko.Uwaga: wyjdzie z tego bardzo rzadka masa.

 Kruche ciasto piec w temp. 180°C przez 10 minut, wyjąć, wylać na nie masę serową i ponownie wstawić do piekarnika na około 1 godzinę.
Ubić sztywna pianę z 3 białek dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru.
Przygotowaną bezę wyłożyć na sernik na 10-15 minut przed końcem pieczenia, po czym ponownie wstawić ciasto do piekarnika. Po 10-15 minutach (pilnować, żeby beza za bardzo się nie spiekła) gotowy sernik wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.



9 komentarzy:

  1. Piekłam podobny z moją Mamą i był taki pyszny!

    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda;))) Dawno nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam go - jest taki cudownie delikatny... Śliczny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny! Bardzo mi się podoba, zwłaszcza w tej wersji kolorystycznej - wszystko zbliżone. Już wiem co upiekę na weekend :)
    Pozdrawiam i zapraszam :)
    chwila-dla-zdrowia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszedł wspaniale :), częstuje się kawałeczkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Na którym poziomie piekarnika Pani piecze i funkcja gora dol ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę na najniższym poziomie (piekarnik mój posiada ich 5 ) i funkcja góra-dół.

      Usuń
  7. Bardzo pyszny sernik. Robiłam i polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieke taki sam tylko ja jeszcze do masy serowej dodaje wycisniety sok z cytryny ,sernik ma troche smak cytrynowy ,polecam jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)