Wyśmienite kruche pierożki z dodatkiem serka homogenizowanego.
W środku jabłka, które są soczyste po upieczeniu i ich kwaskowy smak pięknie łączy się właśnie z kruchym ciastem oraz lukrem.
Z przygotowanej porcji ciasta powstało 26 pierożków.
Ciasto:W środku jabłka, które są soczyste po upieczeniu i ich kwaskowy smak pięknie łączy się właśnie z kruchym ciastem oraz lukrem.
Z przygotowanej porcji ciasta powstało 26 pierożków.
- 2 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 250g masła lub masła roślinnego
- 250g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 nieduże kwaskowe jabłka
- około 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka spirytusu lub innego dobrego alkoholu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wsypać przesianą przez sitko mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć zawinięte w folię na 2 godziny do lodówki.
Jabłka obrać i przekrajać w 16-ki.
Podsypać blat pod ciasto mąką. Jedną część ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm ( jeśli ciasto klei się do wałka, wierzch ciasta podsypać również mąką ). Wycinać okręgi. Do wycinania użyłam kubka o poj. 580 ml., ponieważ jest on dosyć szeroki i spore kółka z niego wyszły. Nakładać plasterek jabłka, zawinąć jak pieroga i brzegi ciasta złączyć palcami lub końcówką łyżeczki. Wyjąć drugą część ciasta i również lepić pierożki. Kłaść na czystej blasze (nie smarować tłuszczem).
Piec 15-18 minut w temp. 200°C. Do zrumienienia
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i alkoholem.
Gotowe, ciepłe pierożki polukrować.
Doskonały pomysł na słodkie pierożki:-)
OdpowiedzUsuńświetny przepis:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne;proste i smakowite! ja polecam ciasteczka ''sadlaki'' z marmoladą..;niezwykle kruche,trochę kaloryczne ;) ale pyszne !pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/sadlaki.html