W piekarni bardzo rzadko kupowałam te parzone ciastka z kremem, ale wykonane we własnej kuchni mogłabym je jeść bardzo często.Są duuuużo smaczniejsze i wiem, że na pewno będą świeże.
Do przełożenia ciastek użyłam ubitej śmietanki połączonej z serkiem mascarpone i truskawkami.
Wyszło mi 12 pysznych eklerków z delikatnie słodkim kremem połączonym z lekko kwaskowymi owocami...udekorowanych dodatkowo polewą czekoladową.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 125 g masła
- 4 jajka
- 500 g słodkiej śmietanki 30%
- 125 g serka mascarpone
- cukier puder ( w zależności od upodobań, ja dałam czubate 2 łyżeczki pudru )
- truskawki ( po jednej na ciastko )
- 3/4 tabliczki czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka wody
Zimne ciasto miksować dodając po jednym jajku do uzyskania gładkiej masy.
Natłuścić blaszkę.
Gotowym ciastem napełnić worek cukierniczy z dość szeroką końcówką i wyciskać na natłuszczonej blaszce podłużne ciastka w sporej odległości od siebie ( ciasto rośnie )
Piec w temp. 200°C około 25-30 minut.
Upieczone eklerki jeszcze ciepłe przekrajać wzdłuż i zostawić do wystygnięcia.
Śmietankę 30% ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Serek mascarpone zmiksować przez chwilę, dodać do niego 2 łyżki ubitej śmietanki w celu "rozluźnienia " masy. Dodać pozostałą ubitą śmietanę i wymieszać, żeby uzyskać gładką masę kremową. Gotowy krem nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na dolną część eklera.Truskawki umyć, każdą pokroić w plasterki i kłaść na kremie śmietankowym. Przykryć druga połową ciastka.
Czekoladę podzielić na kawałki, wrzucić do garnuszka, dodać wodę i masło. Cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawić na chwilę do ostygnięcia. Polewać łyżeczką eklerki z kremem.
Muszę się kiedyś skusić i takie przygotować, nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPiękne! Wyglądają jak z cukierni! ;)
OdpowiedzUsuńAleż śliczności.
OdpowiedzUsuńŚliczne, a domowe na pewno lepsze niż z cukierni ;)
OdpowiedzUsuńMmm, cudne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ptysie i eklerki, będę musiała niedługo zrobić :)
Róbcie dziewczyny, róbcie. Zobaczycie, że będą Wam smakowały. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOch,. eklerki to moje ukochane ciastka. Zawsze kupowałam je w sprawdzonej cukierni, gdzie wiedziałam, że będą świeże. Teraz cukierni już nie ma, więc chyba muszę spróbować upiec je samodzielnie.
OdpowiedzUsuń