piątek, 18 lipca 2014

Tarta śmietankowa z czerwoną porzeczką

Jeszcze ani razu nie upiekłam żadnego ciasta z porzeczkami.W ogóle nie pamiętam kiedy je jadłam, chyba "sto lat temu" -  jak rodzice mieli działkę. Dzisiaj właśnie ten smak kwaskowych czerwonych porzeczek wywołał u mnie wspomnienia z dzieciństwa.
Tarta? Czemu nie....kruche ciasto i słodko-kwaskowy smak....

                    Składniki:

Kruche ciasto:
  • 190 g mąki pszennej
  • 25 g szklanki cukru
  • 100 g masła ( posiekać nożem )
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
 Z podanych składników zagnieść szybko ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Natłuścić formę do tarty, wyjąć schłodzone ciasto i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem.
Piec ok.15 minut w temp.190°C.

Warstwa śmietankowo-porzeczkowa:
  • 500g gęstej śmietany 18%
  • niecałe pół szklanki cukru
  • 1 budyń smietankowy bez cukru
  • 2 białka
  • 50g wiórków kokosowych
  • ok. 220g czerwonej porzeczki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
 Ubić białka na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier wciąż miksując białka. Następnie wsypać budyń, zamieszać i odstawić mikser. Wlać powoli śmietanę i wymieszać łyżką do połączenia się mas.
Przygotowaną masę śmietankową wlać do upieczonego wcześniej kruchego ciasta.Wyrównać.
Umyte porzeczki wymieszać delikatnie łyżką  z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Owoce kłaść na masę śmietankową. Obsypać wierzch wiórkami kokosowymi.
Piec ok. 30 minut w temp. 175-180°C.
Ps.:Jeśli ktoś nie lubi wiórków kokosowych, może zastąpić je kruszonką.



9 komentarzy:

  1. Ciasto prezentuje się rewelacyjnie :)
    Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta wygląda wspaniale, a porzeczki to bomba witaminowa.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba z porzeczką jeszcze niczego nie piekłam, muszę to nadrobić. Zwłaszcza, że taka tarta z czerwoną porzeczką naprawdę ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też z porzeczkami nie piekłam ciasta, a szkoda bo Twoje wyszło rewelacyjnie. Chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest rewelacyjne! Dziś upiekłam i wszyscy byli zachwyceni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się , że smakowało. Pozdrawiam :)

      Usuń

  6. ta tarta wygląda bardzo wytwornie, porywam jeden kawałek - :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Zrobilam te tarte. Bardzo dobra. Polecam bo jest szybka w przygotowaniu, bezproblemowa i smaczna.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)