Przepis jest bardzo prosty i nie bardzo kaloryczny. Każdemu musi się udać.
W tej chwili uchodzi w domu za najlepszy deser i znika w okamgnieniu. Ale tak naprawdę, żeby wszyscy byli w pełni zadowoleni to powinnam zrobić po jednej takiej porcji tortownicy na "głowę" i wtedy nie byłoby pretensji, że ten "zjadł tyle a tamten tylko kawałeczek"....
Mimo wszystko chyba nie powinnam przesadzać z częstotliwością robienia tego deseru, żeby domownikom się za szybko nie znudził.
Bo przyjemności trzeba dozować :)
Składniki na tortownicę 22 cm:
- 2 szklanki gęstej śmietany 18 %
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 paczka herbatników
- 5 łyżeczek żelatyny ( 20 g)
- 3 galaretki różnego koloru
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Podgrzać w naczyniu mleko. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Dodać cukier, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie rozpuścić trzecią galaretkę i odstawić do stygnięcia. W mały talerzyk deserowy odlać 3 łyżki ciepłej jeszcze galaretki i maczać w niej herbatniki, następnie układać je na spód tortownicy ( będą potem wilgotne i miękkie ).
Śmietanę zamieszać, wlać do niej ostudzone mleko z żelatyną.
Cisto mojego dzieciństwa , uwielbiam go za te kolorki :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie zjadłabym więcej niż jeden kawałek :D
OdpowiedzUsuńWygląda prześlicznie
OdpowiedzUsuńSmakowite cudeńko :) Muszę kiedyś w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńAleż piękne kolory. Jest śliczny. Koniecznie musze coś takiego zrobić i niech oko cieszy, a potem to już będzie oblizywanie się po tych pysznościach :)
OdpowiedzUsuńŚmietana 18% ma być słodka czy taka jak do zupy?
OdpowiedzUsuńJa użyłam zwykłej gęstej śmietany. Nie słodkiej.
UsuńPyszny placuszek , moja córcia stwierdziła , że aż za dobry :D
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje:-)
OdpowiedzUsuńzakochalam sie w wygladzie tego ciasta, tylko mi malo kiedy wyjdzie cos dobrze, wiec prosze powiedz mi czy ta smietane to rzeczywiscie tylko zamieszac nic nie ubijac? jaka ona w ogloe ma byc, kwasna czy kremowka?
OdpowiedzUsuńTak,tylko zamieszać, tak jak napisałam :) Śmietana ma być zwykła,gęsta.
UsuńPani ma w srodku chyba 3 rodzaje galaretki.. Tak ?
OdpowiedzUsuńDo środka dałam jedną całą i dwie po pół galaretki, żeby było bardziej kolorowo. Resztę dzieciaki zjadły :)
UsuńWygląda bajecznie...:)
OdpowiedzUsuńNiewiem jaka smietane dodac bo nie ma 18
OdpowiedzUsuńTo spróbuj dać śmietanę 12%, ale gęstą.
UsuńJutro spodziewam się gości więc chyba wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńA moze byc 30 - tka?
OdpowiedzUsuńNie moze byc 30%wg mnie mozna zastapic smietane 18 gestym jogurtem greckim. Smietana 18 dostepna jest w kazdym sklepie
OdpowiedzUsuńCzy może mi ktoś napisać dokładnie jak rozpuścić żelatynę. Namoczyć w ciepłej czy zimnej wodzie, potem pisze żeby podgrzać mleko i rozpuścić w gorącym mleku. Nic z tego nie wiem.
OdpowiedzUsuńDo Anonimowy: Najpierw żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, żeby napęczniała, a potem dodać tą żelatynę do gorącego mleka, żeby ją rozpuścić. Może zmienię kolejność to będzie bardziej czytelne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Ciasto pyszne:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, wczoraj robiłam z mężem na raty, gdyż mamy maluszka 2 miesięcznego . Cudny smak, dziś goście się zajadali... nie zostało prawie nic. Musiałam kawałeczek odłożyć wiekszy dla brata. My dodaliśmy owoce na górę. Zrobiłam 1 błąd bo zamiast wyłożyć blaszkę folia spozywcza, wyłożylam aluminiowa i efekt taki, że herbatniki się poprzyklejaly. Cóż tak zmęczenie się objawia. Wszystkiego dobrego.
OdpowiedzUsuńRównież życzę wszystkiego dobrego,niech maluszek rośnie zdrowo :)
UsuńA ja bym zrobila na spodzie z kruszonych herbatbikow z migdqlami? Tylko nie wiem czy pasuje to do siebie. W piatek wybieramy sie z chlopakiem na weekend do przyjaciol. Obiecalam przyjqciolce juz dawno ze zrobie jej smietanowiec bo go uwielbia.Tylko chcialabym zeby dobrze wszedl...ci sadzicie o tym spodzie?
OdpowiedzUsuń