Strony

wtorek, 31 października 2017

Placuszki z dyni

 Puszyste placuszki z dyni posypane cukrem pudrem z cynamonem.
Rewelacyjne z kwaskowymi powidłami śliwkowymi. Z podanych składników wychodzi około 12 placuszków. Pomysł na nie zaczerpnięty został ze strony Kwestia smaku.
Polecam wypróbować, bo warto.

             Składniki :

  • 200 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 12 lub 18%
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru  trzcinowego
  • 1  szklanka mąki pszennej z górką
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
         Dodatkowo:
  • cukier puder wymieszany z cynamonem
  • powidła śliwkowe 
  • olej do smażenia
Puree wymieszać z jajkami, cukrem,olejem i śmietaną oraz szczyptą soli. Jeśli puree z dyni jest bardzo rzadkie-można pominąć dodatek śmietany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sitko, całość wymieszać lub krótko zmiksować do połączenia składników.
Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładać po pełnej łyżce ciasta zachowując odstęp miedzy plackami. Wyrównać powierzchnie nałożonego ciasta.
Smażyć na niewielkim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, żeby wyrosły i ładnie się zrumieniły.
Upieczone placuszki posypać cukrem pudrem połączonym z cynamonem. Można podawać z powidłami śliwkowymi.

poniedziałek, 30 października 2017

Puree z dyni

 Sezon na dynię trwa. Pora, żebym i ja wypróbowała jeszcze kilka przepisów z jej udziałem. Do tej pory piekłam tylko sernik dyniowy. Do przepisów najczęściej potrzebne jest wcześniej przygotowane puree z dyni. Można w sklepie zakupić gotowe mrożone puree, ale jego przygotowanie w domu wcale nie jest trudne.
  •  Dynię przekrawamy w pół, wydrążamy pestki. Dzielimy dynię na paski ok.1-2 cm. Układamy je w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku do miękkości około godziny w temp. 180°C. Podczas pieczenia sprawdzić miękkość widelcem. Długość pieczenia zależy od gatunku dyni i grubości plastrów. Po upieczeniu i wystudzeniu ściągamy skórkę z dyni (łatwo odchodzi). Upieczoną dynię miksujemy blenderem na puree.
  • W zależności od gatunku dyni puree może być gęste (czasem trzeba dodać do niego wody, żeby masa nie była zbyt sucha) lub wodnista (najlepiej przecedzić ją przez gazę lub gęste sitko, żeby pozbyć się nadmiaru wody).
  • Przygotowane puree można przechować przez kilka dni w lodówce lub  popakować w woreczki i zamrozić.
  • Wersja dla leniwych: Kupić gotowe mrożone puree :)



niedziela, 29 października 2017

Paluszki wiedźmy

Upiorne ciastka, przypominające palce. 
Tak wiem, wyglądają niezbyt zachęcająco, ale to znakomity pomysł na słodki dodatek święta Halloween :) . Są bardzo delikatne i kruche, choć ne wyglądają na takie. Przy przekładaniu ich trzeba uważać, żeby się nie połamały. Wykorzystałam przepis od Doroty .


  Składniki:
  • 225 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (z braku ekstraktu dodałam kilka kropli aromatu waniliowego)
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • około 3/4 szklanki obranych migdałów 
Masło posiekać  i zagnieść szybko z resztą składników na ciastka. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum pół godziny do lodówki, żeby schłodzić ciasto.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i z ciasta formować palce grubości naszego małego palca u ręki, ponieważ ciastka jeszcze podczas pieczenia urosną. Migdały podzielić wzdłuż na pół i kłaść lekko dociskając w miejscu, gdzie powinny być paznokcie.
Przygotowane ciastka schłodzić w lodówce przez ok. 15-20 minut, po czym piec ok. 8-10 minut w temp.200°C. (powinny być lekko zrumienione ). Upieczone wyjąć, schłodzić, podawać gościom i dobrze się bawić :)