Puszyste placuszki z dyni posypane cukrem pudrem z cynamonem.
Rewelacyjne z kwaskowymi powidłami śliwkowymi. Z podanych składników wychodzi około 12 placuszków. Pomysł na nie zaczerpnięty został ze strony Kwestia smaku.
Rewelacyjne z kwaskowymi powidłami śliwkowymi. Z podanych składników wychodzi około 12 placuszków. Pomysł na nie zaczerpnięty został ze strony Kwestia smaku.
Polecam wypróbować, bo warto. 
Składniki :
- 200 g puree z dyni
 - 2 jajka
 - 2 łyżki śmietany 12 lub 18%
 - 2 łyżki oleju
 - 2 łyżki cukru trzcinowego
 - 1 szklanka mąki pszennej z górką
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 
- cukier puder wymieszany z cynamonem
 - powidła śliwkowe
 - olej do smażenia
 
Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładać po pełnej łyżce ciasta zachowując odstęp miedzy plackami. Wyrównać powierzchnie nałożonego ciasta.
Smażyć na niewielkim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, żeby wyrosły i ładnie się zrumieniły.
Upieczone placuszki posypać cukrem pudrem połączonym z cynamonem. Można podawać z powidłami śliwkowymi.








