Piszą o nim inaczej Pychotka. Prawda, że jest pyszne.
 
Smakosze wiedzą co "mówią" w tym internecie :) 
Trochę zwlekałam z  upieczeniem tego warstwowego przekładańca. Przepis "wyczytałam" na stronie  
Doroty Świątkowskiej. Wygląda na pracochłonne ciasto, ale wcale takie nie jest. Ktoś, kto połączył smaki słodkiej bezy, kwaskowego dżemu i pysznego kremu naprawdę wiedział co robi. 
 
 Żeby dobrze rozłożyć sobie czas przy przygotowaniu tego pysznego placka, proponuję najpierw ugotować budyń, żeby sobie spokojnie stygł podczas przygotowywania i pieczenia kruchego ciasta, a przygotowanie kremu z budyniu zostawić na sam koniec.  
Pani Walewska doskonale wpasuje się  na wszelkie uroczystości rodzinne :)
                      Składniki:
Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka  ( 500 ml )
 
- 3 łyżki mąki pszennej
 
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
- 2 żółtka
 
- 3 łyżki cukru
 
- 1 łyżka amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego
 
- 200 g miękkiego masła lub masła roślinnego 
 
Przygotować budyń: Jedną szklankę mleka z cukrami zagotować w garnku, a w drugiej szklance mleka wymieszać żółtka z mąkami i wlać do gotującego się mleka. Całość zagotować, często mieszając, aż zrobi się gęsta masa budyniowa. Garnek z budyniem przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. 
 
Masło utrzeć ( lub zmiksować ) na puch, następnie  dodawać po łyżce ostudzonego budyniu ciągle mieszając. Na koniec dodać amaretto i zmiksować.
  Kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej (2 i 2/3 szklanki )
 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
- 0,5 szklanki cukru pudru
 
- 200 g  masła lub margaryny
 
- 6 żółtek
 
Ponadto:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 
 
- 120 g płatków migdałowych
 
 Ze składników zagnieść jednolite ciasto i podzielić na pół.
 Beza:
- 6 białek
 
- 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
 
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Wszystkie
 składniki na bezę podzielić na pół i najpierw ubić pianę z połowy 
białek dodając małymi partiami cukier puder ( pamiętając o podzielonych 
składnikach ) i na koniec mąkę  ( pół łyżki ) wymieszać łyżką.  
Formę
 do pieczenia 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta 
wyłożyć na blaszkę, rozwałkować i wyrównać. Ciasto wysmarować 
równomiernie połową dżemu z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć połowę 
piany z białek i posypać połową płatków migdałów. Piec w temp. 175°C 
przez około 30 minut ( pilnować, żeby płatki migdałów zbyt mocno się nie
 zrumieniły ). Upieczony placek wyjąć i zostawić do ostudzenia. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta i bezą. Również ostudzić.
Na jeden placek  wyłożyć gotową masę budyniową, wyrównać i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Ps. Jeśli mamy dwie takie same formy do pieczenia, wówczas można przygotować 
całą bezę, rozdzielić ją na dwa placki i upiec obydwie blachy ciasta razem na termoobiegu 
( temp. około 160 °C ). Ja niestety nie posiadam dwóch i piekłam placki kolejno jeden  po drugim.