Ostatnio przeglądając internet wpadły mi w oko przeróżne rolady biszkoptowe z wzorem. Postanowiłam również spróbować swoich sił w biszkoptowych zawijańcach :) Przepis na ciasto do wzorków znalazłam
 tu. Rolada jest kolorowa i już samym wyglądem zachęca do spróbowania., a
 wzory jakie mogą się znaleźć się na biszkopcie to już kwestia weny twórczej :)
  
                    Składniki: 
Ciasto na dekorację (tzw. cygaretkowe ):
- 35g miękkiego masła
 
- 35g cukru pudru
 
- 35g białka (u mnie tyle wyszło z 1 jajka)
 
- 35g mąki pszennej
 
- dodatkowo odrobina barwnika spożywczego 
 
 Miękkie masło dokładnie zmiksować z cukrem pudrem. Dodać białko i 
mąkę, dalej miksować. Na koniec dodać dowolny kolor barwnika spożywczego
 i całość dokładnie połączyć. Jeśli chcemy więcej kolorów uzyskać, 
należy masę z ciasta podzielić na dwie lub więcej części i łączyć z 
barwnikami. Papier do pieczenia wyłożyć na dużą blaszkę ( 
39 x 35cm ). Przygotowane ciasto cygaretkowe  przełożyć do papierowej tutki lub worka cukierniczego i na papierze wyciskać wzory, następnie na czas przygotowywania biszkopta blaszkę włożyć do lodówki.
Ciasto biszkoptowe:
- 5 jaj + żółtko które zostało
 
- 6 łyżek mąki pszennej
 
- 8 łyżek cukru 
 
- 5 łyżek gorącej wody
 
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Żółtka oddzielić od białek. Wsypać do żółtek cukier i zacząć miksować
 dodając po chwili gorącą wodę, miksując do momentu, aż cukier się 
rozpuści. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko 
wymieszać na najniższych obrotach. W osobnym naczyniu białko ze szczyptą
 soli ubić na sztywno, następnie przełożyć do ciasta i łyżką delikatnie 
połączyć składniki.
Z lodówki wyjąć formę do pieczenia z 
przygotowanym wzorem i ciasto biszkoptowe przełożyć na blaszkę. 
Delikatnie rozprowadzić i wyrównać.
Piec w temp. 180°C ok. 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć biszkopt na ściereczkę, zdjąć z niego papier do pieczenia i delikatnie biszkopt odwrócić na drugą stronę ( wzorem na wierzch ). Zawinąć ciasto razem ze ściereczką w rulon i zostawić do ostygnięcia.
Wypełnienie rolady:
- 400 g słodkiej śmietanki 30%
 
- 1,5 opakowania śmietan fixu
 
- 2 łyżki cukru pudru 
 
- opcjonalnie galaretka owocowa 
 
Słodką śmietankę 30% ubić ze śmietan fixem wymieszanym z cukrem pudrem. Rozprowadzić na biszkopcie zostawiając na długości nie posmarowane brzegi ok.1 cm i zwinąć ciasto w rulon. Wstawić do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.
Jeśli chcemy razem z bitą śmietaną dodać galaretkę do środka, trzeba ja 
wcześniej rozpuścić według instrukcji w gorącej wodzie i zostawić do 
zastygnięcia ( do rolady wystarczy pół opakowania  galaretki ). Zastygniętą galaretkę pokroić w kostkę i wymieszać z bitą śmietaną, całość kłaść na biszkopt.
Ja przygotowałam galaretkę w wąskim naczyniu, potem pokroiłam ją w paski i kładłam je na bitej śmietanie wzdłuż biszkopta tak, żeby znalazła się w środku rolady.