Strony

sobota, 14 września 2013

Ciasto 3 bit

            Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to musi to być 3 bit. Nie jest wcale trudne do zrobienia i nie wymaga pilnowania piekarnika, potrzebna jest tylko lodówka do przechowania i chęci do robienia. Ciasto najsmaczniejsze jest po 2 dniach stania w lodówce, wtedy herbatniki dobrze zmiękną. Smak masy krówkowej całkiem dobrze komponuje się z deserowym smakiem  masy budyniowej i ubitej śmietany. Razem smakują idealnie.
Przepis na formę o wymiarach 39x24.

                         Składniki:
  • herbatniki Petit Beurre - około 63 szt.  ( 2,5 paczki, każda po 250g)
  • 2 puszki po 400g masy krówkowej orzechowej (oryginalnie była kajmakowa, ja wolę orzechową)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 800 ml mleka
  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego cukru pudru
  • czekolada mleczna (kilka kostek)
Ugotować 2 budynie z 800 ml mleka, 4 łyżkami cukru i zostawić do wystygnięcia.

Masę krówkową ubić z 50 g masła.

Do zimnego budyniu wrzucić miękkie masło i miksować na wysokich obrotach do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Schłodzoną śmietanę 30-tkę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i łyżeczką cukru wanilinowego.

 Układać na blaszce w kolejności:

  • herbatniki
  • masa krówkowa
  • herbatniki
  • masa budyniowa
  • herbatniki
  • bita śmietana
Na masę zetrzeć czekoladę.Wstawić do lodówki, minimum na 24 godziny.

12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię to ciasto :) Tylko u mnie w środkowej warstwie zamiast herbatników są krakersy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś takie ciasto. Bardzo mi smakowało. Dzisiaj przypomniałaś mi o nim i do tego załączyłaś wspaniały przepis. Dzięki. Nie oprę się pokusie i koniecznie musze je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie. Palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  4. wyśmienite jest te ciasti

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pyszne ciasto smakowało mi bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. PYCHA MNIAM POLECAM BOGUSIA

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie mam zamiar zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. WŁaśnie wstawiłam do lodówki::)

    OdpowiedzUsuń
  9. A MI NIE WIEM CZEMU MASA KAJMAKOWA (GOTOWA) SIĘ ROZLEWA :( :( :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zapomniałaś (eś ) dodać masła do kajmaku? W lodówce powinna zgęstnieć..

      Usuń
  10. dodałam i to nawet więcej około 100g

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)