Strony

wtorek, 22 października 2013

Niebo w gębie

                 Teraz już wiem, dlaczego pod taka nazwą widnieje to ciasto w moim zeszycie.
 Kruche ciasto, jabłka i orzechy - to naprawdę niebo w gębie :) Obczęstowałam znajomych, żeby poznać ich opinię i skoro mam się z nimi podzielić przepisem to chyba znaczyło, że ciasto jest godne polecenia...
Fakt, że trzeba przy nim troszkę popracować, a może to tylko mi to tyle zajęło....ale, ale...zapomniałam, że ja kupiłam orzechy w łupinkach i pracochłonne było pozbywanie orzechów "ubranka", chociaż nie ukrywam, że zlitowano się nade mną i otrzymałam pomoc w tej żmudnej "orzechowej dłubaninie" :) Dobrze, że było ich tylko tyle...
 Ciasto najlepsze jest na trzeci dzień, ale my niestety nie wytrzymaliśmy i próbowaliśmy je już drugiego dnia. Mimo sporej ilości cukru w całym przepisie nie jest przesłodzony.
 Na pół godziny przed podaniem wyjąć naszą delicję z lodówki, żeby masy troszkę zmiękły.
Smacznego :)

                            Składniki:

   Ciasto półkruche:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.
Dodać margarynę, posiekać nożem.
Wsypać cukier, dodać żółtka i śmietanę.
 Zagnieść ciasto, wstawić na pół godziny do lodówki.
Po schłodzeniu ciasta podzielić je na pół i upiec oddzielnie dwa placki w temp.180°C ok. 15-20 minut każdy. Pozostawić do ostudzenia.

Ps. Żeby ułatwić sobie rozłożenie ciasta w blaszce, można przykryć wierzch folią spożywczą i na niej wałkować powierzchnię małym wałeczkiem, wtedy ciasto nie będzie się przyklejało do wałeczka, a ładnie się rozprowadzi.

   Masa jabłkowa:
  • 1 kg  kwaskowych jabłek
  • 3/4 szklanki cukru (oryginalnie była 1 szklanka cukru )
  • 1 galaretka ( u mnie cytrynowa )
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, wsypać cukier i prażyć mieszając co jakiś czas przez około 20 minut, żeby zmiękły.
Wsypać galaretkę w proszku,dobrze wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Zostawić, żeby masa ostygła.
Formę 24x35 cm ( lub o podobnych wymiarach ) wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć jeden placek do foremki i kłaść na niego masę jabłkową.Wyrównać.

   Masa orzechowa:
  • 20 dag orzechów włoskich lub laskowych (obranych )
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru ( wg przepisu była 1 szklanka cukru )
  • 300 g miękkiego masła
Orzechy zmielić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Słodką śmietankę 30-kę wlać do garnka, podgrzać. Do gotującej śmietanki wlać masę jajeczną, zamieszać, następnie wrzucić orzechy. Gotować przez 3 minuty, potem zostawić do ostudzenia.
Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnej masy orzechowej ciągle mieszając. Gotową masę rozłożyć na masę jabłkową, wyrównać. Przykryć drugim plackiem.

   Masa czekoladowa:
  • 1 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 100 g słodkiej śmietanki 30%
Podgrzać śmietankę. Kiedy zacznie lekko wrzeć-odstawić z ognia, wrzucić kostki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia.Jeszcze ciepłą masę rozprowadzić na cieście.
Wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 24 godziny.

12 komentarzy:

  1. Po wyglądzie i i przeczytaniu jakie składniki wchodzą w skład tego ciasta to pewne jest,że nazwa jest adekwatna!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda obłędnie. Na sam widok ślinka cieknie. Pięknie wygląda. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam, pyszne ciacho i nazwa bardzo do niego pasuje. Pominęłam jedynie jajka w masie orzechowej, bo obawiałam się, że może wyjść mi jajecznica ( niestety, mam takie doświadczenia ), a krem i bez nich był super. Dziękuję serdecznie za smaczny przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nazwa jest idealnie pasująca. Ciasto świetne nie raz je próbowałam :) z tego przepisu będę robić na pewno całkiem niedługo :) Pozdrawiam. !! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacja ! muszę upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam--pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. a jaki rozmiar blaszki do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozmiar blaszki podałam w przepisie:24x35 ( lub o podobnych wymiarach ) :)

      Usuń
  8. jaki jest czas w przyblizeniu przygotowania calosci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam dobrze, ale myślę, że jak się dobrze wszystko rozplanuje to można się zmieścić w 2 godzinach maksymalnie. Np podczas pieczenia placków można już przygotować jabłka prażone z galaretką.

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto jest obłędne 😋

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)