Strony

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Frankońska szarlotka

Ciasto drożdżowe z serem i jabłkami. Przepis na to ciasto znalazłam  w książeczce z przepisami "Pieczenie jest proste-ciasta z jabłkami" nr 3/2013.
Bardzo obiecująco się przedstawiał, więc spróbowałam je upiec i nie żałuję. Nie wiem tylko skąd ta nazwa, szukałam informacji w internecie, ale nic nie znalazłam, żeby ją w jakiś sposób wytłumaczyć. Ustaliłam tyle, że Frankonia jest krainą historyczną w południowych Niemczech i posiada największe skupisko browarów w tym kraju ( wg Wikipedii ).
 Chudy twaróg i mleko ( w oryg. przepisie ) zamieniłam na twarożek w wiaderku, bo taki czekał w lodówce na wykorzystanie.  Do upieczenia użyłam tortownicy 26 cm.
Gotowe ciasto zaniosłam do pracy na test wśród znajomych, który przeszedł bardzo pomyślnie, jedynie mąż w domu  stwierdził, że woli ciasta z kremami :) No cóż, o gustach się nie dyskutuje. Poza pizzą to on drożdżowych ciast nie preferuje. Za to ja ... wstyd się przyznać ile zjadłam kawałków....a ..upa rośnie :) Zresztą, jeśli się skusicie, to sami ocenicie.

                 Składniki:
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 80 masła roślinnego
  • 1 jajko
  • 100 ml letniego mleka
 Wierzch:
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 jabłka
Polewa:
  •  2 jajka
  •  50 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
Z podanych składników wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie włożyć ciasto. Uformować z ciasta wyższe brzegi. Przełożyć na ciasto masę twarogową, ułożyć na masę pokrojone jabłka i wstawić do nagrzanego piekarnika
Piec w temp. 200°C ok. 20 minut.
Jajka na polewę roztrzepać z cukrem i cukrem wanilinowym. Wyjąć ciasto z piekarnika, polać polewę na ciasto i piec następne 20 minut w tej samej temperaturze.
Po wystygnięciu obsypać cukrem pudrem.
 
Jedz polskie jabłka

7 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dawna mnie kusi, muszę w końcu zrobić, skoro tak zachęcasz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie :)
    Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis :))
    Dzięki za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)