Strony

sobota, 20 czerwca 2015

Rogaliki drożdżowe z budyniem

 U nas w domu rogaliki zawsze są na topie. Tym razem z budyniem. Przepis na te mięciutkie zawijańce znalazłam i wykorzystałam ze strony Margarytki.  Zmniejszyłam tylko nieznacznie ilość cukru, a i tak były słodkie. Następnym razem robiąc rogaliki z budyniem dodam też troszkę dżemu do środka. Robiłam już test w celu sprawdzenia jak smakują i wyszło bardzo smacznie. Z podanych składników upiekłam 32 rogaliki.

                       Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g drożdży świeżych
  •  4 żółtka
  • 170 ml ciepłego mleka
  • niecałe pół szklanki cukru ( w oryg. widnieje 160 g- więcej niż pół szklanki )
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 30 ml jogurtu naturalnego ( ok. 2 łyżki )
  • szczypta soli
Budyń waniliowy:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
Oraz:1 białko do posmarowania rogalików przed pieczeniem, cukier perłowy lub cukier puder.
Ugotować budyń:
  1 szklankę mleka zagotować z masłem i cukrem. Pozostałą część mleka dokładnie wymieszać z budyniem w proszku, mąką i żółtkiem. Do gotującego mleka wlać przygotowaną masę budyniową i  energicznie wymieszać. Ugotować gęsty budyń, zostawić do wystygnięcia.

 Masło rozpuścić i zostawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej dołek. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżeczkę mąki ( zebrać z brzegu miski). Wymieszać drożdże i zostawić do wyrośnięcia. Jak zaczyn "ruszy" - dodać żółtka, jogurt, resztę mleka, cukru, sól oraz wystudzone, rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się za bardzo "lepić" dodać odrobinę mąki, ale nie za dużo.
Dobrze wyrobione ciasto zostawić w misce z natłuszczonym dnem, przykryte ściereczką do chwili podwojenia objętości.
Gdy ciasto podwoi swą objętość podzielić je na cztery części.Każdą część ciasta po kolei rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszej części trójkąta nakładać budyń i zwijać do najwęższej. Wywinąć na kształt księżyca. Tak przygotowane rogaliki zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Kłaść na blaszkę, posmarować rozbitym białkiem i posypać cukrem perłowym ( z braku cukru posypać po upieczeniu cukrem pudrem ). Piec w temp. 180°C około 15-17 minut do zrumienienia.




piątek, 19 czerwca 2015

Biszkopt makowy

Przepis na  biszkopt znaleziony w sieci. Troszeczkę zmieniony na swoje potrzeby. Na tortownicę o średnicy 23 cm.


                   Składniki:
  • 5 jajek
  • 150 g  cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g  suchego maku
Białka oddzielić od żółtek. Białko ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec partiami cukier puder ciągle ubijając, następnie dodawać kolejno żółtka. Krótko zmiksować. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Wsypywać do masy i wymieszać łyżką do połączenia składników. Dno tortownicy o wym. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w temp.175°C przez ok.40-45 minut.

wtorek, 16 czerwca 2015

Tort z bratkami

Bratki to jedne z wielu gatunków kwiatów, które są jadalne, więc postanowiłam je wykorzystać jako ozdobę. Tym razem delikatnie, ale myślę, że naprawdę nic tu więcej nie potrzeba.  Nie korzystałam z kupionych kwiatów, lecz własnoręcznie pielęgnowanych.
 Już mam wizję następnego tortu z mnóstwem bratków....póki jeszcze nie przekwitły :)
Tort z bitą śmietaną z dodatkiem serka mascarpone, z dżemem brzoskwiniowym.




poniedziałek, 15 czerwca 2015

Lody domowe truskawkowe bez maszynki

Jeśli mam ochotę na lody to wybieram owocowe :)
 Truskawki leżakowały w lodówce, a ja nabrałam chęci na lody, ale takie naturalne robione w domu, ponieważ nie przepadam za kupowanymi w pudełkach. Nie mam maszynki do lodów i nie zamierzam w najbliższym czasie jej kupować. W książeczce "Desery na każdą okazję" znalazłam prosty przepis na lody domowe bez maszynki. Wyszły pyszne i bardzo owocowe. Nie są pracochłonne, trzeba je tylko kilka razy przemieszać podczas mrożenia. Co prawda są troszkę bardziej kruche niż te kupne, ale chyba właśnie dlatego, że nie zawierają żadnych sztucznych dodatków. Zdecydowanie lepiej smakują lody robione samemu :)


     Składniki:
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 350 g świeżych truskawek (lub innych owoców )
  • niecałe 0,5 szklanki cukru pudru
 Truskawki zblendować, żeby powstał przecier i wymieszać z cukrem pudrem i wstawić do lodówki, żeby je schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno i dodać schłodzony przecier truskawkowy nadal ubijając. Masę przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Co około pół godziny schłodzone lody zmiksować i wstawić ponownie do zamrażarki. Powtórzyć czynność kilka razy. Lody mrozić co najmniej 6 godzin.
Ps. Po wyjęciu z lodówki, lody są dość twarde, dlatego należy je wyjąć z zamrażarki na około 20 minut przed zjedzeniem.

czwartek, 11 czerwca 2015

Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką

Co prawda sezon rabarbarowy pomału dobiega końca i na straganach pojawiły się już od jakiegoś czasu truskawki, ale zdążyłam jeszcze upiec pyszny placek z rabarbarem. Rabarbar, zwany też rzewieniem ogrodowym, ma kwaskowaty smak i posiada jędrne, czerwono-zielone pędy. Co prawda zawiera kwas szczawiowy, jednak używamy go w kuchni tak mało i rzadko, że nam nie zaszkodzi. Rabarbar sprawdza się prawie we wszystkich rodzajach ciast: drożdżowe, biszkoptowe czy kruche. W moim przypadku również doskonale wpasował się w zestawie z puszystym,wilgotnym ciastem z kruszonką.
  
                   Składniki:
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiego masła lub margaryny ( pół kostki )
  • ok. 700 g rabarbaru
  • bułka tarta ( 1 garść )
Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 80 g masła lub masła roślinnego ( zaw. min. 80% tłuszczu )
 Masło ( margarynę ) rozpuścić i zostawić do przestudzenia. Rabarbar umyć, obrać i pokroić.
Jajka zmiksować z cukrem. Wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, całość zmiksować. Wlewać stopniowo rozpuszczony, wystudzony tłuszcz i wymieszać do chwili połączenia składników. Pokrojony rabarbar wymieszać z 3 łyżkami cukru.
Formę do pieczenia 24 x 35 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Wlać ciasto, wierzch posypać bułką tartą ( bułka wciągnie sok z rabarbaru ), na ciasto wyłożyć rabarbar.
Kruszonka: Mąkę, cukier i masło zagniatać palcami do momentu, aż masło nie będzie wyczuwalne, a całość będzie miało konsystencję piasku z grudkami pożądanej wielkości.
Ciasto z rabarbarem obsypać kruszonką. Piec 45-50 minut w temp. 180°C.