Dawno nie było ciasta drożdżowego, pora więc to nadrobić. Wiosnę w końcu mamy, więc stopniowo trzeba opróżniać zamrażarkę i zacząć robić miejsce na świeże letnie owoce. Do ciasta użyłam mrożonych owoców. Na brak jagód i malin na razie nie mogę narzekać, więc wykorzystałam je do ciasta. W domu nie przepadają za takimi ciastami, ale ja tam placka nie odmówię :)
Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szkl. ciepłego mleka
- 5 dag świeżych drożdży
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 2/3 szkl. cukru
- szczypta soli
- 400 g jagód (świeże lub mrożone)
- 100 g malin (świeże lub mrożone)
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
Owoce rozłożyć na cieście i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 20-25 minut. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść palcami do momentu, aż masło nie będzie wyczuwalne, a całość będzie miało konsystencję piasku z grudkami pożądanej wielkości. Kruszonkę posypać na owocach. Piec w temp.175-180° około 35-40 minut.
Gdy ciasto wystygnie, można je posypać cukrem pudrem.
PS.Żeby wyrównać ciasto na blasze pomagam sobie zwilżonymi wodą dłońmi, wtedy ciasto nie klei się do rąk. Często przed położeniem owoców miękkich (maliny,jagody itp) lekko posypuję ciasto na wierzchu bułka tartą, a dopiero potem kładę owoce, wtedy sok powstały z owoców nie wsiąka w ciasto.
aż poczułam zapach takiego domowego drożdżowego ciasta.. :) pychotka :)
OdpowiedzUsuńIdealne i takie letnie:) Jagody, maliny istna rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńCudowny :)
OdpowiedzUsuńI mnniamuśny ;)))
Usuń