Strony

wtorek, 8 października 2013

Mus z mlecznej czekolady z princessą kokosową

              Najpierw w planach na poobiedni deser miała być  osiemnastka z musem, ale chciałam spróbować czegoś nowego i "wyczarowałam" w końcu mus z mlecznej czekolady z princessą jako dodatek. Nie wiedziałam jaki będzie końcowy efekt, ale deser został w pełni zaakceptowany przez członków rodziny. Mus nie jest mocno słodki, ale delikatny w smaku.
Z podanych składników powstały 4 porcje deseru.

                    Składniki: 
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 300 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • pół tabliczki czekolady mlecznej (50g)
  • 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie )
  • 2 sztuki princessy kokosowej
Jogurt zmiksować z cukrem pudrem.
Ubić na sztywno dobrze schłodzona śmietanę 30%.
Nastawić wodę w niewysokim garnku. Do garnka z  wrzącą wodą ( gotować na małym ogniu ) wstawić metalowa miseczkę wlać łyżeczkę rumu i wrzucić czekoladę w kostkach, wymieszać, żeby się rozpuściła. Odstawić na chwilę, aby lekko ostygła, następnie powoli wlewać do jogurtu miksując cały czas.
1,5 princessy rozdrobnić  (ja wrzuciłam do blendera) i wymieszać z trzema łyżkami ubitej śmietany. Pół zostawić do przybrania
Resztę ubitej śmietany przełożyć do masy czekoladowo-jogurtowej i dokładnie wymieszać łyżką (jeśli ktoś lubi bardziej słodkie, można dodać cukru pudru).
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i wlać do masy cały czas  ją mieszając, żeby nie było grudek.
Mus przekładać do pucharków, wstawić na 20 minut do lodówki, następnie nakładać na wierzch masę wafelkową, ponownie wstawić do lodówki na około 2 godziny. Udekorować kawałkami wafelka.

3 komentarze:

  1. Biało, pysznie i co najważniejsze kokosowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pysznie i trochę kalorycznie. Ale co się nie robi na poprawę nastroju.... Jak mus... to mus z...czekolady :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)