Strony

czwartek, 3 kwietnia 2014

Bułki drożdżowe z makiem

Były już bułki słodkie z serem i bułki z budyniem , to teraz czas było wypróbować drożdżówki z makiem. Tym razem wykorzystałam przepis Asi, która wypieka pyszności. Pomniejszyłam tylko ilość masy makowej na nadzienie.
Bułki wyszły mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne.
Polecam wszystkim, którzy lubią nadzienie makowe.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml (1 szklanka ) ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 75 g masła
  • 70 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  •  500 g masy makowej na nadzienie ( w oryginalnym przepisie było 600g  ) 
  • jajko do posmarowania
Przesiać mąkę do miski i uformować w niej "dołek".
Rozkruszyć drożdże, wsypać do nich połowę cukru, dodać około pół szklanki ciepłego mleka ( do reszty mleka wrzucić masło i zamieszać, w ciepłym mleku masło rozpuści się ) i niewielką ilość mąki, wymieszać  zaczyn w dołku i zostawić do wyrośnięcia na ok.15-20 minut.
Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników, wymieszać i wygnieść elastyczne ciasto.
Zostawić na 1 - 1,5 godziny do podwojenia objętości ciasta ( czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia ).
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt około 55 x 35 cm.
Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie masę makową. Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon ( wzdłuż krótszego boku ) i pokroić w plastry o około 3- 3,5 cm szerokości.
 Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż każdego odciętego kawałka tak, aby jego boki uniosły się do góry. Zostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temp.200° około 15 minut.
Gdy bułki wystygną, można je polukrować ( 1 białko + 1/2  szklanki cukru pudru + sok z cytryny )
Smaki dzieciństwa

35 komentarzy:

  1. Bardzo, bardzo lubię bułeczki i ciasta z makiem. Upiekłaś takie piękne, równiutkie, że zjadłabym natychmiast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają:) ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam :) bardzo ładny blog i super przepisy :) chciałem zaprosić do współpracy z moim serwisem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają fantastycznie-musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjne!!! aż ślinka leci :) Mniam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne, kształtne, pełne nadzienia bułeczki! Wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakoś boję się robić drożdżowe ciasto ale te bułeczki......takie urocze, że na pewno sie skuszę :)
    Majka

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przepysznie :D Bardzo lubię ciasta drożdżowe i na pewno zrobię. Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają tak apetycznie, że już się biorę za robienie:) Znudziły mi się ciasta, a przy dziecku bułeczki są wygodniejsze:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy jest jakiś przepis na bułeczki makowe ale żeby wyszło ich mniej? Tak z 5-6 bułeczek. Pozdrawiam
    Dominika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam przepisu na taka małą ilość bułeczek, ale chcąc je zrobić może po prostu zmniejszyć o połowę składniki i później rozwałkować mniejszy placek? Pozdrawiam również :)

      Usuń
  11. Własnie upiekłam bułeczki. Smakują niebiańsko ! Takiego przepisu szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny przepis godny polecenia,własnie upiekłam i musze powiedzic ze niebo w gębie hehhe.. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjny przepis, ciasto robi się samo, nie wymaga podsypywania mąką przy wałkowaniu, bułeczki wychodzą miękkie i pozostają długo świeże, moja rodzina je uwielbia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis często z niego korzystam Bułeczki pyszne.Polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy zamiast drożdży świeżych mogą być w proszku?Ewentualnie jaka ilość?

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie ma jajek do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  17. Super bułeczki!!!Sklepowe się chowają!Ja-beztalencie kulinarne nawet je zrobiłam!!!Rodzinka w niebie:))

    OdpowiedzUsuń
  18. Czyli jak zaczyna wyrośnie dodać mleko z masłem i mąkę dobrze rozumiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaczyn rośnie sobie w dołku z mąką.Jak wyrośnie dodać mleko z rozpuszczonym masłem,drugą połowę cukru i szczyptę soli.

      Usuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie czekam na wyrośnięcie ciasta. Ciekawe czy mnie również uda się zrobić takie piękne bułeczki. Mam nadzieję, że tak.

    OdpowiedzUsuń
  21. Pysznie smakowały! Dziękuję za przepis.
    U mnie czas pieczenia 25 minut w zwykłym piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  22. to ciasto drozdzowe jest bez jajek czy zapomnialas podac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zapomniałam dodać, w przepisie na ciasto nie ma jajek,tylko do posmarowania przed pieczeniem :)

      Usuń
  23. Bułki super ja używam suchych drożdży dodaje trochę mniej mleka, i dodaje 2 jajka.

    OdpowiedzUsuń
  24. Z całą pewnością mogę polecić ten przepis, ciasto rewelacja i bułeczki wyszły wyśmienite.
    Rodzince bardzo smakowały.
    Dziękuję za super przepis .
    Pozdrawiam Monia

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja dodałam do ciasta jajka bo mi tak lepiej smakuje

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam
    Czy zamiast drożdży świeżych mogą być w proszku?Ewentualnie jaka ilość?

    OdpowiedzUsuń
  27. Super przepis Buleczki mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  28. Cudowne! Petarda! Zrobilam z budyniem z Twojego przepisu i z makiem. Łatwość robienia, w sumie robot sam robi wszystko. Pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)