Były już bułki słodkie z serem i bułki z budyniem , to teraz czas było wypróbować drożdżówki z makiem. Tym razem wykorzystałam przepis Asi, która wypieka pyszności. Pomniejszyłam tylko ilość masy makowej na nadzienie.
Bułki wyszły mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne.
Polecam wszystkim, którzy lubią nadzienie makowe.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml (1 szklanka ) ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 75 g masła
- 70 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 500 g masy makowej na nadzienie ( w oryginalnym przepisie było 600g )
- jajko do posmarowania
Rozkruszyć drożdże, wsypać do nich połowę cukru, dodać około pół szklanki ciepłego mleka ( do reszty mleka wrzucić masło i zamieszać, w ciepłym mleku masło rozpuści się ) i niewielką ilość mąki, wymieszać zaczyn w dołku i zostawić do wyrośnięcia na ok.15-20 minut.
Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników, wymieszać i wygnieść elastyczne ciasto.
Zostawić na 1 - 1,5 godziny do podwojenia objętości ciasta ( czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia ).
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt około 55 x 35 cm.
Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie masę makową. Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon ( wzdłuż krótszego boku ) i pokroić w plastry o około 3- 3,5 cm szerokości.
Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż każdego odciętego kawałka tak, aby jego boki uniosły się do góry. Zostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temp.200° około 15 minut.
Gdy bułki wystygną, można je polukrować ( 1 białko + 1/2 szklanki cukru pudru + sok z cytryny )
Bardzo, bardzo lubię bułeczki i ciasta z makiem. Upiekłaś takie piękne, równiutkie, że zjadłabym natychmiast :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:) ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWitam :) bardzo ładny blog i super przepisy :) chciałem zaprosić do współpracy z moim serwisem :)
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie-musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńrewelacyjne!!! aż ślinka leci :) Mniam!!!!
OdpowiedzUsuńŚliczne, kształtne, pełne nadzienia bułeczki! Wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńJakoś boję się robić drożdżowe ciasto ale te bułeczki......takie urocze, że na pewno sie skuszę :)
OdpowiedzUsuńMajka
Wyglądają przepysznie :D Bardzo lubię ciasta drożdżowe i na pewno zrobię. Pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńWyglądają tak apetycznie, że już się biorę za robienie:) Znudziły mi się ciasta, a przy dziecku bułeczki są wygodniejsze:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzy jest jakiś przepis na bułeczki makowe ale żeby wyszło ich mniej? Tak z 5-6 bułeczek. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDominika :)
Nie znam przepisu na taka małą ilość bułeczek, ale chcąc je zrobić może po prostu zmniejszyć o połowę składniki i później rozwałkować mniejszy placek? Pozdrawiam również :)
UsuńWłasnie upiekłam bułeczki. Smakują niebiańsko ! Takiego przepisu szukałam :)
OdpowiedzUsuńCiesze się,że smakowały :)
Usuńświetny przepis godny polecenia,własnie upiekłam i musze powiedzic ze niebo w gębie hehhe.. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis, ciasto robi się samo, nie wymaga podsypywania mąką przy wałkowaniu, bułeczki wychodzą miękkie i pozostają długo świeże, moja rodzina je uwielbia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper przepis często z niego korzystam Bułeczki pyszne.Polecam ten przepis.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast drożdży świeżych mogą być w proszku?Ewentualnie jaka ilość?
OdpowiedzUsuńNie ma jajek do ciasta?
OdpowiedzUsuńNie ma :)
OdpowiedzUsuńSuper bułeczki!!!Sklepowe się chowają!Ja-beztalencie kulinarne nawet je zrobiłam!!!Rodzinka w niebie:))
OdpowiedzUsuńCzyli jak zaczyna wyrośnie dodać mleko z masłem i mąkę dobrze rozumiem ?
OdpowiedzUsuńZaczyn rośnie sobie w dołku z mąką.Jak wyrośnie dodać mleko z rozpuszczonym masłem,drugą połowę cukru i szczyptę soli.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWłaśnie czekam na wyrośnięcie ciasta. Ciekawe czy mnie również uda się zrobić takie piękne bułeczki. Mam nadzieję, że tak.
OdpowiedzUsuńPysznie smakowały! Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńU mnie czas pieczenia 25 minut w zwykłym piekarniku.
to ciasto drozdzowe jest bez jajek czy zapomnialas podac ?
OdpowiedzUsuńNie zapomniałam dodać, w przepisie na ciasto nie ma jajek,tylko do posmarowania przed pieczeniem :)
UsuńBułki super ja używam suchych drożdży dodaje trochę mniej mleka, i dodaje 2 jajka.
OdpowiedzUsuńZ całą pewnością mogę polecić ten przepis, ciasto rewelacja i bułeczki wyszły wyśmienite.
OdpowiedzUsuńRodzince bardzo smakowały.
Dziękuję za super przepis .
Pozdrawiam Monia
Ja dodałam do ciasta jajka bo mi tak lepiej smakuje
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy zamiast drożdży świeżych mogą być w proszku?Ewentualnie jaka ilość?
Świetnie Ci wyszły.
OdpowiedzUsuńSuper przepis Buleczki mniam mniam
OdpowiedzUsuńCudowne! Petarda! Zrobilam z budyniem z Twojego przepisu i z makiem. Łatwość robienia, w sumie robot sam robi wszystko. Pyszne.
OdpowiedzUsuń