środa, 27 sierpnia 2014

Pączki domowe

        Przypomniało się mojej drugiej połowie, że przecież umiem już robić pączki, więc należy się powtórka, bo takie dobre były :)
Nie mogłam odmówić sobie tej przyjemności, zwłaszcza, że chciałam wypróbować kolejny przepis z "Kuchni polskiej",  tylko czekałam na okazję.
 Te pączki są delikatniejsze niż pączki z zaścianka , ale póki co, zostaję zwolenniczką tych poprzednich, choć na pewno będę próbować jeszcze innych przepisów na pączki.

                     Składniki:
  • 3 szklanki  mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1/4 kostki masła lub masła roślinnego
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 dag świeżych drożdży
  • otarta skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe lub marmolada na nadzienie
  • 1 łyżeczka octu lub spirytusu
  • 1 kg smalcu do smażenia ( u mnie  olej )
Rozpuścić masło w rondelku i pozostawić do wystudzenia. Mąkę wygrzać w piekarniku ( powinna być lekko ciepła w dotyku ). Wsypać do miski przesianą mąkę, zrobić w niej dołek. Wrzucić rozkruszone drożdże, dodać do nich 4 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru pudru oraz podebrać z boku i wsypać do drożdży 2 łyżeczki mąki. Rozprowadzić łyżeczką i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn ruszy dodać resztę cukru pudru, żółtka, szczyptę soli , otartą skórkę z cytryny i ocet lub spirytus.
Wyrabiać ciasto, aż ukażą się pęcherzyki powietrza, po czym dodać płynny wystudzony tłuszcz i wyrabiać całość, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie.Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na podsypaną mąka stolnicę uformować wałek i podzielić na równe części (ok. 50g każda ). Z każdej części lepić niezbyt gruby placuszek, nakładać na niego lekko podgrzane powidła, zlepiać i kłaść na stolnicę i ponownie zostawić do podwojenia objętości.
 Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu ( temp. ok.170°C ) do zrumienienia, potem kłaść na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Po wystygnięciu pączki oprószyć cukrem pudrem.

 PS. Temperatura jest ważna przy pieczeniu pączków: zbyt niska spowoduje, że pączek będzie nasiąkał tłuszczem, a jeśli będzie zbyt wysoka to pączek zrumieni sie zbyt szybko, a będzie surowy w środku.
Jeśli pączki są dobrze wyrośnięte, wtedy możemy liczyć po upieczeniu na piękną jasną obwódkę dookoła.

niedziela, 24 sierpnia 2014

Szybki placek na śmietanie ze śliwkami

Tanio, łatwo, szybko, smacznie. Te słowa doskonale opisują  wypiek. 
Ciasto jest wilgotne, a kwaskowy smak soczystych śliwek świetnie równoważy smak słodkiego placka. 
 
           Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 jajka
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18 %
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok.500 g śliwek
  • 1-2 łyżki cukru do posypania na śliwki
  • garść kaszy manny lub drobno zmielonej bułki tartej
 Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek obsypać cukrem.
 Jajka zmiksować z cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej. Wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Formę 24 x 35cm wysmarować tłuszczem, wlać przygotowane ciasto. Wierzch posypać delikatnie kaszą manną lub bułką tartą, wtedy owoce na pewno nie wpadną do środka. Piec w temp.180°C ok.30-35 minut.
Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Sernik Złota Rosa

 Ten sernik jest puszysty, ma delikatny smak i ciekawy wygląd. Trzeba tylko uważać, żeby nie piec go zbyt długo, ponieważ jeśli pianka z białek będzie zbyt wysuszona to krople "rosy" mogą się nie pojawić. Ja z obawą czekałam na te pojawiające się kropelki i doczekałam się. Co prawda, mogłabym wyjąć ciasto z piekarnika "minutkę szybciej" pewnie byłoby ich więcej, ale i tak jestem zadowolona z efektu. Na pewno ten sernik nieraz zagości w moim domu.
                     Składniki:
Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/4 szklanki  cukru
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 3 żółtka ( białka będą potrzebne do ubicia piany )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 80 dag sera białego (użyłam sera z wiaderka )
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (użyłam waniliowych, bo takie akurat posiadałam )
  •  1 mały cukier wanilinowy
  • 2 szklanki mleka
Z podanych składników zagnieść ciasto.
 Formę do pieczenia ( wym.39x23cm ) przesmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.Wykleić dno formy przygotowanym ciastem.
Masa serowa: jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, a następnie dodawać w kolejności twaróg z wiaderka, budyń w proszku, olej i mleko.Uwaga: wyjdzie z tego bardzo rzadka masa.

 Kruche ciasto piec w temp. 180°C przez 10 minut, wyjąć, wylać na nie masę serową i ponownie wstawić do piekarnika na około 1 godzinę.
Ubić sztywna pianę z 3 białek dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru.
Przygotowaną bezę wyłożyć na sernik na 10-15 minut przed końcem pieczenia, po czym ponownie wstawić ciasto do piekarnika. Po 10-15 minutach (pilnować, żeby beza za bardzo się nie spiekła) gotowy sernik wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.



poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Frankońska szarlotka

Ciasto drożdżowe z serem i jabłkami. Przepis na to ciasto znalazłam  w książeczce z przepisami "Pieczenie jest proste-ciasta z jabłkami" nr 3/2013.
Bardzo obiecująco się przedstawiał, więc spróbowałam je upiec i nie żałuję. Nie wiem tylko skąd ta nazwa, szukałam informacji w internecie, ale nic nie znalazłam, żeby ją w jakiś sposób wytłumaczyć. Ustaliłam tyle, że Frankonia jest krainą historyczną w południowych Niemczech i posiada największe skupisko browarów w tym kraju ( wg Wikipedii ).
 Chudy twaróg i mleko ( w oryg. przepisie ) zamieniłam na twarożek w wiaderku, bo taki czekał w lodówce na wykorzystanie.  Do upieczenia użyłam tortownicy 26 cm.
Gotowe ciasto zaniosłam do pracy na test wśród znajomych, który przeszedł bardzo pomyślnie, jedynie mąż w domu  stwierdził, że woli ciasta z kremami :) No cóż, o gustach się nie dyskutuje. Poza pizzą to on drożdżowych ciast nie preferuje. Za to ja ... wstyd się przyznać ile zjadłam kawałków....a ..upa rośnie :) Zresztą, jeśli się skusicie, to sami ocenicie.

                 Składniki:
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 80 masła roślinnego
  • 1 jajko
  • 100 ml letniego mleka
 Wierzch:
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 jabłka
Polewa:
  •  2 jajka
  •  50 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
Z podanych składników wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie włożyć ciasto. Uformować z ciasta wyższe brzegi. Przełożyć na ciasto masę twarogową, ułożyć na masę pokrojone jabłka i wstawić do nagrzanego piekarnika
Piec w temp. 200°C ok. 20 minut.
Jajka na polewę roztrzepać z cukrem i cukrem wanilinowym. Wyjąć ciasto z piekarnika, polać polewę na ciasto i piec następne 20 minut w tej samej temperaturze.
Po wystygnięciu obsypać cukrem pudrem.
 
Jedz polskie jabłka