czwartek, 30 stycznia 2014

Torcik bezowy z serkiem mascarpone

                    Zostały białka do wykorzystania... co z nich można zrobić....Hmm, a ten przepis od mamy na ciasto bezowe?
 Leżał już jakiegoś czasu i czekał na okazję taką jak ta.
 Beza bardzo słodka, krem z dodatkami wewnątrz bajeczny. Kompozycja niesamowita..
Nawet nie chcę wiedzieć, ile w tym jest kalorii i ile czasu potrzeba, żeby je spalić...
ale co tam, od czasu do czasu można zaszaleć,nie?

                Składniki:
Beza:
  • 6 białek
  • 300 g cukru (ja zmieliłam cukier, wtedy krócej miksuje się pianę)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka octu
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać łyżeczkę octu - zmiksować, następnie dodawać po łyżce cukru nie przerywając miksowania do czasu, aż piana zacznie lśnić.
Ubitą pianę podzielić na 2 równe części.
Nagrzać piekarnik do temp. 180° C (termoobieg ).
Na papierze do pieczenia (będą potrzebne 2 sztuki ) narysować okrąg ok. 21-22 cm. Na zaznaczone okręgi wyłożyć ubitą pianę.Po jednej na blaszkę. Włożyć obie blaszki z pianą do piekarnika i piec przez 5 minut w temp.180°C , następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez 90 minut w termoobiegu.
Po upieczeniu  wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić bezy do wystygnięcia.

Krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 - 3  łyżki masy kajmakowej
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki żurawiny suszonej
 Wymieszać łyżką serek mascarpone z masą kajmakową.Ubić śmietanę na sztywno. Dodać stopniowo do masy cały czas delikatnie mieszając, aby masa była puszysta. Na koniec dodać posiekane orzechy i żurawinę.
Na blat bezowy wyłożyć masę, przykryć drugą bezą. Posypać na wierzchu gorzkim kakao.

piątek, 24 stycznia 2014

Zatapiane rogaliki drożdżowe

Nie wiem jak Wy, ale u mnie w domu uwielbiamy rogaliki. I te i tamte i jakie by nie były:)
Robiąc je zawsze muszę pamiętać, że dla mojej rodzinki ciasto na rogaliki musi być
robione z podwójnej porcji, ponieważ jedna to zdecydowanie za mało.
Dlaczego zatapiane? Ponieważ ciasto wyrasta nam będąc zanurzone w wodzie.
Ten przepis pochodzi z książki "Ciasta i desery na każdą okazję" .
Mięciutkie i bardzo smaczne.
32 rogaliki z lukrem nadziane jabłkami uprażonymi.

                      Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250g dobrej margaryny lub masła roślinnego ( użyłam masła roślinnego )
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 6 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli
          nadzienie:
  • 3-4 jabłka pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki cukru
lub ( jak w oryginalnym przepisie ) ulubiona marmolada

    lukier:
  • 1 białko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
Jabłka pokrojone w kostkę prażyć na patelni z cukrem i łyżką wody przez ok.10 minut (aż będą mięciutkie )- zostawić do wystygnięcia.
Tłuszcz rozpuścić zostawić do wystygnięcia.
Mleko, rozkruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki oraz sól połączyć i zostawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodać żółtka, roztopiony letni tłuszcz, pozostałą mąkę (przesianą ) i wyrobić ciasto, aż utworzy się lepka, tłusta kula.
Ciasto dobrze zawinąć w ściereczkę. Tak przygotowane włożyć do naczynia z zimną wodą i trzymać do chwili, aż wypłynie (ok. 25 minut, czasem nieco dłużej ).
Po wyjęciu ciasta z wody i odwinięciu ze ściereczki podzielić ciasto na 4 części. Każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i podzielić każda na 8 trójkątów. Rozłożyć nadzienie ( jabłka lub marmolada ) i zawijać najszerszą częścią do najwęższej.Lekko wywinąć.
Piec w temp. 180°C ok. 15-20 minut ( do zrumienienia ).

Białko dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny i polewać lukrem jeszcze ciepłe rogaliki.
Jeśli ktoś nie lubi lukru, może rogaliki posypać cukrem pudrem.

sobota, 11 stycznia 2014

Kruche ciasto z orzechami wg siostry Anastazji

W grudniu sprezentowałam sobie książkę "103 ciasta siostry Anastazji" i teraz z niej skorzystałam.
Przeglądając przepisy upodobałam sobie zwłaszcza jeden: kruche ciasto z orzechami.
Nie sądziłam, że ono jest takie rewelacyjne w smaku. Ale po zjedzeniu jednego kawałka ręka sama sięga po następny.
Kruchutkie ciasto bez cukru, częściowo z dodatkiem kakao, powidła i beza orzechowa - wszystko razem tworzy wyśmienitą kompozycję smakową i jest szybkie w wykonaniu.
Musicie je spróbować.

Składniki: 
  • 250g margaryny
  • 4 żółtka
  • ok. 250g mąki ( 1 1/2 szklanki )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki kakao ( jeśli kakao jest ciemne wystarczy 1 łyżeczka )
  • 1 cukier wanilinowy ( pominęłam )
  • 4 białka
  • 1 niecała szklanka cukru
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • powidła śliwkowe ( 4-5 łyżek )
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka,cukier wanilinowy, margarynę - posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Do jednej dodać kakao i zagnieść. Ciemną część i jedną jasną włożyć na 30 - 45 minut do zamrażarki, a trzecią do lodówki.
Formę 24 x 35cm posmarować tłuszczem.Wyjąć jasną część z lodówki i rozwałkować w formie do pieczenia (najlepiej szklanką bez ucha lub małym wałeczkiem ). Posmarować ją powidłami śliwkowymi.
Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać.
Na starte ciemne ciasto wyłożyć masę orzechową i zetrzeć ostatnie jasne ciasto.
Piec w temp. 200°C ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto delikatnie opada.
Po ostygnięciu obsypać cukrem pudrem.

środa, 8 stycznia 2014

Puszyste serniczki z galaretką bez pieczenia

Delikatne i puszyste kostki sernikowe z galaretką na herbatnikach.
 Dosłownie rozpływają się w ustach.

                   Składniki:
  • 1 kg sera twarogowego w wiaderku
  • herbatniki do wyłożenia na spód
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 szklanka cukru (ok. 240g ) lub 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 8 czubatych łyżeczek żelatyny
Formę 39 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozpuścić 2 galaretki w niepełnych 4 szklankach gorącej wody i zostawić do wystygnięcia.
Ser zmiksować z cukrem lub cukrem pudrem, tak, żeby nie był wyczuwalny.
Śmietanę 30-kę ubić na sztywno. Dodać do twarogu i wymieszać.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w  8 łyżkach gorącej wody i lekko ciepłą ( nie gorącą ) wlewać pomalutku do masy serowej ciągle miksując.
Przygotowana masę przełożyć do formy z herbatnikami, wyrównać masę i wstawić do lodówki.
Gdy masa zgęstnieje, wylać na nią tężejącą galaretkę i wstawić ponownie do lodówki na około 2-3 godziny.
Pokroić w kostkę.
Smacznego.


 

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Tort jabłkowo-kajmakowy


Witam po krótkiej przerwie w Nowym Roku 2014r.
Nie wiem jak Wy, ale my na Sylwestra wyjątkowo nigdzie się w tym roku nie wybieraliśmy. 
Nowy Rok przywitaliśmy nie tylko szampanem, ale i tortem, żeby ten rok był jeszcze lepszy niż poprzedni. Jabłka i kajmak? Dlaczego nie....
I mimo, że piętnaście minut przed północą tak naciągnęłam sobie mięsień w nodze, że ledwo chodziłam (i bez tańców do dziś mam mam jeszcze siniaka wielkości pięści ) to nie powstrzymało mnie od przyniesienia z kuchni takich pyszności :)



                Składniki:

Biszkopt o średnicy 25 cm, najlepiej upieczony dzień wcześniej - przepis tutaj
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru (do jabłek )
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 g schłodzonej słodkiej śmietanki 30%
  • 400 g jogurtu typu grecki
  • 7-8 łyżek cukru pudru ( do jogurtu )
  • 1 puszka masy kajmakowej 400g
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny 
  • zmielone orzechy do przybrania 
 Dodatkowo poncz do nasączenia biszkopta:
-300 ml słabej zwykłej herbaty
-sok z połowy cytryny
-1 łyżka cukru
-1 łyżka rumu

Biszkopt przekroić na trzy blaty.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na małym gazie na patelni  z dwoma łyżkami cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie, nie trzeba dodawać cukru ). Gdy jabłka będą miękkie, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.Ostudzić.
Pierwszy blat nasączyć ponczem, nałożyć masę z jabłek, przykryć drugim blatem.Nasączyć go ponczem.
Śmietankę 30% ubić na sztywno. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i połączyć łyżką z ubitą śmietanką.
Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody i dokładnie ją rozpuścić mieszając.
Wlewać powoli żelatynę do masy, ciągle ją miksując, żeby nie było grudek. Gotową masę jogurtową wyłożyć na drugi blat zostawiając niewielką ilość na obsmarowanie boków tortu (ok. 2-3 łyżki ).
Przykryć trzecim blatem.Również go nasączyć.
Boki tortu obłożyć dookoła pozostawioną częścią masy jogurtowej, następnie obsypać zmielonymi orzechami.
Masę kajmakową wyjąć z puszki, wymieszać na jednolitą masę i obłożyć całą górę przygotowanego biszkopta.