Przyszła pora na ciasto z fasoli. Dopóki go nie spróbowałam, nie sądziłam, że będzie takie smaczne, wilgotne i delikatne w smaku. Od razu mówię-fasoli naprawdę nie czułam. To ciasto w sam raz dla osób uczulonych na gluten, wystarczy zamienić proszek do pieczenia na sodę oczyszczoną.
Przepis wzięty z internetu, tylko troszkę przeze mnie zmieniony.
Ciasto bardzo szybko się przygotowuje. Do pieczenia ciasta użyłam formy 26x12 cm, ale, że ono nie rośnie zbyt wysokie, można spokojnie użyć mniejszej formy do pieczenia.
Po raz pierwszy (z lenistwa) użyłam kupionej w sklepie gotowej polewy, która się kruszyła podczas krojenia ciasta, następnym razem jednak użyję polewy zrobionej własnoręcznie :)
Ciasto:
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g-po odsączeniu ok. 220-240g))
- 1 banan
- 2 jajka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piec w temp. 175-180°C przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Polewa:
- 50 g masła
- 1,5 łyżki kakao
- 1,5 łyżki mleka lub wody
- 1,5 łyżki cukru
Można ozdobić orzechami.