Za oknem dziś bardzo wietrznie, ale słonecznie :)
Prawdziwa wiosna coraz bliżej. Na balkonie bratki już posadzone, czas teraz pomyśleć o zakupie nowego stolika, żeby mieć na czym rozłożyć się z pysznym, wilgotnym słoneczno-brzoskwiniowym ciastem oraz kubkiem waniliowego cappuccino i móc rozkoszować się pogodnym wolnym dniem.
Zapraszam na ciasto proste i nie pochłaniające czasu. Trzeba tylko pamiętać, żeby składniki do przygotowania ciasta miały temperaturę pokojową.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki miękkiego masła lub margaryny ( 18 dag )
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 dużych łyżek gęstej, kwaskowej niskoprocentowej śmietany lub kefiru ( u mnie śmietana 18% )
- 1 puszka brzoskwiń
Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Gdy składniki się połączą, cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku oraz porcjami śmietanę bądź kefir. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników. Ubitą pianę z białek partiami dodawać do ciasta i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć na blaszkę o rozm. 35 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać.
Brzoskwinie odsączyć na sitku, pokroić na części. Kawałki owoców rozłożyć na cieście ( żeby owoce nie wpadły do środka - spodnią część brzoskwiń obtoczyłam mąką pszenną i dopiero kładłam na cieście ).
Piec w temp. 180° przez 40-45 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.