Przepyszne rogaliki z marmoladą. Doskonałe do kawy, herbaty jak i z mlekiem. Ja i moje dzieciaki bardzo je lubimy. Z jednej porcji powstają 32 rogaliki. Można je zrobić w ten sam dzień ( wtedy czekamy ok. 1 godziny, aż ciasto wyrośnie ) lub na drugi dzień (wtedy ciasto przechowujemy w lodówce).
- 5 dag świeżych drożdży
- 1/2 kostki miękkiej margaryny
- 2 jajka (+1 jajko do posmarowania)
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- cukier wanilinowy
- marmolada na nadzienie
Rogaliki kłaść na blaszkę, zostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarować rogaliki rozmąconym jajkiem.
Piec ok. 15 minut (do zarumienienia )w temp. 180° C. Po wystygnięciu obsypać pudrem.
- Ciasto drożdżowe można zamrażać, więc można je sobie przygotować nawet kilka dni wcześniej. Po wyjęciu z zamrażalnika należy pozostawić ciasto, żeby nabrało temp. pokojowej i pozwolić mu jeszcze troszkę wyrosnąć.