środa, 14 grudnia 2016

Keks

 Keks to ciasto nadziane mnóstwem kandyzowanych owoców i bakalii, takie świąteczne ciasto. Jednak nie wszyscy je lubią, choć nie mam pojęcia dlaczego ☺.

                   Składniki:
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej ( 2 szklanki czubate )
  • 200 g miękkiej margaryny
  • 150 g cukru pudru (1 i 1/4 szklanki )
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g kandyzowanych owoców np. mieszanka bakaliowa, skórka pomarańczowa ( może być również żurawina suszona, rodzynki, orzechy itp. ) 
 Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
Białka jajek oddzielić od żółtek. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodać cukier puder, następnie po jednym żółtku ciągle miksując. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wsypać kandyzowane owoce do ciasta. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Łyżką połączyć pianę i bakalie z ciastem.
Boki keksówki o wym. 12 x 25 cm nasmarować margaryną, obsypać kaszą manną i przełożyć ciasto do formy. Wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku o temp. 180°C przez ok. godzinę-godzinę i 10 minut (do suchego patyczka ).
Wyjąć z formy- przestudzić. Można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem i owocami kandyzowanymi.

Seromakowiec

Nie mogłam się zdecydować: makowiec czy sernik, więc może dwa w jednym? Ciasto proste w przygotowaniu  i smaczne. Wilgotne. Z powodu chronicznego braku czasu, ale też i lenistwa wykorzystałam gotową masę makową, która okazała się trochę rzadka, więc dodałam do niej 2 łyżki bułki tartej i wiem, że z tej firmy więcej nie kupię masy. Niedługo święta, więc takie ciasto jak znalazł na taka okazję. Można je dodatkowo ozdobić polewą czekoladową.

               Składniki:
Ciasto kruche:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki miękkiej margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto. Formę do pieczenia o wym. około 39x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć równo przygotowane ciasto i włożyć do lodówki.

Masa makowa:
  • 600 g gotowej masy makowej
  • 2 białka
 Ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy makowej i wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć do formy z ciastem.

Masa serowa:
  • 1 kg sera w wiaderku (dobrej jakości)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
Miękkie masło zmiksować z połową szklanki cukru. Jajka zmiksować z drugą połową cukru do białości. Do miski wyłożyć ser, dodać resztę produktów na masę serową i zmiksować do połączenia składników. Gotową masę serową wyłożyć na masę makową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w temp. 175-180°C.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika na 10 minut po czym wyjąć ciasto i zostawić do ostudzenia.
Wystudzone ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

sobota, 3 grudnia 2016

Tort spychacz

Jest trochę pracy przy takich torcikach, ale końcowy efekt najbardziej cieszy. Można powiedzieć, że to mnie w pewnym sensie relaksuje i robię to z przyjemnością :)


czwartek, 1 grudnia 2016

Tort z koniem

Wizerunek konia uzyskałam poprzez wydrukowanie rysunku zwierzęcia, wycięcie elementów obrazka, następnie nakładałam te elementy na przygotowaną, rozwałkowaną  masę cukrową i wycinałam nożykiem modelarskim. Poczekałam, aż przygotowany wizerunek konia trochę podeschnie i delikatnie przeniosłam go na tort.

środa, 23 listopada 2016

Tort Psi Patrol i straż pożarna

 Psi Patrol połączony ze strażą pożarną. Tort o smaku tradycyjnie śmietankowym.
Kolejne figurki powstały dzięki  tutorialom z internetu i  nieważne, że kilka godzin mi to zajęło, wszak liczy się satysfakcja z końcowego efektu ;)

niedziela, 13 listopada 2016

Tort Kubuś Puchatek

Tort o smaku śmietankowym z malinami.
Dzieciaki lubią takie kolorowe torty, zwłaszcza jeśli są to ich ulubione postacie z bajek.
Dzięki tutorialom znalezionym w internecie nawet taki laik jak ja może ulepić coś fajnego.
:)

wtorek, 8 listopada 2016

Sernik dyniowy z polewą śmietankową

Upiekłam go na swoje urodziny. Po raz pierwszy próbowałam sernika z dodatkiem dyni. Wyszedł delikatny i miał kremową konsystencję, a dodatek cynamonu i przypraw nadał mu lekko korzennego  smaku. Podobno sernik ma ładną pomarańczową barwę, jeśli użyje się dyni hokkaido. Użyłam innej, której nazwy niestety nie zapamiętałam, ale wyszło kolorowo i smacznie :)

    Składniki:
Spód:
  • 150 g herbatników kakaowych
  • 70 g masła lub margaryny
  • garść orzechów włoskich
Masa serowa:
  • 400 g puree z dyni
  • 750 g sera w wiaderku dobrej jakości
  • 250 g ricotty ( lub 1 kg sera w wiaderku)
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (może być zwykły)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy korzennej
Polewa śmietankowa:
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 30 g cukru (ok.2 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  Przygotować wcześniej puree z dyni:
1 niedużą dynię umyć, wydrążyć nasiona, pokroić na plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową. Piec w temp. 180°C około godziny (miękkość sprawdzić widelcem). Upieczoną, miękką dynię wystudzić i obrać ze skórki. Zmiksować blenderem. Jeśli puree jest zbyt wodniste (nie może też być zbyt suche), przecedzić je przez gazę.
PS: Puree z dyni można przygotować wcześniej i przechować w lodówce kilka dni lub po prostu je zamrozić i wyjąć, kiedy najdzie nas ochota na dyniowy sernik.

Orzechy rozdrobnić, herbatniki zblendować, dodać rozpuszczony, wystudzony tłuszcz i wymieszać składniki.
Dno tortownicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć przygotowane herbatniki, lekko docisnąć.
Wszystkie składniki na masę serową połączyć ze sobą tylko do momentu połączenia się produktów.
Gotową masę wylać do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika o temp.170-175°C.
Po wstawieniu sernika ustawić temp.150°C i piec ciasto około 1,5 godziny.
Składniki na polewę śmietankową wymieszać ze sobą tak, żeby nie było czuć cukru), wysunąć (wyjąć) sernik z piekarnika, polać wierzch polewą śmietankowa, wyrównać i wstawić ponownie sernik na około 8-10 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić na pół godziny. Wyjąć, zostawić do całkowitego ostudzenia i wstawić do lodówki na kilka godzin.

czwartek, 15 września 2016

Placek drożdżowy ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Placki drożdżowe, ciasta ucierane, bułki słodkie ze śliwkami zawsze dobrze smakują, a już z dodatkiem cynamonu to pychotka. Wcześniej wydawało mi się, że wszystkie gatunki śliwek  nadają się do ciast, lecz chyba nie do końca tak jest. Któregoś dnia dostałam dojrzałe owoce śliwek (gatunku nie znam niestety) i przygotowałam z nimi drożdżówki. Upieczone bułki ze śliwkami wyglądały wspaniale, jednak śliwki w cieście były gorzko-kwaśne i miały bardzo twardą skórkę. O dziwo w nieprzetworzonej postaci smakowały znakomicie.  Od tej pory w sezonie śliwkowym preferuję węgierki w cieście :)
Ten placek jest więc z odpowiednimi dla mnie śliwkami, ciasto jest ładnie wyrośnięte i miękkie, a kruszonka z dodatkiem cynamonu dodaje ciastu ciekawego smaku.

             Składniki:
Ciasto: 
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1 szkl. cukru pudru (odjąć 1 łyżkę i dodać 1 łyżkę cukru waniliowego)
  • 3 żółtka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 125 g  masła lub masła roślinnego 
  • szczypta soli
  • ok. 40 dag wypestkowanych śliwek węgierek (połówki)
Kruszonka:
  •  150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 90 g masła  
Masło rozpuścić i zostawić do przestudzenia.
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszać, żeby drożdże się rozpuściły i zostawić na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukry, żółtka, szczyptę soli i przygotowany zaczyn z drożdży. Wyrobić ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami dodając rozpuszczony tłuszcz, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Śliwki umyć, przekroić na pół, wypestkować.
Składniki na kruszonkę wyrobić palcami, żeby powstały grudki i wstawić do lodówki na czas rośnięcia ciasta.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Układamy ściśle połówki śliwek (stroną przekrojoną ku górze, lekko owoce docisnąć dłonią) i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, po czym posypać kruszonką i piec w piekarniku w temp.ok. 175°C przez około 30-40 minut.

Tort Harry Potter


Tort na jasnym biszkopcie przełożony masą truskawkową.

         Składniki:
Biszkopt:
  • 6  jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • czubata szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej,wtedy najlepiej się go kroi.
Oddzielić żółtka od białek, białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier. Ubijać, aż cukier nie będzie wyczuwalny (ja dodaje dla ułatwienia cukier puder). Dodawać po jednym żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać partiami mieszając delikatnie masę łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto do formy 25-26 cm. Piec w temp. ok.175°C przez około 30-35 minut.
Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty,każdy blat nasączyć wodą z dodatkiem wody i cytryny.

Masa truskawkowa:
  • 300 g truskawek
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 200 g serka naturalnego (użyłam twarogu z wiaderka)
 Żelatynę zalać niewielką ilością wody, żeby napęczniała. Truskawki rozdrobnić, zagotować z cukrem w garnku, odstawić z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła. zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Gdy masa truskawkowa będą zimna, ubić śmietankę na sztywną masę, wymieszać z serkiem. Dodać truskawki i połączyć składniki. Na początku masa będzie luźna, ale po kilku minutach zacznie się ścinać.
Gdy masa truskawkowa będzie gotowa, przekładać nią blaty biszkopta. Wstawić do lodówki.

Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej (na wierzch pod masę cukrową):
  • 50 g białek (około 2 jajek)
  • 100 g cukru 
  • szczypta soli
  • 150 g miękkiego masła (82%  tłuszczu)
  • odrobina aromatu np. waniliowego
Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Umieścić miskę nad garnkiem z wrzącą wodą (kąpiel wodna) i lekko roztrzepać białka. Wsypać cukier i ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny (można sprawdzić palcami).
Zdjąć miskę  z garnka i jeśli białka są za ciepłe, zostawić je do przestudzenia. Ubijać końcówką do ubijania białek  do momentu, aż białka będą bardzo gęste (ok. 10 minut). Następnie wymienić końcówkę na ucierającą, dodawać po kawałku miękkiego tłuszczu cały czas miksując. na koniec dodać odrobinę aromatu. Miksować do czasu (kilka minut), aż masa będzie jednolita i  będzie wydawała charakterystyczny dźwięk "mlaskania" kremu.
Przygotowanym kremem maślanym obłożyć biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki, żeby krem zastygł.
Przygotowaną masę cukrową (można zakupić w internecie lub przygotować stąd ) rozwałkować i nakładać na przygotowany biszkopt. Poodcinać nadmiar masy. Zdobić według uznania.

środa, 14 września 2016

Tort 50 twarzy Greya

  Poproszono mnie o zrobienie tortu nawiązującego do książki "50 twarzy Greya". Według życzenia miał to być czarny garnitur z białą koszulą, koniecznie miał być krawat i maska. Nie czytałam książki, ani nie oglądałam filmu, więc posiłkowałam się różnymi zdjęciami z internetu. Dodałam do całości jeszcze kajdanki i wyszło całkiem całkiem. Czy tort nawiązywał do wybranego tematu? Nie wiem, ale solenizantka była zachwycona efektem :) 

Tort na chrzciny dla dziewczynki

Tort na jasnym biszkopcie przełożony masą śmietankową (bita śmietana z serkiem mascarpone) z dodatkiem brzoskwiń.

wtorek, 6 września 2016

Sernik z ciasteczkami Oreo

Specjalnie zakupiłam ciastka Oreo z myślą o tym serniku. Wcześniej jakoś nie były mi potrzebne "do szczęścia". Ten kontrast ciemnego koloru z jasnym zachęcił mnie do wypróbowania.
I tu nie zawiodłam się. Sernik wyszedł kremowy, delikatny i bardzo smaczny

           Składniki:
Spód:
  • 150 g ciastek oreo
  • 30 g margaryny
 Margarynę rozpuścić.Całe ciastka oreo rozdrobnić w blenderze, wlać rozpuszczony tłuszcz i wymieszać. Dno tortownicy o wym.23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę z ciastek i wyrównać. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:
  • 500 g twarogu w wiaderku
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 80 g ciastek oreo
 Z oreo usunąć środek (nadzienie). Połamać ciastka na mniejsze części (ale niezbyt drobne).
Twaróg, mascarpone, cukier, jajka, jogurt, budyń i masę jajeczną umieścić w naczyniu, zmiksować do połączenia się składników. Masę serową przełożyć do przygotowanej tortownicy ze spodem. W masę serową powciskać połamane części ciastek oreo.  Piec około 50-60 minut w temp. 150°C. Po upieczeniu w piekarniku na zostawić na 20 minut, po czym wyjąć sernik i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Masa kremowa na wierzch:
  • 200 g słodkiej śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ciastka oreo na ozdobę
Serek mascarpone zmiksować razem ze śmietanką i cukrem pudrem na gęstą masę kremową, po czym  wyłożyć krem na wierzch sernika. Z części kremu można zrobić rozetki (workiem cukierniczym z końcówką), na krem kłaść ciastka oreo.Wstawić sernik do lodówki na kilka godzin.

PS.Teraz z czasem (czyli kilka serników temu ;) ) już wiem, że podczas przygotowywania masy serowej składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową i nie mogą być zbyt długo miksowane, ponieważ masa za bardzo się napowietrza i sernik potem opada. Staram się też nie ubijać osobno białek, tylko łączyć ze składnikami całe jajka(wyjątkiem jest sernik puszysty). I to jak na razie się sprawdza.

niedziela, 28 sierpnia 2016

Tort piesek

 Tort o smaku śmietankowym na jasnym biszkopcie. Ozdobiony kremem śmietankowym z użyciem barwników w żelu i tylki do robienia trawy (nr233). Biała masa została przygotowana z kremu na bazie bezy szwajcarskiej, żeby dodatki z masy cukrowej jak nos, język czy oczy  nie rozpuściły się.

czwartek, 25 sierpnia 2016

Tarta z malinami i białą czekoladą

 Słodki krem z mascarpone i białej czekolady oraz kwaskowy smak malin.......poezja smaku, a wszystko to  przez znakomite połączenie składników. Tu nic nie trzeba więcej....no może kawy, kawusi :)

          Składniki:
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy na tartę, spód ponakłuwać widelcem, wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 200°C. Schłodzone ciasto przykryć folią aluminiową, na wierzch położyć obciążenie (fasola,groch,ceramiczne kulki do pieczenia..) i piec około 12 minut, po czym zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.5-7 minut. Wyjąć upieczony spód i zostawić do wystygnięcia.

Krem do tarty:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g słodkiej śmietanki 30 %
  • 2 białe czekolady (200 g)
  • ok.300-350 g świeżych malin
 Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do naczynia i rozpuścić w kąpieli wodnej (wstawić mniejsze naczynie do większego naczynia z wodą tak, żeby nie dotykało dnem wody. Połamaną czekoladę wrzucić do mniejszego naczynia i poczekać, aż zacznie się rozpuszczać, wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek i odstawić do wystudzenia.)
Zmiksować śmietankę razem z mascarpone na gęstą masę, na koniec dodawać rozpuszczoną, wystudzoną, ale jeszcze lejącą czekoladę cały czas mieszając łyżką. Połączyć ze sobą składniki, tak przygotowaną masę kremową wyłożyć na upieczone wcześniej ciasto, wyrównać. Na wierzch kłaść maliny. Przechowywać w lodówce. Wyjąć 10 minut przed podaniem.

środa, 24 sierpnia 2016

Sernik z jagodami

Delikatny sernik z każdymi owocami będzie smakował wyśmienicie.Tym razem z jagodami, na kruchym spodzie. Wierzch również został potraktowany kruchym ciastem i obsypany cukrem pudrem.
               Składniki:
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 120 g zimnego masła
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, podzielić ciasto na dwie części:2/3 i 1/3, zawinąć w folię i włożyć ciasto do lodówki na  godzinę do schłodzenia.
Dno tortownicy o wym.23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (większą część) wyłożyć na dnie formy i ok 1 cm na jej bokach. Wstawić ponownie do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 150°C.

Masa serowa:
  • 500 g twarogu w wiaderku
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • ok. 250-300 g  umytych świeżych jagód (mogą być mrożone)
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować tylko do momentu połączenia się składników. Wyjąć z lodówki formę z przygotowanym ciastem, na ciasto wylać masę serową. Na wierzch wyłożyć jagody, z lodówki wyjąć drugą część ciasta, rwać na kawałki i kłaść na owoce. Piec około godzinę.
Wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach. Wyjąć, ostudzić, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 25 lipca 2016

Koperty z twarożkiem i morelą z ciasta francuskiego

Kupić płat ciasta, podzielić, dodać nadzienie, zawinąć, upiec-zjeść. 
 Ciastka francuskie dla leniwych, zapracowanych, zabieganych, spodziewających się za godzinę gości  :) 

  Składniki na 6 szt:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • ok. 120 g twarożku śmietankowego
  • 1 czubata łyżeczka budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 3 dojrzałe morele
Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół wyjąć pestkę.
Twarożek wymieszać ze śmietanką, budyniem, cukrem.
Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów. Na każdy kwadrat nakładać czubata łyżeczkę twarożku i połówkę moreli. Boki ciasta posmarować delikatnie białkiem jajka i zawinąć wszystkie cztery rogi na górze. Piec w temp. 200°C około 20-25 minut.
Upieczone posypać cukrem pudrem.