Tort na jasnym biszkopcie przełożony masą truskawkową.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- niepełna szklanka cukru
- czubata szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej,wtedy najlepiej się go kroi.
Oddzielić żółtka od białek, białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier. Ubijać, aż cukier nie będzie wyczuwalny (ja dodaje dla ułatwienia cukier puder). Dodawać po jednym żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać partiami mieszając delikatnie masę łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto do formy 25-26 cm. Piec w temp. ok.175°C przez około 30-35 minut.
Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty,każdy blat nasączyć wodą z dodatkiem wody i cytryny.
Masa truskawkowa:
- 300 g truskawek
- 5 łyżeczek żelatyny
- 3-4 łyżki cukru
- 250 g słodkiej śmietanki 30%
- 200 g serka naturalnego (użyłam twarogu z wiaderka)
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, żeby napęczniała. Truskawki rozdrobnić, zagotować z cukrem w garnku, odstawić z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła. zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Gdy masa truskawkowa będą zimna, ubić śmietankę na sztywną masę, wymieszać z serkiem. Dodać truskawki i połączyć składniki. Na początku masa będzie luźna, ale po kilku minutach zacznie się ścinać.
Gdy masa truskawkowa będzie gotowa, przekładać nią blaty biszkopta. Wstawić do lodówki.
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej (na wierzch pod masę cukrową):
- 50 g białek (około 2 jajek)
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 150 g miękkiego masła (82% tłuszczu)
- odrobina aromatu np. waniliowego
Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Umieścić miskę nad garnkiem z wrzącą wodą (kąpiel wodna) i lekko roztrzepać białka. Wsypać cukier i ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny (można sprawdzić palcami).
Zdjąć miskę z garnka i jeśli białka są za ciepłe, zostawić je do przestudzenia. Ubijać końcówką do ubijania białek do momentu, aż białka będą bardzo gęste (ok. 10 minut). Następnie wymienić końcówkę na ucierającą, dodawać po kawałku miękkiego tłuszczu cały czas miksując. na koniec dodać odrobinę aromatu. Miksować do czasu (kilka minut), aż masa będzie jednolita i będzie wydawała charakterystyczny dźwięk "mlaskania" kremu.
Przygotowanym kremem maślanym obłożyć biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki, żeby krem zastygł.
Przygotowaną masę cukrową (można zakupić w internecie lub przygotować
stąd ) rozwałkować i nakładać na przygotowany biszkopt. Poodcinać nadmiar masy. Zdobić według uznania.