poniedziałek, 13 czerwca 2016

Cukier waniliowy domowy

Domowy cukier waniliowy ma delikatniejszy smak i zapach niż ten zakupiony w sklepie, ponieważ nie zawiera sztucznych wzmacniaczy smaku i zapachu, który zresztą nosi nazwę "wanilinowy". 
Cukier własnej roboty jest naturalny. Używam go już od dłuższego czasu i gdy tylko się kończy, zaraz robię następny. Zwykły cukier mieszam z wanilią, mielę dosłownie przez kilka sekund w młynku i zostawiam w słoiczku na jakiś czas. Dziś świeża porcja do odstania :)

         Składniki:
  • 1,5 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 2 laski wanilii
  • słoiczek do przechowywania ;)
Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożem zeskrobać ziarenka, wrzucić do cukru. Zeskrobanych lasek nie wyrzucać, tez wrzucić je do cukru. Cukier wymieszać z wanilią i przesypać do słoiczka, zamknąć szczelnie i zostawić na około dwa tygodnie. Co kilka dni potrząsnąć słoiczkiem, żeby cukier się nie zbrylał, a wanilia wysychając podzieli się na drobne "kropeczki".

1 komentarz:

  1. Też sama taki robię i powiem, że nie ma nic lepszego niż taki domowy cukier waniliowy - bez porówniania !

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)