niedziela, 5 czerwca 2016

Drożdżowe babeczki leniwej gospodyni z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe dla leniwych (albo zabieganych?).
 Tym razem w postaci babeczek. Można je zapakować w pudełko i jazda na rower, na plażę
czy piknik  :) Są tak proste w przygotowaniu, że nie ma, że się nie uda...

                     Składniki:
Ciasto drożdżowe:
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 0,5szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju
  • truskawki ok.200-300 g  
 Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • opcjonalnie garść podprażonych migdałów w płatkach (można pominąć)
Pokruszyć drożdże.Wlać ciepłe mleko, dodać cukier, rozmącone jajka. Następnie wlać olej, wsypać przesianą mąkę i odstawić całość na 2 godziny. Po tym czasie zamieszać ciasto drewnianą łyżką i zostawić na godzinę.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: masło,cukier i mąkę  wyrabiać palcami do uzyskania grudek. Włożyć do lodówki.
Po trzech godzinach ponownie zamieszać ciasto łyżką i przełożyć do foremek na muffinki do 3/4 wysokości foremki.
Truskawki umyć, pokroić w kawałki i układać na ciasto w foremkach. Posypać kruszonką i migdałami. Lekko docisnąć owoce i kruszonkę do ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w 180°C.


4 komentarze:

  1. Doskonały pomysł na słodką drożdżową babeczkę. Lubię wyrabiać drożdżowe ciasto, ale na rzecz wypróbowania tego sposobu, zrezygnuję z tego i będę cierpliwie czekała na efekty. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie babeczki chętnie bym wsunęła na śniadanie do kawy lub zimnego mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak,tak...zgadzam się z Tobą:)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)