wtorek, 24 grudnia 2013


Z okazji Bożego Narodzenia,
Składam Wam serdeczne życzenia.
Niech Wam święta miłe będą,
Z dźwiękiem śpiewu i kolędą.

niedziela, 22 grudnia 2013

Makowiec na kruchym cieście

Wśród wypieków świątecznych nie może zabraknąć i makowca. W tym roku nie kupiony makowy zawijaniec, tylko własnoręcznie upieczony makowiec na kruchym cieście.
 Nie mam niestety weny do pisania, biegnę do kuchni gotować dalej :)

             Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
Masa makowa:
  • mak gotowy w puszce
  • 2 białka
 Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę i nakłuć widelcem.
Wyjąć masę makową z puszki . Ubić pianę z 2 białek, dodać do masy makowej i wymieszać łyżką. Wyłożyć masę makową na ciasto i wyrównać. Z drugiej części ciasta zrobić ruloniki, lekko je spłaszczyć i poukładać na masę makową.
Piec w temp. 180°C około 30-40 minut.
Ciasto piekłam w formie 39 x 23 cm.

środa, 18 grudnia 2013

Ciasto zwane Salceson

   Skąd wzięła się taka nazwa dla słodkiego wypieku?
 Czyżby przez te widoczne kawałki jabłek?
 Właściwie dzięki tym jabłkom ciasto jest wilgotne, a dodatek orzechów potęguje doznania smakowe. Kakao z jabłkami i orzechami to jest bardzo dobre połączenie. Rodzynki pozwoliłam sobie pominąć, ponieważ nikt u mnie nie przepada za nimi.
Więcej czasu spędzimy przy przygotowaniu jabłek do ciasta niż trwa samo jego ukręcenie.
Spróbujcie, a zobaczycie, że ten wypiek będzie dosyć często gościć w Waszych domach :)

                           Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  •  1 szklanka cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 - 5 jabłek
  • 1 szklanka orzechów włoskich
Jabłka obrać i pokroić w grubszą kostkę. Orzechy lekko rozdrobnić.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać resztę składników i wymieszać. Na koniec połączyć z orzechami i jabłkami.
Piec w temp. 175 - 180°C około 45 minut.
Użyłam formy do pieczenia 24 x 35 cm.

wtorek, 17 grudnia 2013

Ciastka wiatraczki

                          Miały być całkiem inne ciastka, ale niestety nie wyszły i znalazły swoje miejsce całkiem gdzie indziej. Musiałam sobie czymś humor poprawić, więc upiekłam kruche wiatraczki nadziane prażonymi jabłkami.
Te ciasteczka za to wyszły pyszne. 
Po upieczeniu trzeba je ostrożnie przenosić, ponieważ są kruchutkie i mogą się połamać.

                       Składniki
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 1 żóltko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1/2 kg startych jabłek przesmażonych na patelni z cukrem i 1/2 łyżeczki żelatyny lub twarda marmolada
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić na patelnię z 2-3 łyżkami cukru. Smażyć około 10-15 minut, pod koniec dodając 1/2 łyżeczki żelatyny.Ostudzić.
Z podanych składników zagnieść ciasto (jeśli będzie się jeszcze kleić do rąk - dodać jeszcze odrobinę mąki ) i wstawić do lodówki na godzinę.  Ja najczęściej wkładam ciasto do zamrażalnika na około pół godziny, ponieważ nie mam takiej cierpliwości do oczekiwania.
Blat obsypać mąką, żeby ciasto się nie przykleiło do podłoża i rozwałkować na grubość ok.4-5 mm.
Wycinać kwadraty ( ja mam foremkę kwadratową 6,5 x 6,5 cm ), na środku kłaść marmoladę, a rogi ponacinać wzdłuż. Składać tak, aby powstały wiatraczki. Delikatnie przenosić na formę z papierem do pieczenia.
Piec w 180°C około 20 minut do zrumienienia.

niedziela, 15 grudnia 2013

Ciasto Snikers

                          Coraz bardziej lubię ciasta przekładane. Co prawda jest przy nich trochę więcej pracy, ale są rewelacyjne w smaku. To ciasto może jest trochę słodkie, ale takie musi być. Wielbicielom słodkości na pewno będzie odpowiadać :) A smak orzeszków ziemnych z miodem to dla mnie rozkosz dla podniebienia.
Brakuje mi tu tylko czekolady....ale to już następnym razem...Przepis na blaszkę 24 x 35 cm.

                                     Składniki:
Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 350 ml mleka 
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g miękkiego masła
Warstwa orzechowa:
  • 100g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g orzeszków ziemnych bez soli
Oraz:
  • puszka masy kajmakowej
Orzeszki ziemne lekko posiekać i uprażyć przez chwilę na patelni. Przesypać je do metalowego naczynia, żeby wystygły.
Ugotować budyń, zostawić do ostygnięcia ( garnek z budyniem można przykryć folia spożywczą, wtedy na budyniu nie wytworzy się kożuch )
Masło  ( 200 g ) rozpuścić w garnku z miodem i cukrem (cukier musi się rozpuścić ). Mąkę i sodę wymieszać razem. Wbić dwa jajka. Wlać rozpuszczone ( nie gorące ) masło z miodem i cukrem. Wyrobić ciasto, podzielić na trzy części.Włożyć na pół godziny do lodówki.
Dwie części ciasta - każdą osobno upiec na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia w temp. 180° C przez ok. 10 minut.
Masło ( 100 g ) rozpuścić z 3 łyżkami miodu i 4 łyżkami cukru. Wrzucić orzeszki ziemne i jeszcze chwilę pogotować mieszając.
Trzecią cześć ciasta wyłożyć na blaszkę, na ciasto wyłożyć przygotowaną warstwę orzechową, równomiernie rozprowadzić. Piec ok. 12 minut w temp.180° C.
Masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać po łyżce budyniu cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.  
 Blaszkę wyłożyć papierem. Położyć pierwszą warstwę ciasta,  na nie wyłożyć dobrze wymieszana masę kajmakową, potem znowu warstwę ciasta. Na ciasto położyć masę budyniową, wyrównać i delikatnie położyć trzeci placek z orzechami.
Wstawić do lodówki na przynajmniej dobę.
Ciasto najpyszniejsze jest na trzeci dzień, kiedy już ciasto miodowe dobrze wchłonie wilgoć i zmięknie.


wtorek, 10 grudnia 2013

Lampion z piernika

         Jak święta to święta...Skoro upiekłam domek z piernika to i lampion się przyda  :)
Przepis jest ten sam co na chatkę, tylko z wykorzystaniem połowy składników.
Mam nadzieję, że Wam się spodoba.
Będzie nam migotał delikatnym światełkiem w wigilijny wieczór.
 Taki lampion najlepiej zrobić na kilka dni przed świętami, ponieważ landrynki pod wpływem wilgoci z czasem niestety się rozpuszczają.


                                Składniki:
  • 300 g mąki
  • 125 g margaryny
  • 100 g ciemnego cukru ( lub zwykłego cukru i 1-2 łyżeczki kakao, wtedy też będzie ciasto ciemniejsze )
  •  4 łyżki płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • landrynki (opcjonalnie ) 
Lukier:
  • 1 białko
  • ok. 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo: elektryczna świeczka

Margarynę rozpuścić w garnku razem z miodem oraz cukrem  i ostudzić.
Do miski wsypać suche składniki i wymieszać je ze sobą.Wlać ostudzoną margarynę z cukrem i miodem ( może być ciepła ). Dokładnie wygnieść ciasto, rozwałkować na ok. 5 mm.
Przygotować sobie szablon z kartki papieru, wyciąć 2 elementy: kwadrat ( 10 x 10 cm ) i prostokąt ( 10 x 15 cm ). Z szablonu na cieście wyciąć 1 kwadrat i 4 prostokąty. Najlepiej ciasto wałkować na papierze i bezpośredni na nim wycinać elementy w pewnej odległości jeden od drugiego, żeby się nie posklejały ze sobą. Okienka w prostokątach wycinać wykrawaczami lub np. szklanką i kieliszkiem.
W wyciętych otworach kłaść grubo pokruszone landrynki.
 Piec w temp. 180° C ok. 10-12 minut.
Po wystygnięciu sklejać ze sobą lukrem z białka i cukru pudru. Lukier jeszcze nam zostanie na inne dekoracje.

piątek, 6 grudnia 2013

Kruchy placek z jabłkami i kisielem

  Uwielbiam wszystkie ciasta, w których są jabłka. 
To jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto.Kruche i smaczne. 
Jest tylko jedna wada tego ciasta - znika szybciej niż trwa jego zrobienie :)

                         Składniki:
Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny (używam Kasi )
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 opak. cukru  wanilinowego
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50g margaryny
Piana z białek:
  • 3 białka 
  • 1 czerwony kisiel bez cukru ( truskawkowy,malinowy itp. )
Ponadto:
  •  1 kg jabłek
  • 2-4 łyżki cukru ( zależy jak kwaśne są jabłka ) 
 Przesiać mąkę, dodać żółtka, margarynę, cukry, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki.
 Wyrobić w międzyczasie kruszonkę - mąkę, cukier i margarynę zagniatać palcami, do utworzenia się kruchych grudek ciasta.
Schłodzone ciasto równo rozłożyć w formie ( 24 x 35 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z cukrem. Wierzch ciasta delikatnie obsypać kaszą manną lub drobną bułką tartą i na to wyłożyć jabłka ( dzięki temu ciasto nie nasiąknie sokiem z owoców i nie będzie mokre ).
Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania czerwony kisiel. Tak przygotowane białko położyć na jabłkach i posypać kruszonką.
Piec w temp. 180° C ok. 40-50 minut.
 
Upieczone ciasto można wyjąć z papierem, żeby nie naszło wilgocią od parującej gorącej blaszki.



czwartek, 5 grudnia 2013

Bułki drożdżowe z serem

Tu nie ma co pisać....Pyszne słodkie bułki z serem. Nie można im się oprzeć. 
Wykorzystałam przepis od Margarytki.


                                   Składniki na 12 bułek:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki 
  • 35 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 125 ml ciepłego mleka ( 1/2 szklanki )
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego ( u mnie śmietana, bo nie miałam w domu jogurtu )
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
Nadzienie:
  • 400g twarogu
  • 1 żółtko (w oryg. całe jajko )
  •  2 - 4 łyżki cukru ( w zależności jak kwaśny jest twarożek )
  •  cukier wanilinowy ( u mnie 1/4 laski wanilii )
Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny (1- 2 łyżeczki )
Drożdże rozkruszyć w miseczce , dodać do nich 1 łyżkę cukru, łyżeczkę jogurtu, 2 łyżki ciepłego mleka i łyżeczkę mąki. Zarobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić w mleku (ja wrzuciłam masło do ciepłego mleka podgrzanego w mikrofalówce i wymieszałam, aż się rozpuści ).
Żółtka dokładnie wymieszać z 2 łyżkami cukru ( można dodać 1 łyżkę gorącej wody, wtedy cukier szybciej się rozpuści ). 
Przesiać do miski mąkę, dodać sól, utarte żółtka, zaczyn z drożdży i zamieszać. Wlać ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę, przykryć ściereczką  i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę, aby ciasto podwoiło swą objętość.
Twaróg zmielić, dodać cukier i cukier wanilinowy oraz żółtko i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat delikatnie obsypany mąką, rozwałkować na prostokąt o grubości 3-4 mm. 
Wyłożyć na ciasto masę twarogową i rozprowadzić ją po całości.
 Ciasto złożyć na trzy ( 1/3 ciasta zagiąć od dołu i 1/3 założyć od góry ).
Tak przygotowane ciasto przekroić na 12 równych części i każdą część przekręcić w połowie tak, aby powstała "muszka".
Rozkładać w pewnej odległości od siebie, żeby się nie skleiły podczas pieczenia.
 Piec w temp. 180°C ok. 20-25 minut ( u mnie upiekły się już po 15-18 minutach ).
1-2 szklanki cukru pudru dokładnie rozpuścić w 1-2 łyżeczkach  soku z cytryny  i polewać jeszcze ciepłe bułki.


niedziela, 1 grudnia 2013

Domek z piernika



                   I już mamy grudzień. Tak mnie wzięło, żeby wypiec w tym roku jakiś domek na święta.
Zaczęłam od wyszukania w internecie przepisu, bo nie posiadałam nigdzie takiego. Wymiary domku również znalazłam gdzieś w sieci.
Taki domek można spokojnie zrobić na kilka dni przed świętami, ponieważ piernik dość szybko mięknie. Po wykrojeniu dodatków do chatki zostało mi jeszcze ciasto, więc upiekłam dodatkowo pierniki do powieszenia na choinkę. Te schowałam do pudełka i one utrzymują swoją twardość. Zmiękną na choince, a potem je zjemy :)
Mój domek razem z "podwórkiem" miał wymiary:  wys.20cm x dł.19cm x szer.16cm.
Jeśli chcemy zrobić tylko niewielki domek bez dodatków to na pewno wystarczy połowa składników. Szablon można zrobić samemu lub po prostu ściągnąć gotowca z sieci.



wymiary mojego domku
                           Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 200 g ciemnego cukru
  • 7 łyżek płynnego miodu
  • 1,5-2 płaskie łyżki sody oczyszczonej
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika

 W garnku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem. Lekko przestudzić. Do miski wsypać suche składniki i wymieszać. Wlać rozpuszczoną margarynę z cukrem i miodem, dokładnie wygnieść. Jeśli ciasto będzie za suche - dodać jeszcze łyżkę miodu. Masę piernikową rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia na grubość 4-5 mm. W pewnej odległości od siebie wycinać z szablonu elementy domku ( ciasto rośnie ). Następnie papier z przygotowanymi elementami do wypiekania przenieść i położyć na blaszce. Piec w temp. 180 °C ok. 10-12 minut. Brzegi elementów powinny zacząć brązowieć. Ściągać z blaszki jak lekko wystygną.

Lukier do dekorowania:

  • białko 
  • 1 szklanka cukru pudru 
Białko utrzeć z cukrem pudrem, tak długo, aby nie było grudek. Lukier ma być gęsty, nie rozlewać się. Jeśli tak będzie -dodać więcej cukru pudru. Lukier przełożyć do rękawa, woreczka z odciętym rogiem itp.
Udekorować domek wg upodobań.

Najpierw udekorować elementy, potem dopiero sklejać ze sobą ( również lukrem ).

Inne dekoracje:

  • płatki migdałów
  • wiórki kokosowe
  • płatki śniadaniowe
  •  cukierki ozdobne
  • itp.

Śmietankowo-borówkowy sernik na zimno

             Pod koniec lata dostałam od koleżanki borówki, które zamroziłam. Nie wiem jaka to jest odmiana, ponieważ w środku są ciemne. Na pewno nie amerykańskie-bo te są pozbawione barwy. Teraz postanowiłam choć część borówek wykorzystać. Z podanych składników wychodzi pełna tortownica.
Nie ma miejsca nawet na galaretkę :)
Deser sam raz do kawki po obiedzie.

Składniki:
  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 400 g schłodzonej śmietany 30 %
  • 6-7  łyżek cukru pudru
  • 300g borówek
  • 7  pełnych łyżeczek żelatyny ( 5 łyżeczek do masy śmietankowej i 2 łyżeczki do masy borówkowej )
  • 200 g herbatników
  • 100g masła
Masło rozpuścić.
Herbatniki rozdrobnić i wymieszać z roztopionym masłem.Wyłożyć dno tortownicy 26 cm i wstawić na 20 minut do lodówki.
Borówki zmiksować.
Ser wymieszać z cukrem pudrem.
Śmietankę 30%-kę ubić na sztywną masę. Połączyć z serem i dokładnie wymieszać.
Z całości masy odłożyć 3 czubate łyżki masy serowej i dodać do zmiksowanych owoców.
5 łyżeczek żelatyny zalać 5-oma łyżkami gorącej wody, dokładnie rozpuścić. Wlewać pomału rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę do masy serowej cały czas miksując, żeby nie porobiły się "kluski". Przygotowana masę przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki.
Borówki połączyć z 3 łyżkami masy serowej, następnie rozpuścić 2 czubate łyżeczki żelatyny w dwóch łyżkach gorącej wody i ostudzić.Chłodną żelatynę wymieszać z masą i wyłożyć do tortownicy na stężoną już masę śmietankową. Wyrównać i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Przechowywać w lodówce.