wyszły prze-pysz-ne. ..
Z przepisu wychodzi około 20 takich trójkątnych "bułeczek" :)
Składniki:
Ciasto:
- 35 dag mąki pszennej
- 2 żółtka (białka będą potrzebne do smarowania)
- 3 łyżki cukru pudru
- 8 dag masła
- 2 dag świeżych drożdży
- 3/4 szkl. ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 300 ml mleka
- 100 ml słodkiej śmietany 30%
- budyń śmietankowy bez cukru
- 2 łyżki cukru
- marmolada wieloowocowa
Z przygotowanego mleka i śmietanki odlać pół szklanki i wymieszać je z proszkiem budyniowym i cukrem, resztę zagotować w garnku. Do gotującego mleka (połączonego ze śmietanką) wlewać wymieszany proszek budyniowy i ciągle mieszając gotować kilka minut. Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto:
Do szklanki z ciepłym mlekiem wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru pudru i łyżeczkę mąki. Wymieszać dokładnie i zostawić na kilka-kilkanaście minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Rozpuścić masło (lub margarynę) i zostawić do wystygnięcia.
Mąkę przesiać do naczynia, dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto ręcznie lub mikserem dodając wystudzony tłuszcz.
Przykryć ciasto czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swa objętość, podzielić je na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować i podzielić na kwadraty o wym. 10-11 cm.
Gdy ostygną- posypać cukrem pudrem.