wtorek, 31 marca 2015

Tort z masy cukrowej z kokardą

                 Długo nie robiłam tortów z masy cukrowej.
Na początku myślałam, że taka kokarda jest łatwa do zrobienia, ale okazało się, że nie dla mnie :) , ale podołałam wyzwaniu, choć trochę to trwało. Zazdroszczę tym, którym takie wyzwania przychodzą z łatwością. Chociaż tak sobie myślę, że kończąc taki tort odczuwam satysfakcję z tego co zrobiłam... Inspiracja pochodzi gdzieś z internetu.

niedziela, 22 marca 2015

Rolada biszkoptowa z jabłkami

  Nie przepadam za świeżymi jabłkami, ale za to w cieście bardzo je lubię. Jeśli najdzie mnie chęć na ciacho z jabłkami, a nie mam ich za dużo w domu ( przecież do sklepu nie chce się nikomu pójść ) to taka biszkoptowa rolada idealnie spełnia swoje zadanie. Do przygotowania nie potrzeba wiele składników, a i pracy przy niej niewiele. Polecam z czystym sumieniem. Każdemu powinna się udać. Do przygotowania takiej pysznej rolady nabrałam ochoty po zajrzeniu tutaj. Biszkopt z jabłkami przygotowuję na dużej blaszce z piekarnika o wymiarach 39 x 35cm. Ciasto najlepiej smakuje z renetą ( to moje osobiste zdanie ), ale mogą być również inne jabłka.
                 Składniki
  • 5 dużych jaj lub 6 mniejszych
  • 80 g cukru (ok. 1/3 szklanki )
  • 100 g mąki pszennej (ok. 2/3 szklanki )
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody
  • 3 duże lub 4 mniejsze  jabłka ( ok. 600g )
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
 Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić na cienkie plasterki i równomiernie rozłożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Jabłka skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem.
 Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę wsypując po koniec ubijania cukier i miksować do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodawać kolejno żółtka miksując na najniższych obrotach. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i łyżką delikatnie połączyć z masą. Zalać przygotowanym ciastem jabłka i wyrównać.
Piec w temp. 180°C przez ok. 20-23 minuty.
Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i na czystą ściereczkę szybkim ruchem przewrócić blachę "do góry nogami" tak, aby jabłka znalazły się na wierzchu. Delikatnie zdjąć papier do pieczenia i
zrolować biszkopt pomagając sobie ściereczką (ciepłe ciasto bardzo łatwo się zawija). Zostawić do wystygnięcia. Wystudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem.

wtorek, 10 marca 2015

Kremowe kokosowe ciasto z migdałami

Delikatne kremowe przekładane kokosowe ciasto. Prażone migdały i starta biała czekolada jako dodatek. Przepis wyczytałam w ulotce "cukierni Lidla". Więc upiekłam biszkopt, przygotowałam krem i gotowe :) Ciasto nie jest zbyt słodkie, wiec wielbicielom słodyczy doradzam do masy kokosowej dodać łyżkę cukru pudru. Przepis na blaszkę 35 x 24cm.

            Składniki:

Biszkopt kokosowy:
  • 5 jaj
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g )
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego ( dałam zwykły rzepakowy )
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier. Do ubitych na sztywno białek dodać po jednym żółtku miksując na najniższych obrotach. Do ubitej masy wsypywać partiami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszać delikatnie łyżką. Wsypać wiórki kokosowe i olej. Połączyć składniki. Do formy wyłożonej papierem pergaminowym wlać ciasto biszkoptowe, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na termoobiegu w temp. 170°C  przez około przez około 20-25 minut lub "góra-dół" w temp. 180°C przez około 30 minut. (można sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony ). 
Upieczony biszkopt wyjąć i zostawić do ostudzenia.

Mus kokosowy:
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 14 g żelatyny spożywczej (2 łyżki ) + 40 ml zimnej wody
  • 200g czekolady białej
  •  800 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru ( w oryginalnym przepisie nie było )
Żelatynę wsypać do zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Mleczko kokosowe zagotować w rondelku, odstawić z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się dobrze rozpuściła. Wrzucić pokruszoną czekoladę i cukier puder, również dobrze wymieszać, żeby rozpuścić całą wrzuconą czekoladę. Połączone składniki zostawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywną masę, dodać 3 łyżki do garnuszka z mlekiem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowana masę kokosową przelać do ubitej śmietany i dokładnie połączyć całość.

   Dodatkowe składniki do dekoracji:
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 80 g całych migdałów 
  • kilka kostek białej czekolady
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części tak, żeby dolna część była troszkę grubsza od górnej. Na dno formy wyłożyć dolną część biszkopta, wlać na niego połowę masy kokosowej, wyrównać. Położyć następną część biszkopta i wlać pozostałą część musu kokosowego. Górę obsypać wiórkami kokosowymi i wstawić ciasto na około 2 godziny do lodówki do schłodzenia.

Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na około 10 minut. Wylać wodę, obrać migdały ze skórki, posiekać, przełożyć na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika. Prażyć w temp. 180° przez około 5-7 minut ( najlepiej zrobić to po wyjęciu biszkopta z piekarnika, nie ma wtedy potrzeby włączania go ponownie ). Wyjąc i ostudzić.
Schłodzone ciasto dekorować uprażonymi migdałami i startą na wiórki czekoladą.

poniedziałek, 9 marca 2015

Rolada biszkoptowa z wzorem

Ostatnio przeglądając internet wpadły mi w oko przeróżne rolady biszkoptowe z wzorem. Postanowiłam również spróbować swoich sił w biszkoptowych zawijańcach :) Przepis na ciasto do wzorków znalazłam tu. Rolada jest kolorowa i już samym wyglądem zachęca do spróbowania., a wzory jakie mogą się znaleźć się na biszkopcie to już kwestia weny twórczej :)

                    Składniki: 

Ciasto na dekorację (tzw. cygaretkowe ):
  • 35g miękkiego masła
  • 35g cukru pudru
  • 35g białka (u mnie tyle wyszło z 1 jajka)
  • 35g mąki pszennej
  • dodatkowo odrobina barwnika spożywczego
 Miękkie masło dokładnie zmiksować z cukrem pudrem. Dodać białko i mąkę, dalej miksować. Na koniec dodać dowolny kolor barwnika spożywczego i całość dokładnie połączyć. Jeśli chcemy więcej kolorów uzyskać, należy masę z ciasta podzielić na dwie lub więcej części i łączyć z barwnikami. Papier do pieczenia wyłożyć na dużą blaszkę ( 39 x 35cm ). Przygotowane ciasto cygaretkowe  przełożyć do papierowej tutki lub worka cukierniczego i na papierze wyciskać wzory, następnie na czas przygotowywania biszkopta blaszkę włożyć do lodówki.

Ciasto biszkoptowe:
  • 5 jaj + żółtko które zostało
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek. Wsypać do żółtek cukier i zacząć miksować dodając po chwili gorącą wodę, miksując do momentu, aż cukier się rozpuści. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko wymieszać na najniższych obrotach. W osobnym naczyniu białko ze szczyptą soli ubić na sztywno, następnie przełożyć do ciasta i łyżką delikatnie połączyć składniki.
Z lodówki wyjąć formę do pieczenia z przygotowanym wzorem i ciasto biszkoptowe przełożyć na blaszkę. Delikatnie rozprowadzić i wyrównać.
Piec w temp. 180°C ok. 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć biszkopt na ściereczkę, zdjąć z niego papier do pieczenia i delikatnie biszkopt odwrócić na drugą stronę ( wzorem na wierzch ). Zawinąć ciasto razem ze ściereczką w rulon i zostawić do ostygnięcia.

Wypełnienie rolady:
  • 400 g słodkiej śmietanki 30%
  • 1,5 opakowania śmietan fixu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie galaretka owocowa
Słodką śmietankę 30% ubić ze śmietan fixem wymieszanym z cukrem pudrem. Rozprowadzić na biszkopcie zostawiając na długości nie posmarowane brzegi ok.1 cm i zwinąć ciasto w rulon. Wstawić do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.
Jeśli chcemy razem z bitą śmietaną dodać galaretkę do środka, trzeba ja wcześniej rozpuścić według instrukcji w gorącej wodzie i zostawić do zastygnięcia ( do rolady wystarczy pół opakowania  galaretki ). Zastygniętą galaretkę pokroić w kostkę i wymieszać z bitą śmietaną, całość kłaść na biszkopt.
Ja przygotowałam galaretkę w wąskim naczyniu, potem pokroiłam ją w paski i kładłam je na bitej śmietanie wzdłuż biszkopta tak, żeby znalazła się w środku rolady.

poniedziałek, 2 marca 2015

Tort z bitą śmietaną i mascarpone III - dla dziewczynki


Tort dla dziewczynki,na jasnym biszkopcie, przełożonym dżemem z czarnej porzeczki, warstwami masy śmietankowej połączonej z mascarpone. Dodatkiem są świeczki w kształcie dziecięcych bucików, a boki ozdobione kolorową posypka waflową.