Ostatnio przeglądając internet wpadły mi w oko przeróżne rolady biszkoptowe z wzorem. Postanowiłam również spróbować swoich sił w biszkoptowych zawijańcach :) Przepis na ciasto do wzorków znalazłam
tu. Rolada jest kolorowa i już samym wyglądem zachęca do spróbowania., a
wzory jakie mogą się znaleźć się na biszkopcie to już kwestia weny twórczej :)
Składniki:
Ciasto na dekorację (tzw. cygaretkowe ):
- 35g miękkiego masła
- 35g cukru pudru
- 35g białka (u mnie tyle wyszło z 1 jajka)
- 35g mąki pszennej
- dodatkowo odrobina barwnika spożywczego
Miękkie masło dokładnie zmiksować z cukrem pudrem. Dodać białko i
mąkę, dalej miksować. Na koniec dodać dowolny kolor barwnika spożywczego
i całość dokładnie połączyć. Jeśli chcemy więcej kolorów uzyskać,
należy masę z ciasta podzielić na dwie lub więcej części i łączyć z
barwnikami. Papier do pieczenia wyłożyć na dużą blaszkę (
39 x 35cm ). Przygotowane ciasto cygaretkowe przełożyć do papierowej tutki lub worka cukierniczego i na papierze wyciskać wzory, następnie na czas przygotowywania biszkopta blaszkę włożyć do lodówki.
Ciasto biszkoptowe:
- 5 jaj + żółtko które zostało
- 6 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 5 łyżek gorącej wody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Wsypać do żółtek cukier i zacząć miksować
dodając po chwili gorącą wodę, miksując do momentu, aż cukier się
rozpuści. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko
wymieszać na najniższych obrotach. W osobnym naczyniu białko ze szczyptą
soli ubić na sztywno, następnie przełożyć do ciasta i łyżką delikatnie
połączyć składniki.
Z lodówki wyjąć formę do pieczenia z
przygotowanym wzorem i ciasto biszkoptowe przełożyć na blaszkę.
Delikatnie rozprowadzić i wyrównać.
Piec w temp. 180°C ok. 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć biszkopt na ściereczkę, zdjąć z niego papier do pieczenia i delikatnie biszkopt odwrócić na drugą stronę ( wzorem na wierzch ). Zawinąć ciasto razem ze ściereczką w rulon i zostawić do ostygnięcia.
Wypełnienie rolady:
- 400 g słodkiej śmietanki 30%
- 1,5 opakowania śmietan fixu
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie galaretka owocowa
Słodką śmietankę 30% ubić ze śmietan fixem wymieszanym z cukrem pudrem. Rozprowadzić na biszkopcie zostawiając na długości nie posmarowane brzegi ok.1 cm i zwinąć ciasto w rulon. Wstawić do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.
Jeśli chcemy razem z bitą śmietaną dodać galaretkę do środka, trzeba ja
wcześniej rozpuścić według instrukcji w gorącej wodzie i zostawić do
zastygnięcia ( do rolady wystarczy pół opakowania galaretki ). Zastygniętą galaretkę pokroić w kostkę i wymieszać z bitą śmietaną, całość kłaść na biszkopt.
Ja przygotowałam galaretkę w wąskim naczyniu, potem pokroiłam ją w paski i kładłam je na bitej śmietanie wzdłuż biszkopta tak, żeby znalazła się w środku rolady.