czwartek, 1 maja 2014

Paluchy drożdżowe z makiem

Coś na przekąskę? Czemu nie...Proponuję paluchy drożdżowe, są  proste do zrobienia. Tanie i smaczne. Wystarczy tylko wyrobić ciasto, zrolować i upiec.
No i zaprosić domowników do jedzenia :)

                    Składniki na 14 szt:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania paluchów
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3  łyżeczki maku
Przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wkruszyć do niego drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać zaczyn i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn "ruszy" dodać ciepłe mleko, resztę cukru, sól i olej oraz 1 jajko. Wymieszać wszystko razem i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części, uformować podłużne wałeczki na długość ok. 30 cm.
Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć paluchy na blaszkę . Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
Piec 15-20 minut w temp. 180°C.
Smaki dzieciństwa

16 komentarzy:

  1. super! idealne na mały rowerowy piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam takie z czosnkiem granulowanym ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie upiekłam paluchy, są przepyszne !!! Przepis już jest w "przepiśniku" ale zaraz wyślę go do Hiszpanii dla siostry, niech też się cieszy ich smakiem !

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapomnialam dodac olej �� czy zrobi to jakas roznice??

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie rozumiem. Do maki dodać drożdże i corkier itd i znowu mąkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę do zaczynu zgarnąć z brzegu miski :)Można też zaczyn zrobić w osobnym naczyniu,ale wtedy mamy później więcej garów do mycia :)Pozdrawiam

      Usuń
  6. pyszne, takie mięciutki i puchate. Dałam mniej cukru a i tak następnym razem jeszcze mniej dodam, bo wolimy mniej słodkie. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. To smak mojego dzieciństwa zawsze w sklepiku szkolnym kupowało się paluchy są identyczne

    OdpowiedzUsuń
  8. jaka pojemnosc ma szklanka ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wolałabym, żeby te wszystkie starsze przepisy były zmodyfikowane poprzez podanie proporcji wagowych, a nie na szklanki. Każdy, kto lubi gotować, ma w dzisiejszych czasach wagę kuchenną, poza tym przepis godny uwzględnienia w swojej kuchmi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. absolutnie nie, ja wolę na szklanki, więc jeśli się Pani nie podoba proszę szukać innych przepisów

      Usuń
    2. Słusznie, też wolałbym na wagę, ponieważ szklanka ma różną pojemność 20ml,i 250ml

      Usuń
  10. Wolałabym, żeby te wszystkie starsze przepisy były zmodyfikowane poprzez podanie proporcji wagowych, a nie na szklanki. Każdy, kto lubi gotować, ma w dzisiejszych czasach wagę kuchenną, poza tym przepis godny uwzględnienia w swojej kuchmi.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dobre!!!Trochę zmodyfikowałam przepis, wsypałam 3 łyżki cukrui łyżeczkę soli. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj je zrobiłem, to jest po prosu pycha. Lepsze niż z piekarni. Teraz tylko dzięki Pani będę robił je samemu.

    OdpowiedzUsuń
  13. Szklanka u Pani jaką ma pojemność, 200 ml, czy 250ml,bo to jest ważne

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)