Coś na przekąskę? Czemu nie...Proponuję paluchy drożdżowe, są proste do zrobienia. Tanie i smaczne. Wystarczy tylko wyrobić ciasto, zrolować i upiec.
No i zaprosić domowników do jedzenia :)
Składniki na 14 szt:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko + 1 jajko do posmarowania paluchów
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki maku
Gdy zaczyn "ruszy" dodać ciepłe mleko, resztę cukru, sól i olej oraz 1 jajko. Wymieszać wszystko razem i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części, uformować podłużne wałeczki na długość ok. 30 cm.
Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć paluchy na blaszkę . Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
Piec 15-20 minut w temp. 180°C.
super! idealne na mały rowerowy piknik :)
OdpowiedzUsuńpolecam takie z czosnkiem granulowanym ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam paluchy, są przepyszne !!! Przepis już jest w "przepiśniku" ale zaraz wyślę go do Hiszpanii dla siostry, niech też się cieszy ich smakiem !
OdpowiedzUsuńZapomnialam dodac olej �� czy zrobi to jakas roznice??
OdpowiedzUsuńNie rozumiem. Do maki dodać drożdże i corkier itd i znowu mąkę?
OdpowiedzUsuńMąkę do zaczynu zgarnąć z brzegu miski :)Można też zaczyn zrobić w osobnym naczyniu,ale wtedy mamy później więcej garów do mycia :)Pozdrawiam
Usuńpyszne, takie mięciutki i puchate. Dałam mniej cukru a i tak następnym razem jeszcze mniej dodam, bo wolimy mniej słodkie. Polecam
OdpowiedzUsuńTo smak mojego dzieciństwa zawsze w sklepiku szkolnym kupowało się paluchy są identyczne
OdpowiedzUsuńjaka pojemnosc ma szklanka ?
OdpowiedzUsuńWolałabym, żeby te wszystkie starsze przepisy były zmodyfikowane poprzez podanie proporcji wagowych, a nie na szklanki. Każdy, kto lubi gotować, ma w dzisiejszych czasach wagę kuchenną, poza tym przepis godny uwzględnienia w swojej kuchmi.
OdpowiedzUsuńabsolutnie nie, ja wolę na szklanki, więc jeśli się Pani nie podoba proszę szukać innych przepisów
UsuńSłusznie, też wolałbym na wagę, ponieważ szklanka ma różną pojemność 20ml,i 250ml
UsuńWolałabym, żeby te wszystkie starsze przepisy były zmodyfikowane poprzez podanie proporcji wagowych, a nie na szklanki. Każdy, kto lubi gotować, ma w dzisiejszych czasach wagę kuchenną, poza tym przepis godny uwzględnienia w swojej kuchmi.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre!!!Trochę zmodyfikowałam przepis, wsypałam 3 łyżki cukrui łyżeczkę soli. Polecam
OdpowiedzUsuńDzisiaj je zrobiłem, to jest po prosu pycha. Lepsze niż z piekarni. Teraz tylko dzięki Pani będę robił je samemu.
OdpowiedzUsuńSzklanka u Pani jaką ma pojemność, 200 ml, czy 250ml,bo to jest ważne
OdpowiedzUsuń