Oj...nabrałam ochoty
na jakieś przekładany placek. Taki z orzechami.
Znalazłam taki pysznie wyglądający u Dorotki.
Znalazłam taki pysznie wyglądający u Dorotki.
Z doświadczenia wiem, że ma niesamowite przepisy, więc żal było znowu z któregoś nie skorzystać.
Ciasto jest kruche, wierzch składający się z zestawu orzechy włoskie i miód odpowiednio słodki, a masa budyniowa delikatna, co równoważy smak całości. A właśnie - nie chciałam mieć takiej słodkiej masy , więc zmniejszyłam ilość cukru w masie budyniowej.
Można by rzec - cud, miód i orzeszki :)
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 150g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 5 łyżek cukru
- 250 miękkiego masła lub masła roślinnego
- 250 g orzechów włoskich
- 75 g masła
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek cukru
Ugotować budyń wg przepisu, ale z 3 szklankami mleka. Zostawić do wystygnięcia ( budyniu nie mieszać podczas studzenia , bo wtedy zrobi się rzadki i nie wyjdzie jak trzeba ).
Miękkie masło utrzeć, następnie dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać. Zmiksować całość na pulchną masę.
Formę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć wyłożyć do blaszki, wyrównać ( np.szklanką bez ucha ) i upiec w temp. 180°C około 10 minut. Zostawić do ostudzenia.
Masło ( 75 g ) z cukrem i miodem gotować do momentu , aż rozpuści się cukier. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilkę.
Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę, wyrównać i nałożyć na nią warstwę orzechowa.Wstawić do piekarnika również na 10 minut w 180°C.
Gotowe placki przełożyć masą budyniową, górę oczywiście przykryć plackiem z orzechami.
Wstawić ciasto do lodówki co najmniej na dobę, choć najlepsze jest po dwóch dniach.
wgląda rewelacyjnie:) lubię takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńNo rzeczywiście cud ! Pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:).
OdpowiedzUsuńJa dodałabym i...pychotka. Ale smacznie się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione cisto z masą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńWygląda Pysznie:) Dziś będzie mój debiut w pieczeniu takiego ciasta mam nadzieje że udany.
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie udany :) Pozdrawiam
UsuńCiasto wlaśnie w piekarniku :) zapach orzechów cudowny
UsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńSuper wygląda.dzisiaj spróbuję swoich sił.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne
OdpowiedzUsuńDosłownie słodka pychotka :):):)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo smaczne, zwłaszcza na 2/3 dzień....Ja zamiast masła dodałam margarynę do masy budyniowej, nie czuć tłuszczu w smaku :)
OdpowiedzUsuńPewnie smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie i pewnie jeszcze lepiej smakuje :) mam zamiar dzisiaj je upiec, co prawda nie jestem jeszcze dobra w pieczeniu ciast ale mam nadzieje ze mi wyjdzie :D trzymajcie kciuki ;)
OdpowiedzUsuńPysznie <3
OdpowiedzUsuńSpod przed wylozeniem masy budyniowej warto posmarowac powidlami sliwkowymi-kwaskowosc przelamie slodycz budyniu i orzechow w miodzie.
OdpowiedzUsuńSuper ciacho mniam polecam ��
OdpowiedzUsuńWłaśnie ostatni spod w piekarniku. Chyba za bardzo pospieazylam się z budyniem i dałam lekko ciepły, nie wiem czy wyjdzie. :(
OdpowiedzUsuńJa robie go non stop. Pycha
OdpowiedzUsuńCiasto jest znakomite przepis nie sprawia trudności. Wszyscy się zajadają. U mnie na wigilie obowiązkowo musi być 😊
OdpowiedzUsuńWłaśnie piecze się pierwsza połowa,a smak ciasta pamiętam z czasów .młodości
OdpowiedzUsuńCzy mozna je mrozic?
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto.mozna zamrozic? Nic mu sie nie stanie?
OdpowiedzUsuńJa robiła jest przepyszny najlepszy ��
OdpowiedzUsuńCzy piekarnik musi być nagrzany?
OdpowiedzUsuńkoniecznie!
UsuńCo roku robię to ciasto, najlepsza możliwa wersja, jest po prostu cudowne! ♥
OdpowiedzUsuńgörüntülü.show
OdpowiedzUsuńwhatsapp ücretli show
RVT3
Jak nie mam czasu to w mleku rozpuszczam masło z cukrem dodaje budyń i też jest super.
OdpowiedzUsuńsmaczne ciasto dziekuje
OdpowiedzUsuń