Ten tort postał specjalnie na czterdzieste urodziny szwagra. Dawno nic nie robiłam z masy cukrowej, ale jakiś czas temu wspomniałam, że taki tort mu zrobię. Trzeba było słowa dotrzymać.
Na takie święto potrzebny jest specjalny tort :)
Najpierw był dylemat: z czego zrobię te piersi? Ale któregoś dnia mąż mój wypatrzył w hipermarkecie metalowe miseczki, które okazały się być wprost idealne do takiego kształtu. Bałam się czy ten tort mi w ogóle wyjdzie, ale okazał się wcale nie taki trudny na jaki wyglądał. Całą pracę przy nim rozłożyłam sobie na trzy dni, ponieważ w międzyczasie trzeba niestety jeszcze pracować.: w pierwszy dzień wieczorem upiekłam biszkopty, na drugi dzień biszkopty przekładałam musem, masą śmietankową i kremem maślanym, a na trzeci dzień pozostała mi masa cukrowa.
A potem to już tylko na urodziny....powiem tylko, że udała mi się ta niespodzianka ...Wszyscy byli zaskoczeni :)))
Składniki:
Biszkopt o wym. 24 x 35 cm:
- 6 dużych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielone od białek wyłożyć
do naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia (wyrobić łyżką jak na
kogel-mogel). Mieszać do chwili, aż "zbieleją" i zostawić na 10-15 minut
do wyrośnięcia.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, następnie wsypywać
powoli cukier. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach.Wsypywać powoli mąkę i całość mieszać łyżką (biszkopt będzie delikatniejszy i pulchny ).
Natłuścić dno blaszki, wlać ciasto, wyrównać, żeby równo się upiekł.
Piec około 25 minut w temp. 180°C.
Biszkopt na piersi:
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotować tak jak duży biszkopt. Przygotowane ciasto rozlać do dwóch wysmarowanych tłuszczem na dnie miseczek i upiec w piekarniku w temp.180°C około 30-35 minut. (dłużej się piecze, ponieważ naczynie jest małe i wysokie ). Po 20 minutach, jeśli biszkopt za szybko będzie się rumienił, zmniejszyć temperaturę do 160°C i dopiec do suchego patyczka.
Masa brzoskwiniowa:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Masa śmietankowa:
- 400 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
Ponadto:
- krem do tortów waniliowy
- 300 ml mleka
- 100g miękkiego masła
Oraz masa cukrowa do obłożenia całego tortu.
Duży biszkopt i 2 małe przekroić na pół. Na dużym biszkopcie wyciąć nożem kształt kobiety.
Dolną część dużego biszkopta i dwie dolne przeznaczone na piersi nasączyć ( 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń + dopełnić przegotowaną wodą do pełnej szklanki )
Brzoskwinie zmiksować i połączyć z pozostałą częścią syropu. Zagotować,odstawić, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Pozostawić, aż wystygnie. Jak zacznie gęstnieć, porozkładać na blaty biszkoptów i pozostawić w lodówce, żeby masa się szybciej "ścięła".
Dobrze schłodzoną śmietanę 30%-kę ubić na sztywną masę, dodając pod koniec ubijania cukier puder (jeśli ktoś woli słodszą masę to dodać więcej pudru ). Dodać serek mascarpone i zmiksować razem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody i wlewać powoli do masy ciągle mieszając.
Wyłożyć masę śmietankową na zastygniętą masę brzoskwiniową, nie zapominając o przełożeniu również "piersi" .Przykryć biszkoptem. Piersi również przykryć biszkoptami i ułożyć je na "ciało". Wstawić do lodówki.
Krem waniliowy zmiksować wg. podanego przepisu na opakowaniu. Obłożyć tym kremem dokładnie cały biszkopt i wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Krem maślany jest potrzebny, żeby nam się masa cukrowa nie rozpuszczała
Przygotować odpowiednie kolory i wyrobić masę cukrową. Obkładać masą tort według uznania. Po ukończonej pracy przechowywać tort w lodówce.
Przepis na masę cukrową:
- 700 g cukru pudru
- 100 g glukozy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wody
- 2-3 łyżeczki planty (to jest tłuszcz, który nie ma smaku ani zapachu )
- ew. barwniki spożywcze
Żelatynę zalać 70 ml wody i zostawić do napęcznienia.
Zagrzać wodę w dużym naczyniu. Do mniejszego dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić w kąpieli wodnej ( włożyć mniejsze naczynie metalowe do większego z gorącą wodą ). Żelatyna nie może się zagotować, jeśli tak się stanie powtórzyć czynność od początku. Do rozpuszczonej żelatyny dodać glukozę i zamieszać. Glukoza również musi się rozpuścić. Następnie dodać plantę. Jeśli będzie potrzebna kolorowa masa to dodać również odrobinę barwnika. Gdy tłuszcz zacznie się rozpuszczać, wyjąć miskę z naczynia z wodą i wsypać do niej część cukru pudru ciągle mieszając. Blat obsypać pudrem i wyłożyć masę z naczynia. Ugniatać masę cały czas posypując pudrem, aż masa będzie miękka i elastyczna.
Przed wałkowaniem masy cukrowej posypać blat cukrem pudrem, żeby ta się nie przyklejała do podłoża.
Trzeba pamiętać że, masa będzie na początku wydawała się intensywna w barwie i zmieni się to podczas dosypywania pudru i zagniatania. Kolor będzie coraz bledszy.