niedziela, 28 sierpnia 2016

Tort piesek

 Tort o smaku śmietankowym na jasnym biszkopcie. Ozdobiony kremem śmietankowym z użyciem barwników w żelu i tylki do robienia trawy (nr233). Biała masa została przygotowana z kremu na bazie bezy szwajcarskiej, żeby dodatki z masy cukrowej jak nos, język czy oczy  nie rozpuściły się.

czwartek, 25 sierpnia 2016

Tarta z malinami i białą czekoladą

 Słodki krem z mascarpone i białej czekolady oraz kwaskowy smak malin.......poezja smaku, a wszystko to  przez znakomite połączenie składników. Tu nic nie trzeba więcej....no może kawy, kawusi :)

          Składniki:
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy na tartę, spód ponakłuwać widelcem, wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 200°C. Schłodzone ciasto przykryć folią aluminiową, na wierzch położyć obciążenie (fasola,groch,ceramiczne kulki do pieczenia..) i piec około 12 minut, po czym zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.5-7 minut. Wyjąć upieczony spód i zostawić do wystygnięcia.

Krem do tarty:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g słodkiej śmietanki 30 %
  • 2 białe czekolady (200 g)
  • ok.300-350 g świeżych malin
 Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do naczynia i rozpuścić w kąpieli wodnej (wstawić mniejsze naczynie do większego naczynia z wodą tak, żeby nie dotykało dnem wody. Połamaną czekoladę wrzucić do mniejszego naczynia i poczekać, aż zacznie się rozpuszczać, wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek i odstawić do wystudzenia.)
Zmiksować śmietankę razem z mascarpone na gęstą masę, na koniec dodawać rozpuszczoną, wystudzoną, ale jeszcze lejącą czekoladę cały czas mieszając łyżką. Połączyć ze sobą składniki, tak przygotowaną masę kremową wyłożyć na upieczone wcześniej ciasto, wyrównać. Na wierzch kłaść maliny. Przechowywać w lodówce. Wyjąć 10 minut przed podaniem.

środa, 24 sierpnia 2016

Sernik z jagodami

Delikatny sernik z każdymi owocami będzie smakował wyśmienicie.Tym razem z jagodami, na kruchym spodzie. Wierzch również został potraktowany kruchym ciastem i obsypany cukrem pudrem.
               Składniki:
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 120 g zimnego masła
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, podzielić ciasto na dwie części:2/3 i 1/3, zawinąć w folię i włożyć ciasto do lodówki na  godzinę do schłodzenia.
Dno tortownicy o wym.23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (większą część) wyłożyć na dnie formy i ok 1 cm na jej bokach. Wstawić ponownie do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 150°C.

Masa serowa:
  • 500 g twarogu w wiaderku
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • ok. 250-300 g  umytych świeżych jagód (mogą być mrożone)
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować tylko do momentu połączenia się składników. Wyjąć z lodówki formę z przygotowanym ciastem, na ciasto wylać masę serową. Na wierzch wyłożyć jagody, z lodówki wyjąć drugą część ciasta, rwać na kawałki i kłaść na owoce. Piec około godzinę.
Wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach. Wyjąć, ostudzić, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.