Tort o smaku śmietankowym na jasnym biszkopcie. Ozdobiony kremem śmietankowym z użyciem barwników w żelu i tylki do robienia trawy (nr233). Biała masa została przygotowana z kremu na bazie bezy szwajcarskiej, żeby dodatki z masy cukrowej jak nos, język czy oczy nie rozpuściły się.
Strony
▼
niedziela, 28 sierpnia 2016
czwartek, 25 sierpnia 2016
Tarta z malinami i białą czekoladą
Słodki krem z mascarpone i białej czekolady oraz kwaskowy smak malin.......poezja smaku, a wszystko to przez znakomite połączenie składników. Tu nic nie trzeba więcej....no może kawy, kawusi :)
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki zimnej wody
Krem do tarty:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g słodkiej śmietanki 30 %
- 2 białe czekolady (200 g)
- ok.300-350 g świeżych malin
Zmiksować śmietankę razem z mascarpone na gęstą masę, na koniec dodawać rozpuszczoną, wystudzoną, ale jeszcze lejącą czekoladę cały czas mieszając łyżką. Połączyć ze sobą składniki, tak przygotowaną masę kremową wyłożyć na upieczone wcześniej ciasto, wyrównać. Na wierzch kłaść maliny. Przechowywać w lodówce. Wyjąć 10 minut przed podaniem.
środa, 24 sierpnia 2016
Sernik z jagodami
Delikatny sernik z każdymi owocami będzie smakował wyśmienicie.Tym razem z jagodami, na kruchym spodzie. Wierzch również został potraktowany kruchym ciastem i obsypany cukrem pudrem.
Składniki: Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 120 g zimnego masła
Dno tortownicy o wym.23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (większą część) wyłożyć na dnie formy i ok 1 cm na jej bokach. Wstawić ponownie do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 150°C.
Masa serowa:
- 500 g twarogu w wiaderku
- 250 g serka mascarpone
- 1 jajko
- 2/3 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- ok. 250-300 g umytych świeżych jagód (mogą być mrożone)
Wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach. Wyjąć, ostudzić, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.