czwartek, 15 września 2016

Placek drożdżowy ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Placki drożdżowe, ciasta ucierane, bułki słodkie ze śliwkami zawsze dobrze smakują, a już z dodatkiem cynamonu to pychotka. Wcześniej wydawało mi się, że wszystkie gatunki śliwek  nadają się do ciast, lecz chyba nie do końca tak jest. Któregoś dnia dostałam dojrzałe owoce śliwek (gatunku nie znam niestety) i przygotowałam z nimi drożdżówki. Upieczone bułki ze śliwkami wyglądały wspaniale, jednak śliwki w cieście były gorzko-kwaśne i miały bardzo twardą skórkę. O dziwo w nieprzetworzonej postaci smakowały znakomicie.  Od tej pory w sezonie śliwkowym preferuję węgierki w cieście :)
Ten placek jest więc z odpowiednimi dla mnie śliwkami, ciasto jest ładnie wyrośnięte i miękkie, a kruszonka z dodatkiem cynamonu dodaje ciastu ciekawego smaku.

             Składniki:
Ciasto: 
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1 szkl. cukru pudru (odjąć 1 łyżkę i dodać 1 łyżkę cukru waniliowego)
  • 3 żółtka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 125 g  masła lub masła roślinnego 
  • szczypta soli
  • ok. 40 dag wypestkowanych śliwek węgierek (połówki)
Kruszonka:
  •  150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 90 g masła  
Masło rozpuścić i zostawić do przestudzenia.
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszać, żeby drożdże się rozpuściły i zostawić na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukry, żółtka, szczyptę soli i przygotowany zaczyn z drożdży. Wyrobić ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami dodając rozpuszczony tłuszcz, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Śliwki umyć, przekroić na pół, wypestkować.
Składniki na kruszonkę wyrobić palcami, żeby powstały grudki i wstawić do lodówki na czas rośnięcia ciasta.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Układamy ściśle połówki śliwek (stroną przekrojoną ku górze, lekko owoce docisnąć dłonią) i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, po czym posypać kruszonką i piec w piekarniku w temp.ok. 175°C przez około 30-40 minut.

Tort Harry Potter


Tort na jasnym biszkopcie przełożony masą truskawkową.

         Składniki:
Biszkopt:
  • 6  jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • czubata szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej,wtedy najlepiej się go kroi.
Oddzielić żółtka od białek, białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier. Ubijać, aż cukier nie będzie wyczuwalny (ja dodaje dla ułatwienia cukier puder). Dodawać po jednym żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać partiami mieszając delikatnie masę łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto do formy 25-26 cm. Piec w temp. ok.175°C przez około 30-35 minut.
Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty,każdy blat nasączyć wodą z dodatkiem wody i cytryny.

Masa truskawkowa:
  • 300 g truskawek
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 200 g serka naturalnego (użyłam twarogu z wiaderka)
 Żelatynę zalać niewielką ilością wody, żeby napęczniała. Truskawki rozdrobnić, zagotować z cukrem w garnku, odstawić z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła. zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Gdy masa truskawkowa będą zimna, ubić śmietankę na sztywną masę, wymieszać z serkiem. Dodać truskawki i połączyć składniki. Na początku masa będzie luźna, ale po kilku minutach zacznie się ścinać.
Gdy masa truskawkowa będzie gotowa, przekładać nią blaty biszkopta. Wstawić do lodówki.

Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej (na wierzch pod masę cukrową):
  • 50 g białek (około 2 jajek)
  • 100 g cukru 
  • szczypta soli
  • 150 g miękkiego masła (82%  tłuszczu)
  • odrobina aromatu np. waniliowego
Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Umieścić miskę nad garnkiem z wrzącą wodą (kąpiel wodna) i lekko roztrzepać białka. Wsypać cukier i ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny (można sprawdzić palcami).
Zdjąć miskę  z garnka i jeśli białka są za ciepłe, zostawić je do przestudzenia. Ubijać końcówką do ubijania białek  do momentu, aż białka będą bardzo gęste (ok. 10 minut). Następnie wymienić końcówkę na ucierającą, dodawać po kawałku miękkiego tłuszczu cały czas miksując. na koniec dodać odrobinę aromatu. Miksować do czasu (kilka minut), aż masa będzie jednolita i  będzie wydawała charakterystyczny dźwięk "mlaskania" kremu.
Przygotowanym kremem maślanym obłożyć biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki, żeby krem zastygł.
Przygotowaną masę cukrową (można zakupić w internecie lub przygotować stąd ) rozwałkować i nakładać na przygotowany biszkopt. Poodcinać nadmiar masy. Zdobić według uznania.

środa, 14 września 2016

Tort 50 twarzy Greya

  Poproszono mnie o zrobienie tortu nawiązującego do książki "50 twarzy Greya". Według życzenia miał to być czarny garnitur z białą koszulą, koniecznie miał być krawat i maska. Nie czytałam książki, ani nie oglądałam filmu, więc posiłkowałam się różnymi zdjęciami z internetu. Dodałam do całości jeszcze kajdanki i wyszło całkiem całkiem. Czy tort nawiązywał do wybranego tematu? Nie wiem, ale solenizantka była zachwycona efektem :) 

Tort na chrzciny dla dziewczynki

Tort na jasnym biszkopcie przełożony masą śmietankową (bita śmietana z serkiem mascarpone) z dodatkiem brzoskwiń.

wtorek, 6 września 2016

Sernik z ciasteczkami Oreo

Specjalnie zakupiłam ciastka Oreo z myślą o tym serniku. Wcześniej jakoś nie były mi potrzebne "do szczęścia". Ten kontrast ciemnego koloru z jasnym zachęcił mnie do wypróbowania.
I tu nie zawiodłam się. Sernik wyszedł kremowy, delikatny i bardzo smaczny

           Składniki:
Spód:
  • 150 g ciastek oreo
  • 30 g margaryny
 Margarynę rozpuścić.Całe ciastka oreo rozdrobnić w blenderze, wlać rozpuszczony tłuszcz i wymieszać. Dno tortownicy o wym.23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę z ciastek i wyrównać. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:
  • 500 g twarogu w wiaderku
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 80 g ciastek oreo
 Z oreo usunąć środek (nadzienie). Połamać ciastka na mniejsze części (ale niezbyt drobne).
Twaróg, mascarpone, cukier, jajka, jogurt, budyń i masę jajeczną umieścić w naczyniu, zmiksować do połączenia się składników. Masę serową przełożyć do przygotowanej tortownicy ze spodem. W masę serową powciskać połamane części ciastek oreo.  Piec około 50-60 minut w temp. 150°C. Po upieczeniu w piekarniku na zostawić na 20 minut, po czym wyjąć sernik i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Masa kremowa na wierzch:
  • 200 g słodkiej śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ciastka oreo na ozdobę
Serek mascarpone zmiksować razem ze śmietanką i cukrem pudrem na gęstą masę kremową, po czym  wyłożyć krem na wierzch sernika. Z części kremu można zrobić rozetki (workiem cukierniczym z końcówką), na krem kłaść ciastka oreo.Wstawić sernik do lodówki na kilka godzin.

PS.Teraz z czasem (czyli kilka serników temu ;) ) już wiem, że podczas przygotowywania masy serowej składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową i nie mogą być zbyt długo miksowane, ponieważ masa za bardzo się napowietrza i sernik potem opada. Staram się też nie ubijać osobno białek, tylko łączyć ze składnikami całe jajka(wyjątkiem jest sernik puszysty). I to jak na razie się sprawdza.