Łatwy i szybki do zrobienia. W ogóle nie jest pracochłonny i każdy może go zrobić bez obaw. Zdjęcia zostały zrobione na szybko, dosłownie chwilę przed zawiezieniem tortu do starej znajomej z pracy. Niestety zdjęcia nie zawsze wychodzą takie jak bym chciała :)
Składniki:
-biszkopt 26 cm ( upieczony dzień wcześniej ) przekrojony na 3 blaty
Krem śmietankowy:
- 1000 ml słodkiej śmietanki 30%
- 3 śmietan-fixy
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki rumu
- 5-6 łyżek cukru pudru
Śmietankę ubić ze śmietan-fixami i cukrem pudrem. Serek mascarpone zmiksować z rumem. Dodać 3 łyżki ubitej śmietanki, żeby połączyć i rozluźnić mascarpone. Dodać resztę ubitej śmietanki i wymieszać.
Blaty biszkopta nasączyć ponczem z herbaty. Pierwszy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki, położyć część masy śmietankowej, posypać delikatnie starta czekoladą. Położyć drugi blat i postąpić w ten sam sposób. Górę obłożyć masą śmietankową.Udekorować wg uznania.