sobota, 29 czerwca 2013

Osiemnastka z musem truskawkowym

                                       Delikatny deser z użyciem śmietany 18%.
Czasami można zaoszczędzić nie tylko na procentach, ale i na własnych kilogramach ;)
Taki delikates próbowałam niedawno u koleżanki i bardzo mi smakował. Uwielbiam  proste i tanie przepisy, więc musiałam go w domu wypróbować, z tym, że zamiast truskawek zalanych galaretką na górze zrobiłam mus truskawkowy. Dla mnie takie połączenie po prostu pasuje do siebie. Dopóki sezon na truskawki trwa....

          Składniki na 4 porcje:

Masa śmietankowa:
  • 450 ml śmietany 18%
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 120g cukru pudru (ok. 3/4 szklanki)
Mus truskawkowy:
  • 400 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa 


Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Śmietanę wymieszać z cukrem, żeby dobrze się rozpuścił. Napęczniałą żelatynę zalać gorącą (nie gotującą się ) wodą do wys.ok 3/4 szklanki i wymieszać, żeby się rozpuściła.Wlewać powoli do śmietany cały czas mieszając. Gotowy płyn rozlać do przygotowanych pojemników i wstawić na około godzinę do lodówki, żeby masa stężała.
Truskawki umyć, zmiksować na gładką masę i wrzucić do garnka. Zagrzać, wsypać do nich galaretkę i mieszać,aż się rozpuści. (u mnie truskawki trafiły się takie kwaśne truskawki, że musiałam dodatkowo wsypać  2 łyżeczki cukru). Mus wystudzić.
Stężałą masę śmietankową zalać musem truskawkowym i ponownie wstawić do lodówki do zastygnięcia.


                                               Smacznego :)

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Śnieżynka cytrynowa

               
         Kremowo-kokosowa, puszysta konsystencja i delikatnie cytrynowe w smaku...
Przygotowałam je po raz pierwszy w tym roku. Zapomniałam jakie to ciasto jest pyszne.
Bez włączania piekarnika i niezbyt wielkiego nakładu pracy  w kuchni . Jedyne co nam wydłuży przygotowywanie to czas stygnięcia galaretki i czekolady. 
Przepis na formę o wym ok.24 x 35.


                       Składniki:
  • 600 ml śmietany 30%
  • 3 śnieżki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 białe czekolady
  • wiórki kokosowe ( 200 g )
  • 2 opakowania biszkoptów

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Zagotować w garnku 4 szklanki wody. Rozpuścić w niej 2 galaretki i 2 czekolady. Dobrze wymieszać, pozostawić do wystudzenia (ok. 2-3 godziny ).
Gdy już ostygnie galaretka z czekoladą -Śmietanę 30% ubić z 3 śnieżkami.
Do ubitej śmietany wlewać powoli zimna galaretkę i cały czas miksować na wolnych obrotach. Na koniec wsypać 3/4 paczki wiórków kokosowych i wymieszać.
Na dno blaszki wyłożyć biszkopty, następnie wlać połowę przygotowanej masy. Ponownie położyć warstwę biszkoptów i zalać resztą masy,Górę obsypać pozostałymi wiórkami i włożyć blaszkę do lodówki, żeby masa stężała.(najlepiej na noc). 
Biszkopty są miękkie po ok. 24 godzinach, ale u mnie ciasto nie postało tak długo w stanie nienaruszonym :)


niedziela, 23 czerwca 2013

Czekoladowy truskawkowiec

                 Jeśli ktoś lubi ciasto kakaowe, bitą śmietanę i nie odmówi truskawkom - to połączenie jest dla niego.
W zeszłym sezonie truskawkowym znalazłam ten przepis i wg swoich potrzeb troszkę go zmieniłam. Przede wszystkim dlatego, że miałam problemy ze znalezieniem Ramy Cremefine, a jak już ją upolowałam  to okazało się, że dla mnie jest trochę za droga i taniej będzie kupić śmietankę 30%.
 Co prawda miałam trochę problemów z ubiciem śmietanki do obłożenia ciasta ( może była za mało schłodzona..), ale chcę się podzielić z innymi tym przepisem, więc wrzucam go tu do swoich notatek.
Przepis na tortownicę 24 cm.


                                 Składniki:
Ciasto:
  • 125 g miękkiej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 i 1/5 szklanki mąki (200g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
Krem:
  • 660ml śmietanki 30%
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • ok. 400 g truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
Oraz:
  • truskawki do dekoracji

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Miękką margarynę  utrzeć z cukrem. Do cały czas ucieranej masy dodawać po jednym jajku, a następnie mąkę i mleko.
 Tortownicę  posmarować tłuszczem  i obsypać mąką. Ciasto przełożyć do tortownicy i upiec w 180°C około 30 minut.
Upieczone ciasto zostawić do przestygnięcia. Chłodne ciasto przekroić na dwa blaty.
200g truskawek zmiksować, resztę pokroić na kawałki.
Połowę, czyli 330 ml śmietanki 30 % ubić z połową cukru pudru (80g). 
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody by napęczniała, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej . Żelatynę najpierw wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietanką i pokrojonymi truskawkami. 
Dolny blat ciasta włożyć do tortownicy. Powstałym kremem truskawkowym przełożyć blaty ciasta i odstawić na ok. pół godziny do lodówki by krem stężał. 
Schłodzone ciasto wyjąć z tortownicy. Drugą połowę śmietanki (330 ml )ubić na sztywno dodając pod koniec resztę cukru pudru. Obłożyć i udekorować ciasto.Na koniec udekorować truskawkami.
Przechowywać w lodówce.

Z  zeszłego roku-to był wtedy mój debiut:)

piątek, 14 czerwca 2013

Czekoladowy tort z masą serową na ciemnym biszkopcie

           Zbliżały się urodziny  M., więc trzeba było coś upiec. Wiem, że lubi czekoladowe torty,  więc upiekłam ciemny biszkopt i do dzieła. Torta robiłam w tajemnicy u koleżanki, więc niespodzianka jak najbardziej się udała. Dałam radę. Mąż bardzo się zdziwił jak wparadowałam po pracy z tortem i szampanem śpiewając mu sto lat :) Nie obyło się bez odwiedzin najbliższych, a tort zniknął tak szybko, że nawet nie zdążyłam spytać czy im smakuje :))

                         
                             Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
Masa serowa:
  • 400 g serka naturalnego lub zmielonego w wiaderku
  • 400 g śmietanki 30 %
  • 2-3 łyżki cukru
  • mały cukier wanilinowy
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
Poncz do nasączenia biszkopta:
  • 250 ml słabej ostudzonej herbaty
  • 1 kieliszek rumu
  • ok. 125 g cukru 
  • sok z wyciśniętej połówki cytryny
Oraz:
  •  dżem wiśniowy
  • masa śmietanowa czekoladowa
  • 500 ml śmietanki 30%
  • inne dodatki wg. uznania do ozdobienia tortu 

         Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i mieszać, aż żółtka zmienią kolor na jaśniejszy.Pozostawić na chwilę, żeby proszek zaczął działać.
Ubić pianę z białek, pod koniec dodać cukier dokładnie wymieszać, żeby nie był wyczuwalny (ja dodaję rozdrobniony cukier, wtedy nie ma  kłopotu z mieszaniem ).
 Dodać żółtka, połączyć z białkami.
Mąkę wymieszać z kakao, wsypać i dokładnie wymieszać ręcznie-nie mikserem, wtedy biszkopt będzie pulchniejszy.
Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy 25 cm i piec w temp.180 ° C około 40-45 minut.
        Gdy biszkopt wystygnie, przekroić go, aby powstały  3 blaty i przygotowanym ponczem nasączyć każdy.
        Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, wymieszać i zostawić na chwilę, żeby napęczniała.
        W tym czasie ubić śmietankę na sztywno,dodając pod koniec ubijania cukier z cukrem wanilinowym. Do ubitej śmietany przekładać serek, wymieszać delikatnie łyżką.
       Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlewać do masy śmietankowej cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się "kluchy".
       Na dolny  blat biszkopta wyłożyć dżem, a na niego kłaść gotową masę serową.To samo zrobić ze środkowym blatem.
       Ubić 500ml śmietanki 30%, pod koniec dodając masę śmietanową czekoladową. Przed obłożeniem biszkopta masę najlepiej schłodzić ok. pół godziny w lodówce.
Obłożyć tort, zdobić wg uznania.
-u mnie jako dodatki: głównie ciemna posypka waflowa na pokrycie boków torta, czereśnie dekoracyjne, cytryna i inne.

środa, 12 czerwca 2013

"Sernik" z musem brzoskwiniowym

                    Przepis znaleziony w internecie. Nie ma w nim ani krzty sera..Nie mogłam mu się oprzeć, żeby go nie wypróbować... Zamieniłam tylko biszkopty na herbatniki wielozbożowe, zmniejszyłam ilość galaretki do masy brzoskwiniowej, żeby nie była taka sztywna i inaczej rozprawiam się z żelatyną. Do przygotowania użyłam tortownicy 25 cm. 
     Ów "sernik"nie należy do drogich ciast i nie jest skomplikowany w robieniu, a takie właśnie lubię.Wygląda rewelacyjnie i zachęca do spróbowania. Robiłam go już dwa razy, po raz pierwszy pomyliłam ilość żelatyny i ciasto ledwo utrzymałam w "ryzach", ale teraz wyszedł mi tak jak trzeba i mogliśmy się zajadać całą rodzinką, choć muszę przyznać, że poprzedni również nie poszedł na zmarnowanie.

Na pewno będzie powtórka ...

                           Składniki:
1. Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 350g gęstego jogurtu naturalnego np. grecki
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny ( tj ok. 30g )
2. Masa brzoskwiniowa
  • 1 puszka brzoskwiń ( 820g )
  • 1 1/2 galaretki brzoskwiniowej
Oraz:
  • herbatniki lub biszkopty
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
          Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie obłożyć spód herbatnikami ( lub biszkoptami ). Odsączyć brzoskwinie z puszki i zmiksować.
          Żelatynę wsypać do szklanki, dodać 4 łyżki zimnej wody i wymieszać, zostawić do napęcznienia. Zimną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać jogurt  i cukier puder-delikatnie całość wymieszać.Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie powolutku wlewać do masy śmietankowej i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na herbatniki, wyrównać i wstawić do lodówki.
         Zmiksowane brzoskwinie wrzucić do garnka - podgrzać, następnie wsypać 1 1/2 paczki galaretki i rozpuścić w masie brzoskwiniowej. Ostudzić. Gdy masa będzie chłodna przełożyć ja na zastygniętą masę śmietankową i ponownie wstawić do lodówki.
         Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 250ml wody, ostudzić i powoli wlać na zastygniętą masę brzoskwiniową. Wstawić całość do lodówki na ok. 1-2 godziny.
        


sobota, 8 czerwca 2013

Kruche ciastka z makiem

Zapraszam na kruchutkie i przepyszne ciasteczka genialne w swej prostocie :)

                     
                          Składniki:
  • 3 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3/4 kostki miękkiej margaryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g maku (ok.1/3 szklanki)


      Przesiana mąkę, cukier (ja dodaję cukier rozdrobniony w młynku,żeby było łatwiej wymieszać w cieście) oraz mąkę ziemniaczaną  wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę i margarynę- zagnieść ciasto, zawinąć w folię  i wstawić do lodówki na około godzinę.
      Rozwałkować ciasto (jeśli zajdzie potrzeba, spód troszkę  można podsypać mąką, żeby się ciasto nie przyklejało do podłoża) - wykrawać ciastka. Piec w temp. 180°C około 8-10 minut.


sobota, 1 czerwca 2013

Zielone jabłuszko


                    Już dawno miałam zapisane w zakładkach przepis na to ciasto. W końcu po małej przerwie wzięłam się znowu do pieczenia. Trzeba je było przecież wypróbować, skoro tak apetycznie wyglądało na zdjęciu. 
              Górę ciasta troszkę zmodyfikowałam, ponieważ  w lodówce miałam słodką śmietankę i trzeba było ją zużyć. Domownicy ocenili ciasto na plus, czyli, że może się częściej pojawiać na stole :) 
Ciasto piekłam w blaszce 24x35cm.

                    Składniki  na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                   Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 3 galaretki agrestowe
                  Pianka:
  • 600ml śmietanki 30% 
  • 2  łyżki żelatyny 
  • ok. 2-3 łyżki cukru pudru
                          Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć składniki. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec około 30 minut w temp.180° C . Pozostawić gdzieś na boku do wystygnięcia.
                         Galaretki agrestowe zalać 3 szklankami wody- ostudzić. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i uprażyć pod przykryciem z 3 łyżkami wody około 10-15 minut, żeby zmiękły - wystudzić. Zsiadające się galaretki połączyć z jabłkami i taką krzepnącą masę wyłożyć na biszkopt, następnie ciasto włożyć do lodówki, żeby masa stężała.
                         Żelatynę połączyć z niewielka ilością zimnej wody, pozostawić na chwilę, aby napęczniała.
Ubić śmietanę na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania ok. 2 łyżki  cukru pudru (ilość pudru wg. uznania), wymieszać. W kąpieli wodnej rozpuścić żelatynę (nie gotować) .  Tak rozpuszczoną żelatynę wlewać powoli do ubitej śmietany cały czas miksując na wolnych obrotach.
Ubitą masę wyłożyć na masę jabłkową, wyrównać.
Ciasto przechowywać w lodówce.

Ps.
biszkopt można lekko nasączyć np. wodą z cytryną, wtedy będzie wilgotniejszy.