Kremowo-kokosowa, puszysta konsystencja i delikatnie cytrynowe w smaku...
Przygotowałam je po raz pierwszy w tym roku. Zapomniałam jakie to ciasto jest pyszne.
Bez włączania piekarnika i niezbyt wielkiego nakładu pracy w kuchni . Jedyne co nam wydłuży przygotowywanie to czas stygnięcia galaretki i czekolady.
Przepis na formę o wym ok.24 x 35.
Przepis na formę o wym ok.24 x 35.
- 600 ml śmietany 30%
- 3 śnieżki
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 białe czekolady
- wiórki kokosowe ( 200 g )
- 2 opakowania biszkoptów
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Zagotować w garnku 4 szklanki wody. Rozpuścić w niej 2 galaretki i 2 czekolady. Dobrze wymieszać, pozostawić do wystudzenia (ok. 2-3 godziny ).
Gdy już ostygnie galaretka z czekoladą -Śmietanę 30% ubić z 3 śnieżkami.
Do ubitej śmietany wlewać powoli zimna galaretkę i cały czas miksować na wolnych obrotach. Na koniec wsypać 3/4 paczki wiórków kokosowych i wymieszać.
Na dno blaszki wyłożyć biszkopty, następnie wlać połowę przygotowanej masy. Ponownie położyć warstwę biszkoptów i zalać resztą masy,Górę obsypać pozostałymi wiórkami i włożyć blaszkę do lodówki, żeby masa stężała.(najlepiej na noc).
Biszkopty są miękkie po ok. 24 godzinach, ale u mnie ciasto nie postało tak długo w stanie nienaruszonym :)
Wygląda wspaniale i bardzo apetycznie :) Zjadłabym kawałek
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, będę musiała skorzystać:)
OdpowiedzUsuńPomysł fantastyczny - proste, a jakie piękne i musi być smaczne. Zapisuje i robię :)
OdpowiedzUsuńCiacho idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJaki śliczny i puszysty deser! A ja kocham wszystko, co kokosowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńmam pytanie odnośnie śnieżek, które dodajemy do śmietany kremówki
dodajemy śnieżki w proszku tak?
czy wcześniej musimy ubić je z mlekiem ?
Hej, śnieżki dodajemy w proszku,nie ubijamy z mlekiem. Pozdrawiam
Usuńdziękuję :) a ile ma w sumie być tych śnieżek ,bo podane są w przepisie 3 opakowania ,czyli ok 56 gram a jedno opakowanie ma 60 gram :)
Usuńczyli jedno 60 gramowe opakowanie wystarczy ?
pozdrawiam :)
Witam
OdpowiedzUsuńmam jeszcze jedno pytanie odnośnie ilości śnieżki
w przepisie są podane 3 śnieżki * 56 gram
a wszędzie jedno opakowanie ma 60 gram
to ile trzeba dać trzy opakowania po 60 gram czy 1 opakowanie po 60 gram ????
pozdrawiam :)
Śnieżki ( bita śmietana w proszku) mają gramaturę ok.60 g. Mają być 3 opakowania, tak jak w przepisie. Pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam to ciasto i wyszło wyśmienite,goście byli zachwyceni .No i właściwie samo się robi,pozdrawiam Marzena
OdpowiedzUsuń