Małe rady i porady :)

- Placek z owocami będzie bez zakalca i kruchy, jeśli przed ułożeniem owoców posmarujemy powierzchnię ciasta ubitym białkiem i lekko oprószymy mąką lub posypiemy powierzchnię ciasta płatkami ryżowymi,kaszą manną.. 

-Ciasto drożdżowe jest dobrze upieczone jeżeli odstaje od formy, a patyczek w nie wbity pozostanie suchy. Ciasta nie należy zbyt długo przetrzymywać w piekarniku ponieważ łatwo można je przesuszyć. Ciasto drożdżowe:
-wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową
-mąka musi być świeża i przesiana
-mleko powinno być letnie
-masło roztopione, przestudzone
-ciasto trzeba tak wyrobić, aby było lśniące i odchodziło od ręki
-drożdże powinny być świeże (nie obeschnięte)
-użycie drożdży suszonych powoduje wolniejsze rośnięcie ciasta


-Sernik: spód z kruchego ciasta należy przed nałożeniem masy serowej podpiec. Sernik nie opadnie, jeśli po upieczeniu do ostygnięcia, pozostanie w wyłączonym piekarniku (przy otwartych drzwiczkach) .

-Ciasto kruche: piecze się w piekarniku nagrzanym wcześniej do ok. 200-220 °C, przez okres 15 do 30 minut. Pieczenie w niższej temperaturze (i, co z tego wynika, w dłuższym czasie) powoduje "wytapianie" się tłuszczu z ciasta, co pogarsza jego jakość.
Do ciasta kruchego lepiej dodawać cukier puder zamiast cukru kryształu, gdyż tego rodzaju ciasto nie ma takiej wilgotności, by cukier dobrze się rozpuścił - efektem czego może być jego niepożądane skarmelizowanie się w czasie pieczenia.

8 komentarzy:

  1. :) dziękuję za rady bardzo cenne!

    OdpowiedzUsuń
  2. RADY BARDZO CENNE.POZDRAWIAM!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. witam....mam pytanie ...czy mogę krupczatkę zamienić inną mąką...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krupczatka – rodzaj mąki pszennej, jasnej, o zwiększonym ziarnie. Używa się jej zwłaszcza do pieczenia ciast kruchych i półkruchych, ale także do panierowania.
      Krupczatka daje większą kruchość ciastom, ale można ją zastąpić mąką pszenną. (oczywiście jakość i konsystencja ciasta trochę się się zmieni )

      Usuń
  4. Dziękuję za cenne rady! Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,

    pisze tu po bardzo prosze o porady jak piec ciasto ktore ma w skladnikach szklanke mleka. Otorz jeszcze NIGDY mi zadne ciasto nie wyslo ktore ma mleko w przepisie :( A robilam juz ich co najmniej 10 majac nadzieje, zawsze z innego przepisu.

    Ciasto zwykle rosnie pieknie w piekarniku, ma w blaszce duzo miejsca, tylko lekko peka. Ale jak sie upiecze (sprawdzam patyczkiem), to jak tylko wylaczylam piekarnik to sie zaczyna zapadac... :( I wychodzi wielki zbity zakalec.
    Jestem dosc doswiadczona w pieczeniu ciast, wszytskie inne mi wychodza, ale ciasta zawierajacych mleko uznaje to za moje fatum poniewaz NIGDY nie wychodza. Tak wiec musze cos robic zle.

    Probowalem juz studzic stopniowo w cieplym piekarniku albo od razu wyciagac i zawsze to samo - zapada sie. Mleko tez probowalem dawac zimne albo w temp pokojowej. Make probowalem wmiksowac albo wmieszac lyzka. Uzywalam sody, proszku albo obu na raz. NIGDY nie wychodzi. I zawsze mam wrazenie ze jest za duzo skladnikow plynnych w stosunku do maki. No ale jest masa przepisow na ciasta z mlekiem, polowa babkowatych ciast do prostokatnej foremki ma mleko. Bardzo prosze o porady! Ola

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za Rady

    OdpowiedzUsuń
  7. zawsze sernik mi duuuuużo opada :((((Pomocy!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)