Teraz już wiem, dlaczego pod taka nazwą widnieje to ciasto w moim zeszycie.
Kruche ciasto, jabłka i orzechy - to naprawdę niebo w gębie :) Obczęstowałam znajomych, żeby poznać ich opinię i skoro mam się z nimi podzielić przepisem to chyba znaczyło, że ciasto jest godne polecenia...
Fakt, że trzeba przy nim troszkę popracować, a może to tylko mi to tyle zajęło....ale, ale...zapomniałam, że ja kupiłam orzechy w łupinkach i pracochłonne było pozbywanie orzechów "ubranka", chociaż nie ukrywam, że zlitowano się nade mną i otrzymałam pomoc w tej żmudnej "orzechowej dłubaninie" :) Dobrze, że było ich tylko tyle...
Ciasto najlepsze jest na trzeci dzień, ale my niestety nie wytrzymaliśmy i próbowaliśmy je już drugiego dnia. Mimo sporej ilości cukru w całym przepisie nie jest przesłodzony.
Na pół godziny przed podaniem wyjąć naszą delicję z lodówki, żeby masy troszkę zmiękły.
Smacznego :)
Składniki:
Ciasto półkruche:
- 30 dag mąki
- 20 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.
Dodać margarynę, posiekać nożem.
Wsypać cukier, dodać żółtka i śmietanę.
Zagnieść ciasto, wstawić na pół godziny do lodówki.
Po schłodzeniu ciasta podzielić je na pół i upiec oddzielnie dwa placki w temp.180°C ok. 15-20 minut każdy. Pozostawić do ostudzenia.
Ps. Żeby ułatwić sobie rozłożenie ciasta w blaszce, można przykryć wierzch folią spożywczą i na niej wałkować powierzchnię małym wałeczkiem, wtedy ciasto nie będzie się przyklejało do wałeczka, a ładnie się rozprowadzi.
Masa jabłkowa:
- 1 kg kwaskowych jabłek
- 3/4 szklanki cukru (oryginalnie była 1 szklanka cukru )
- 1 galaretka ( u mnie cytrynowa )
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, wsypać cukier i prażyć mieszając co jakiś czas przez około 20 minut, żeby zmiękły.
Wsypać galaretkę w proszku,dobrze wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Zostawić, żeby masa ostygła.
Formę 24x35 cm ( lub o podobnych wymiarach ) wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć jeden placek do foremki i kłaść na niego masę jabłkową.Wyrównać.
Masa orzechowa:
- 20 dag orzechów włoskich lub laskowych (obranych )
- 1 szkl. śmietanki 30%
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru ( wg przepisu była 1 szklanka cukru )
- 300 g miękkiego masła
Orzechy zmielić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Słodką śmietankę 30-kę wlać do garnka, podgrzać. Do gotującej śmietanki wlać masę jajeczną, zamieszać, następnie wrzucić orzechy. Gotować przez 3 minuty, potem zostawić do ostudzenia.
Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnej masy orzechowej ciągle mieszając. Gotową masę rozłożyć na masę jabłkową, wyrównać. Przykryć drugim plackiem.
Masa czekoladowa:
- 1 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 100 g słodkiej śmietanki 30%
Podgrzać śmietankę. Kiedy zacznie lekko wrzeć-odstawić z ognia, wrzucić kostki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia.Jeszcze ciepłą masę rozprowadzić na cieście.
Wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 24 godziny.