Na stronie Kobiece inspiracje wypatrzyłam cudowne różyczki z jabłek oplecione ciastem francuskim. Bardzo efektownie i elegancko wyglądają. Spróbowałam i...nawet udały mi się te słodko-kruche pyszności. Z jednego arkusza wyszło mi 10 różyczek.
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego
- 3-4 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką
- 3/4 szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka cynamonu + 3 łyżeczki cukru brązowego do obsypania ciasta francuskiego
Wymieszać cynamon z brązowym cukrem i obsypać rozwinięty rulon ciasta francuskiego. Podzielić ciasto wzdłuż (szersza część )na około 2 cm paski i na każdym nakładać plasterki jabłek tak, aby lekko na siebie nachodziły. Każdy pasek zrolować i włożyć do foremki muffinkowej. Dno foremki uprzednio posmarować tłuszczem, lub wkładać je w papilotkach.
Piec około 25 minut w temp 200 °C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Ależ piękne, rewelacja!
OdpowiedzUsuńale to ślicznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńŚliczne te różyczki Ci wyszły. Jak z cukierni. Jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo prosty, a efekt powalający! Przepiękne!!!
OdpowiedzUsuńZachwycające :)
OdpowiedzUsuńrewelacja, śliczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuje za te wszystkie komentarze. To zachęca do dalszego "działania" :)
OdpowiedzUsuńpiękne..
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńZrobie na Walentynki! Są przepiękne! Mam nadzieję, że też wyjdą mi takie równe. :)
OdpowiedzUsuńrobię, robię, robię! są już w piekarniku ale zanim je tam włożyłam nie mogłam oderwać od nich oczu. czekam, 25 minut to baardzo długo...
OdpowiedzUsuńDzis wyprubowalam ten przesmaczny przepis.Rozyczki są smaczne i bardzo szybko znikają z talerza 😊 Smacznie polecam i dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńfinezja oka pychota
OdpowiedzUsuńa co ze spodem rozyczek? jak go zrobic?na zdjeciu te upieczone maja spod, i sa jakby w formie miseczek...
OdpowiedzUsuńTe różyczki nie mają spodów. Tak ładnie wyrosło ciasto i taki uzyskałam efekt po upieczeniu. Piekłam je w formie do babeczek, żeby w razie czego za bardzo się nie rozleciały :)
UsuńPrawdziwe cudeńka, chciałabym takie upiec dla mojej wnusi.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko;-)
Rewelacja !! Podkradam przepis;)
OdpowiedzUsuńWłasnie zrobiłam, są wspaniałe!!! Delikatnie mi się przypiekly z wierzchu więc następnym razem przykryje folią. Są pyszne znikają w mgnieniu oka :-)
OdpowiedzUsuńWłasnie zrobiłam, są wspaniałe!!! Delikatnie mi się przypiekly z wierzchu więc następnym razem przykryje folią. Są pyszne znikają w mgnieniu oka :-)
OdpowiedzUsuńprześlicznie wyglądają!muszę koniecznie je wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, zawsze robią furorę wśród gości :) Jednak wydaje mi się, że lepiej jest plasterkom jabłka nadać plastyczność poprzez podpieczenie w piekarniku, bo mogą łatwo się rozpaść od rozwodnienia. Oto mój sposób: http://roslinnepychotki.blog.pl/rozyczki-jablkowo-cynamonowe-z-ciasta-francuskiego-weganskie/
OdpowiedzUsuńPyszne, ale jest jeden minus... po 5 minutach już ich nie było ;P
OdpowiedzUsuńRewelacja 💓 przygotowanie tych różyczek ma funkcję terapeutyczną 💓
OdpowiedzUsuń