Wilgotne, o pięknym pomarańczowym kolorze ciasto z dodatkiem dyni. Lekko korzenny smak ciasta połączony ze słodko-słonawą polewą z serka kremowego z dodatkiem prażonych orzechów.
Ciasto:
- 1i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 225 g puree z dyni
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g serka kremowego Philadelfia (lub np. Twój smak, Delikate, Almette)
- 2 łyżki masła
- 4-5 łyżek cukru pudru
- ok. 70 g orzechów włoskich (posiekać)
Posiekane orzechy podprażyć na patelni, po czym odstawić, żeby wystygły.
Serek kremowy wrzucić do garnka razem z masłem i cukrem pudrem, rozpuścić wszystko mieszając, aż masa będzie jednolita. Odstawić z ognia, żeby masa trochę wystygła, po czym rozprowadzić masę na cieście. Wierzch obsypać prażonymi orzechami.