wtorek, 21 czerwca 2016

Tort ze smartfonem

 Śmietankowy tort ozdobiony cukierkami różnej wielkości i smartfonem. Pierwszy raz kleiłam telefon z masy cukrowej,wyszło średnio, następnym razem będzie lepiej. Przykleił mi się do powierzchni blatu i miałam problemy ze ściągnięciem telefonu. Następnym razem może trzeba blat czymś podsypać...:)

czwartek, 16 czerwca 2016

Szarlotka z kratką

Tak wiem, do jesieni jeszcze daleko, wszędzie ogromny dostęp do owoców sezonowych typu truskawki, czereśnie czy morele, a ja tu w połowie czerwca z szarlotką wyskakuję ;) 
Dostałam cała reklamówkę jabłek od koleżanki, więc połączyłam półkruche ciasto z jabłkami, 
co się owoce maja marnować...a ciasta z kratką tak mi się podobają....mają w sobie 
jakiś urok :)

                 Składniki:
Ciasto kruche:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 125 g margaryny (pół kostki)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na ciasto połączyć ze sobą  i szybko zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4, wstawić na dwie godziny do lodówki, żeby się  schłodziło.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte owoce przesmażyć na patelni z dodatkiem cytryny, cynamonu i cukru przez około 10-15 minut na niedużym ogniu, często mieszając. Jeśli jabłka są bardzo soczyste i maja bardzo dużo soku, możemy dodać do jabłek płaską łyżkę bułki tartej. Odstawić do wystygnięcia.
Dno tortownicy o wym.22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem (większa część) wyłożyć boki i spód tortownicy. Spód ciasta podsypać delikatnie bułką tartą lub kaszą manną i wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić w paski i układać na jabłkach.Piec w 180°C przez około 40 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

wtorek, 14 czerwca 2016

Ciastka francuskie z budyniem i truskawkami

 W czerwcu mamy juz dostęp do świeżych i pysznych krajowych truskawek , więc proponuję ciastka francuskie z budyniem i owocami w glazurze. Znalazłam takowe właśnie tutaj. Ciastka wyglądają bardzo efektownie i są bardzo smaczne, choć najmłodszej latorośli przygotowałam je z samym budyniem (niestety nie licząc bananów nie chce uparciuch jeść owoców). Podobno też są dobre, choć ja tam jednak wolę z dodatkiem truskawek, jagód czy innych  :)

Składniki na 12 szt:
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 0,5 l mleka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy+ 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru do budyniu+łyżka cukru do ciastek
  • 1 jajko do smarowania
  • truskawki (przekroić na połówki)
  • 1 opak. bezbarwnej polewy do tortów (polewa żelująca na owoce)
Z 0,5 l mleka ugotować budyń z cukrem wg przepisu dodając dodatkowo 1 łyżeczkę mąki pszennej, przykryć naczynie folią spożywczą (w celu uniknięcia powstania kożucha na wierzchu) i zostawić do wystudzenia.
Ciasto francuskie podzielić na 6 kwadratów. Każdy kwadrat złożyć na pół, żeby powstał trójkąt. Naciąć brzegi trójkąta z dwóch boków na szerokość ok.1 cm (nie nacinać do końca). Nacięty kwadrat odwinąć z powrotem, następnie nacięte paski zawinąć do środka (dwa boczne brzegi będą się nakładały na siebie). Brzegi ciasta posmarować  rozmąconym jajkiem. Do środka kłaść po łyżce budyniu. Piec w temp.200°C około 15-20 minut. Tak samo postąpić z drugim płatem ciasta.
Gdy ciastka wystygną, układać na nich połówki truskawek.Przygotować polewę żelującą wg przepisu i pędzelkiem nanieść na owoce.

Ps.Nie każdy ma dostęp do takiej polewy (ja kupiłam ją w Kauflandzie), ale można owoce posmarować tężejącą cytrynową galaretką lub ciepłym jasnym dżemem np. brzoskwiniowym.

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Cukier waniliowy domowy

Domowy cukier waniliowy ma delikatniejszy smak i zapach niż ten zakupiony w sklepie, ponieważ nie zawiera sztucznych wzmacniaczy smaku i zapachu, który zresztą nosi nazwę "wanilinowy". 
Cukier własnej roboty jest naturalny. Używam go już od dłuższego czasu i gdy tylko się kończy, zaraz robię następny. Zwykły cukier mieszam z wanilią, mielę dosłownie przez kilka sekund w młynku i zostawiam w słoiczku na jakiś czas. Dziś świeża porcja do odstania :)

         Składniki:
  • 1,5 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 2 laski wanilii
  • słoiczek do przechowywania ;)
Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożem zeskrobać ziarenka, wrzucić do cukru. Zeskrobanych lasek nie wyrzucać, tez wrzucić je do cukru. Cukier wymieszać z wanilią i przesypać do słoiczka, zamknąć szczelnie i zostawić na około dwa tygodnie. Co kilka dni potrząsnąć słoiczkiem, żeby cukier się nie zbrylał, a wanilia wysychając podzieli się na drobne "kropeczki".

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Tort Legia Warszawa

Tort  Legia Warszawa z kremem budyniowym i brzoskwiniami na jasnym biszkopcie.
Tym razem poszłam na łatwiznę i kupiłam masę cukrową. Przyznam szczerze, że z gotową masą lepiej mi się pracowało, jest bardziej elastyczna.Chyba skorzystam niebawem znowu z takiego ułatwienia, córka niebawem stanie się pełnoletnia..


niedziela, 5 czerwca 2016

Drożdżowe babeczki leniwej gospodyni z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe dla leniwych (albo zabieganych?).
 Tym razem w postaci babeczek. Można je zapakować w pudełko i jazda na rower, na plażę
czy piknik  :) Są tak proste w przygotowaniu, że nie ma, że się nie uda...

                     Składniki:
Ciasto drożdżowe:
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 0,5szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju
  • truskawki ok.200-300 g  
 Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • opcjonalnie garść podprażonych migdałów w płatkach (można pominąć)
Pokruszyć drożdże.Wlać ciepłe mleko, dodać cukier, rozmącone jajka. Następnie wlać olej, wsypać przesianą mąkę i odstawić całość na 2 godziny. Po tym czasie zamieszać ciasto drewnianą łyżką i zostawić na godzinę.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: masło,cukier i mąkę  wyrabiać palcami do uzyskania grudek. Włożyć do lodówki.
Po trzech godzinach ponownie zamieszać ciasto łyżką i przełożyć do foremek na muffinki do 3/4 wysokości foremki.
Truskawki umyć, pokroić w kawałki i układać na ciasto w foremkach. Posypać kruszonką i migdałami. Lekko docisnąć owoce i kruszonkę do ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w 180°C.