Śmietankowy tort ozdobiony cukierkami różnej wielkości i smartfonem. Pierwszy raz kleiłam telefon z masy cukrowej,wyszło średnio, następnym razem będzie lepiej. Przykleił mi się do powierzchni blatu i miałam problemy ze ściągnięciem telefonu. Następnym razem może trzeba blat czymś podsypać...:)
Strony
▼
wtorek, 21 czerwca 2016
czwartek, 16 czerwca 2016
Szarlotka z kratką
Tak wiem, do jesieni jeszcze daleko, wszędzie ogromny dostęp do owoców sezonowych typu truskawki, czereśnie czy morele, a ja tu w połowie czerwca z szarlotką wyskakuję ;)
Dostałam cała reklamówkę jabłek od koleżanki, więc połączyłam półkruche ciasto z jabłkami,
co się owoce maja marnować...a ciasta z kratką tak mi się podobają....mają w sobie
jakiś urok :)
Ciasto kruche:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 125 g margaryny (pół kostki)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg jabłek
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte owoce przesmażyć na patelni z dodatkiem cytryny, cynamonu i cukru przez około 10-15 minut na niedużym ogniu, często mieszając. Jeśli jabłka są bardzo soczyste i maja bardzo dużo soku, możemy dodać do jabłek płaską łyżkę bułki tartej. Odstawić do wystygnięcia.
Dno tortownicy o wym.22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem (większa część) wyłożyć boki i spód tortownicy. Spód ciasta podsypać delikatnie bułką tartą lub kaszą manną i wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić w paski i układać na jabłkach.Piec w 180°C przez około 40 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
wtorek, 14 czerwca 2016
Ciastka francuskie z budyniem i truskawkami
W czerwcu mamy juz dostęp do świeżych i pysznych krajowych truskawek , więc proponuję ciastka francuskie z budyniem i owocami w glazurze. Znalazłam takowe właśnie tutaj. Ciastka wyglądają bardzo efektownie i są bardzo smaczne, choć najmłodszej latorośli przygotowałam je z samym budyniem (niestety nie licząc bananów nie chce uparciuch jeść owoców). Podobno też są dobre, choć ja tam jednak wolę z dodatkiem truskawek, jagód czy innych :)
Składniki na 12 szt:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 0,5 l mleka
- budyń waniliowy lub śmietankowy+ 1 łyżeczka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru do budyniu+łyżka cukru do ciastek
- 1 jajko do smarowania
- truskawki (przekroić na połówki)
- 1 opak. bezbarwnej polewy do tortów (polewa żelująca na owoce)
Ciasto francuskie podzielić na 6 kwadratów. Każdy kwadrat złożyć na pół, żeby powstał trójkąt. Naciąć brzegi trójkąta z dwóch boków na szerokość ok.1 cm (nie nacinać do końca). Nacięty kwadrat odwinąć z powrotem, następnie nacięte paski zawinąć do środka (dwa boczne brzegi będą się nakładały na siebie). Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Do środka kłaść po łyżce budyniu. Piec w temp.200°C około 15-20 minut. Tak samo postąpić z drugim płatem ciasta.
Gdy ciastka wystygną, układać na nich połówki truskawek.Przygotować polewę żelującą wg przepisu i pędzelkiem nanieść na owoce.
Ps.Nie każdy ma dostęp do takiej polewy (ja kupiłam ją w Kauflandzie), ale można owoce posmarować tężejącą cytrynową galaretką lub ciepłym jasnym dżemem np. brzoskwiniowym.
poniedziałek, 13 czerwca 2016
Cukier waniliowy domowy
Domowy cukier waniliowy ma delikatniejszy smak i zapach niż ten zakupiony w sklepie, ponieważ nie zawiera sztucznych wzmacniaczy smaku i zapachu, który zresztą nosi nazwę "wanilinowy".
Cukier własnej roboty jest naturalny. Używam go już od dłuższego czasu i gdy tylko się kończy, zaraz robię następny. Zwykły cukier mieszam z wanilią, mielę dosłownie przez kilka sekund w młynku i zostawiam w słoiczku na jakiś czas. Dziś świeża porcja do odstania :)
Składniki:
- 1,5 szkl. drobnego cukru do wypieków
- 2 laski wanilii
- słoiczek do przechowywania ;)
poniedziałek, 6 czerwca 2016
Tort Legia Warszawa
Tort Legia Warszawa z kremem budyniowym i brzoskwiniami na jasnym biszkopcie.
Tym razem poszłam na łatwiznę i kupiłam masę cukrową. Przyznam szczerze, że z gotową masą lepiej mi się pracowało, jest bardziej elastyczna.Chyba skorzystam niebawem znowu z takiego ułatwienia, córka niebawem stanie się pełnoletnia..
niedziela, 5 czerwca 2016
Drożdżowe babeczki leniwej gospodyni z truskawkami i kruszonką
Tym razem w postaci babeczek. Można je zapakować w pudełko i jazda na rower, na plażę
czy piknik :) Są tak proste w przygotowaniu, że nie ma, że się nie uda...
czy piknik :) Są tak proste w przygotowaniu, że nie ma, że się nie uda...
Ciasto drożdżowe:
- 25g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 0,5szklanki ciepłego mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki oleju
- truskawki ok.200-300 g
- 50 g masła
- 50g cukru
- 100 g mąki pszennej
- opcjonalnie garść podprażonych migdałów w płatkach (można pominąć)
W międzyczasie przygotować kruszonkę: masło,cukier i mąkę wyrabiać palcami do uzyskania grudek. Włożyć do lodówki.
Po trzech godzinach ponownie zamieszać ciasto łyżką i przełożyć do foremek na muffinki do 3/4 wysokości foremki.
Truskawki umyć, pokroić w kawałki i układać na ciasto w foremkach. Posypać kruszonką i migdałami. Lekko docisnąć owoce i kruszonkę do ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w 180°C.