Tym razem tort urodzinowy dla najstarszej latorośli.
Z nutellą, na jasnym biszkopcie.
Troszkę słodszy niż wszystkie, które do tej pory robiłam, ale bardzo smaczny.
Biszkopt o średnicy 22 cm:
- 4 jajka
- 8 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
Dodawać kolejno żółtka mieszając do połączenia składników. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia. Połączyć składniki łyżką ( nie miksować ).
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowane ciasto. Piec w temp.180°C przez 30-35 minut.
Masa śmietankowa:
- 200 g serka mascarpone
- 150 ml słodkiej śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka rumu lub aromat rumowy do smaku
- 300 g serka mascarpone
- 6 łyżek nutelli
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- 250 ml mocnej herbaty
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszy, dolny blat nasączyć ponczem z herbaty i posmarować cienko dżemem.
Przygotować masę śmietankową: serek mascarpone zmiksować z jedną łyżką rumu, ubić słodką śmietankę dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru pudru. Ubitą śmietanę połączyć z mascarpone i wyłożyć masę na nasączony blat, przykryć drugim - nasączyć, posmarować dżemem.
Przygotować masę z nutelli: serek mascarpone zmiksować z nutellą. Ubić śmietankę 30%-kę i wymieszać łyżką z masą orzechową. Część gotowej masy wyłożyć na nasączony biszkopt (ok. 3-4 łyżki ). Przykryć trzecią częścią ciasta.Górę również nasączyć. Pozostałą masą obłożyć tort i ozdobić wg uznania. Przechowywać w lodówce.