Tym razem tort urodzinowy dla najstarszej latorośli.
Z nutellą, na jasnym biszkopcie.
Troszkę słodszy niż wszystkie, które do tej pory robiłam, ale bardzo smaczny.
Biszkopt o średnicy 22 cm:
- 4 jajka
- 8 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
Dodawać kolejno żółtka mieszając do połączenia składników. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia. Połączyć składniki łyżką ( nie miksować ).
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowane ciasto. Piec w temp.180°C przez 30-35 minut.
Masa śmietankowa:
- 200 g serka mascarpone
- 150 ml słodkiej śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka rumu lub aromat rumowy do smaku
- 300 g serka mascarpone
- 6 łyżek nutelli
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- 250 ml mocnej herbaty
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszy, dolny blat nasączyć ponczem z herbaty i posmarować cienko dżemem.
Przygotować masę śmietankową: serek mascarpone zmiksować z jedną łyżką rumu, ubić słodką śmietankę dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru pudru. Ubitą śmietanę połączyć z mascarpone i wyłożyć masę na nasączony blat, przykryć drugim - nasączyć, posmarować dżemem.
Przygotować masę z nutelli: serek mascarpone zmiksować z nutellą. Ubić śmietankę 30%-kę i wymieszać łyżką z masą orzechową. Część gotowej masy wyłożyć na nasączony biszkopt (ok. 3-4 łyżki ). Przykryć trzecią częścią ciasta.Górę również nasączyć. Pozostałą masą obłożyć tort i ozdobić wg uznania. Przechowywać w lodówce.
właśnie chłodzi się mój torcik niestety masa z nutella chyba mi się zważyła bo ma taką dziwną konsystencję i jest trochę rzadka (ni taka żeby spływała z tortu) Masa śmietankowa wyszła mi super a tą z nutella może źle miksowałam ustawiłam mikser na 3 a powinnam pewnie na jedynke, dałam 200 g mascarpone i 5,5 łyżeczki nutelli śmietany też dałam mniej bo w ogóle nie chciała mi zgęstniec... No cóż zobaczymy jak postoi w lodówce co z niego będzie...
OdpowiedzUsuńjak Pani myśli czy zamiast kremu z nutella na wierzch pasowałby krem taki niby lukier z masła czyli krem maślany? gdyż chciałabym dodac jakiś barwnik i zrobić wierzch kolorowy. Ciekawe czy to by współgrało?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że krem maślany ( najlepiej o smaku śmietankowym ) będzie pasował na wierzch. Kolorowy na pewno będzie się ładnie prezentował.Pozdrawiam :)
Usuńdzien dobry , a jak pani robi lukier maślany? mogę prosić o przepis? pozdrawiam kasia
OdpowiedzUsuńMasz na myśli krem maślany?Może być np taki:200 g miękkiego masła 82%,0,5 szklanki cukru pudru,1 małe jajko,2-3 łyżki soku z cytryny,ewentualnie barwniki.
UsuńJajko sparzyć,oddzielić żółtko od białka,masło utrzeć na puch (ok.8-10 minut). Białko ubić,dodać połowę cukru pudru(miksować z cukrem ok.3 minuty), druga połowę cukru dodać do żółtka i je również utrzeć do białości.Składniki połączyć z masłem dodając na koniec sok z cytryny ubijając przez kilka minut. Przepis sprawdzony, pochodzi od pani Marty Ryżek-Kalkowskiej. Pozdrawiam :)