Ciasto które dość często robię wykorzystując renety. Starte jabłka połączone z galaretką, bita śmietana i na wierzch prażone wiórki kokosowe.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 8 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić białko od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodając pod koniec miksowania partiami cukier.Do ubitej piany dodać żółtko, zmiksować. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Wsypywać partiami i mieszać ciasto łyżką do połączenia składników.
Blaszkę o
wym. 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec około 25-30 minut w temp.175-180°C. Wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ściąć wierzch ciasta, lekko nasączyć biszkopt przegotowaną wodą z cukrem i cytryną.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 1/2 szklanki wody
Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych, starkować na tarce o grubych oczkach. Starkowane owoce przesmażyć na patelni, dodając pół szklanki wody. Pod koniec smażenia wsypać 2 galaretki i dokładnie wymieszać, prażyć jeszcze przez chwilę, następnie odstawić do wystudzenia. Wystudzone jabłka rozłożyć równomiernie na przygotowany biszkopt.
Masa śmietankowa:
- 500 g słodkiej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 śmietan-fixy
- 5-6 łyżek cukru pudru
Do wysokiego naczynia przełożyć mascarpone, wlać śmietankę 30%, krótko zmiksować, wsypać cukier puder i śmietan fix i całość miksować, aż masa śmietankowa będzie gęsta. Przełożyć masę na jabłka, wyrównać, ciasto wstawić do lodówki.
Posypka kokosowa:
- 120 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła
- niecałe 1/3 szklanki cukru
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, rozpuścić. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Prażyć co chwile mieszając, żeby nie przypalić wiórków. Gdy będą miały jasnozłoty kolor, zdjąć patelnię z palnika i zostawić wiórki do wystudzenia, przemieszać je co jakiś czas. Zimną kokosową posypkę rozłożyć na schłodzonym cieście.
Ciasto przechowywać w lodówce. Wyjmować kilkanaście minut przed podaniem.