Podczas pieczenia ciasta zapach truskawek unosił się po całej kuchni...
Sezon na truskawki rozpoczęty, choć w tym roku przez kiepską pogodę ceny owoców i warzyw są dość wysokie. Tak już się chciało truskawek, że nawet cena mnie nie odstraszyła...
Sezon na truskawki rozpoczęty, choć w tym roku przez kiepską pogodę ceny owoców i warzyw są dość wysokie. Tak już się chciało truskawek, że nawet cena mnie nie odstraszyła...
Przepis na jogurtowe ciasto "kubeczkowe" wykorzystałam ze strony Z cukrem pudrem . Ciasto nazwano kubeczkowym, ponieważ do odmierzania produktów wykorzystujemy pojemniczek po jogurcie naturalnym użytym w tym przepisie. Przepis jest na kwadratową formę 20x20 cm. Trzeba pamiętać, żeby składniki do przygotowania były w temperaturze pokojowej. Ciasto proste i nie zajmujące dużo czasu na przygotowanie. Nie ma potrzeby używania miksera. Zmniejszyłam trochę ilość cukru, ponieważ ciasto było dla mnie trochę za słodkie.
Składniki:
- kubeczek jogurtu naturalnego 190g.
- 2 jajka
- 2/3 kubeczka oleju
- niepełny kubeczek cukru (lub kubeczek cukru pudru)
- 2 kubeczki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- truskawki
- 2 plastry ananasa z puszki (odsączyć i pokroić w kostkę)-można pominąć
Piec w temp.175-180°C przez około 45-50 minut.
Jeszcze ciepłe, ale nie gorące ciasto obsypać cukrem pudrem.