Strony

sobota, 27 września 2014

Tort z nutellą

     Tym razem tort urodzinowy dla najstarszej latorośli. 
Z nutellą, na jasnym biszkopcie.
     Troszkę słodszy niż wszystkie, które do tej pory robiłam, ale bardzo smaczny.   
                       
                                      Składniki:
Biszkopt o średnicy 22 cm:
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
Dodawać kolejno żółtka mieszając do połączenia składników. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia. Połączyć składniki łyżką ( nie miksować ).
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowane ciasto. Piec w temp.180°C przez 30-35 minut. 

Masa śmietankowa:
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka rumu lub aromat rumowy do smaku
Masa z nutelli:
  • 300 g serka mascarpone
  • 6 łyżek nutelli
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
Poncz do nasączenia biszkopta:

  • 250 ml mocnej herbaty
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
Ponadto pół słoiczka jasnego dżemu np. brzoskwiniowy ( można pominąć ) i wiórki kokosowe do ozdobienia boków .

 Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszy, dolny blat nasączyć ponczem z herbaty i posmarować cienko dżemem.
 Przygotować masę śmietankową: serek mascarpone zmiksować z jedną łyżką rumu, ubić słodką śmietankę dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru pudru. Ubitą śmietanę połączyć z mascarpone i wyłożyć masę na nasączony blat, przykryć drugim - nasączyć, posmarować dżemem.
Przygotować masę z nutelli: serek mascarpone zmiksować z nutellą. Ubić śmietankę 30%-kę i wymieszać łyżką z masą orzechową. Część gotowej masy wyłożyć na nasączony biszkopt (ok. 3-4 łyżki ). Przykryć trzecią częścią ciasta.Górę również nasączyć. Pozostałą masą obłożyć tort i ozdobić wg uznania. Przechowywać w lodówce.

wtorek, 23 września 2014

Drożdżówki z orzechowym nadzieniem

                    Przeszukując internet w poszukiwaniu słodkich bułek natknęłam się na drożdżowe serca orzechowe ze strony Moje wypieki.
 Są bardzo proste w przygotowaniu. Zmniejszyłam tylko ilość rumu. Bułeczki wyszły mięciutkie i smaczne.
Doskonale pasują na święto Walentego :)

                           Składniki ( na 10 bułek ) :
Ciasto:
  • 160 ml ciepłego mleka ( ok.3/4 szklanki )
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła (ok. 50 g )
  • 15 g świeżych drożdży
Nadzienie:
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g brązowego cukru
  •  90 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 30 ml rumu lub zapach rumowy
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
 Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka potrzebne po smarowania przed pieczeniem.

Przesiać mąkę, przesypać do miski. W mące zrobić dołek, wrzucić do niego pokruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka i zasypać 1 łyżeczką mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn w mące wyrośnie, dodać do nich sól,  jajko, resztę cukru i pozostałe cieple mleko. Wymieszać i dodać na końcu płynne masło. Wyrobić gładkie i miękkie ciasto. Uformować kulę i włożyć do miski obsypanej mąką na dnie. Przykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godziny )
Gdy ciasto będzie sobie spokojnie wyrastało, wszystkie składniki na nadzienie wymieszać ze sobą lekko rozcierając.
 Kiedy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na 10 części po ok. 60 g każda i uformować z nich kule.
Każdą  kulę kolejno rozwałkować na placuszek, rozsmarować na nim nadzienie i zwinąć w rulonik jak naleśnik. Tak zwinięty rulonik złożyć w pół i przekroić go w połowie nożem w miejscu zagięcia, zostawiając ok.1,5 - 2 cm nieprzecięte.Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.
Przygotowane bułki układać na blaszce w dość sporych odstępach, zostawić pod przykryciem na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem .
Piec w temp. 180°C ok.15-17 minut.