czwartek, 16 czerwca 2016

Szarlotka z kratką

Tak wiem, do jesieni jeszcze daleko, wszędzie ogromny dostęp do owoców sezonowych typu truskawki, czereśnie czy morele, a ja tu w połowie czerwca z szarlotką wyskakuję ;) 
Dostałam cała reklamówkę jabłek od koleżanki, więc połączyłam półkruche ciasto z jabłkami, 
co się owoce maja marnować...a ciasta z kratką tak mi się podobają....mają w sobie 
jakiś urok :)

                 Składniki:
Ciasto kruche:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 125 g margaryny (pół kostki)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na ciasto połączyć ze sobą  i szybko zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4, wstawić na dwie godziny do lodówki, żeby się  schłodziło.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte owoce przesmażyć na patelni z dodatkiem cytryny, cynamonu i cukru przez około 10-15 minut na niedużym ogniu, często mieszając. Jeśli jabłka są bardzo soczyste i maja bardzo dużo soku, możemy dodać do jabłek płaską łyżkę bułki tartej. Odstawić do wystygnięcia.
Dno tortownicy o wym.22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem (większa część) wyłożyć boki i spód tortownicy. Spód ciasta podsypać delikatnie bułką tartą lub kaszą manną i wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić w paski i układać na jabłkach.Piec w 180°C przez około 40 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Biorę kawałek takie pięknej szarlotki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wyszła ! Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast i chętnie wgryzłabym się w twoją :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)