czwartek, 26 września 2013

Tort z musem malinowym

Już po ....jak ten czas szybko leci.
Jeszcze trochę i zostanę "ryczącą czterdziestką"...Pomyśleć, że niedawno była osiemnastka... Hej!pora wrócić do rzeczywistości.
Swoje święto urodzinowe uważam za wyjątkowo udane, zwłaszcza, że oprócz wizyty najbliższej rodzinki, późnym wieczorem miałam niespodziewanych gości, którzy po skończonej pracy postanowili  zrobić mi niespodziankę i wpaść z życzeniami. To naprawdę niesamowita ekipa i mam nadzieję, że będziemy się trzymać razem tak długo jak się da :))
        Tym razem zrobiłam tort z masą jogurtowo-śmietankową i musem malinowym w środku, na zewnątrz udekorowałam go masą malinową. Może nie wyszedł za ładny, ale za to jaki  pyszny... Mus malinowy zastąpił dżem, a masa z jogurtu  nadała mu delikatności.
Nie za słodki...
 był przepyszny...

Przepis na tortownicę 26 cm.
Najlepiej dzień wcześniej upiec biszkopt,.


                                         Składniki:
          Mus malinowy:
  • 500 g malin
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 2,5-3 łyżeczki żelatyny
Tortownicę, w której był pieczony biszkopt wyłożyć folią spożywczą.
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko, żeby  je prawie pozbawić pestek (zostawiłam trochę, żeby czuć było, że to jednak maliny), wymieszać z cukrem pudrem. Jeśli maliny są bardzo słodkie-dodać mniej cukru pudru.Moje takie nie były.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w szklance z 5 łyżeczkami gorącej wody.
Dodać do malin ciągle mieszając.
Przygotowane maliny wlać do tortownicy, wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Jeśli chcemy mieć bardziej zwarty mus  trzeba dodać więcej żelatyny, chociaż ja uważam,że taka konsystencja wystarczy, ponieważ wydaje się wtedy być delikatniejszy.

         Masa jogurtowa:
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 5-6 płaskich łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
Jogurt połączyć z cukrem pudrem. Ubić na sztywno dobrze chłodzona śmietankę 30%.
Ubitą dodawać do jogurtu mieszając łyżką.
Żelatynę rozpuścić w 8 łyżeczkach gorącej wody (podwajamy ilość wody w stosunku do żelatyny). Rozpuszczoną wlewać powoli do masy i wymieszać dokładnie mikserem.

Biszkopt przekroić na trzy blaty i nasączyć je:
-300 ml  słabej herbaty z wyciśniętym sokiem z połowy cytryny i 2 płaskimi łyżeczkami cukru.

Wyjąć z lodówki przygotowany mus malinowy i wyciągnąć go z tortownicy razem z folią.
Dolny nasączony blat biszkopta przełożyć do tortownicy i na niego wyłożyć pomału mus malinowy ściągając z niego folię.Na musie rozprowadzić cienką warstwę masy jogurtowej, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę masy-wyrównać i położyć trzeci blat.

     Masa malinowa:
  • 150g przetartych malin
  • 800 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
Ubić śmietanę 30%, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Żelatynę dokładnie rozpuścić (tak wiem, znowu :) ) w 12 łyżeczkach gorącej wody  i dodać do malin. Połączone maliny z żelatyną wlewać do ubitej śmietany i dokładnie zmiksować.Wstawić na chwilę do lodówki, żeby zgęstniała, następnie obłożyć masą ozdobić tort.
Jeśli pomysł na ozdobienie torta jest inny, można użyć połowy składników do zrobienia masy malinowej.
Ja na razie będę trenować wykonanie "różyczek", aż zaczną mi wychodzić. Jakoś ze zdolnościami artystycznymi to u mnie jakoś kiepsko ;)





 

20 komentarzy:

  1. Wyszedł przepiękny, nie mam pojęcia dlaczego Ci się nie podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to 'może nie wyszedł za ładny' ? jest prześliczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego z okazji Urodzin :))
    Torcik wyszedł śliczny, delikatny, puchaty, różany...taki do schrupania od razu

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny! :)) te różyczki wyszły przepięknie. Której tylki do nich użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego dobrego :)
    A tort zrobilas piekny :)
    Twoje rozyczki wygladaja o niebo lepiej niz z frostingu czekoladowego :P http://chochlikikuchenne.wordpress.com/2013/09/06/tort-najlepszy-z-wisniami-malinami-i-frostingiem-czekoladowym/

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny!! Muszę też kiedyś wypróbować tę metodę z różyczkami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje za miłe komentarze dziewczyny, jesteście kochane. :)
    Do J.-do różyczek użyłam tylki 1M, którą niedawno sobie sprawiłam.
    Do Klaudia-chochlikikuchenne -Twój tort jest wspaniały,a różyczki przecudne.
    Dziękuje Krystyno za życzenia :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Moim zdaniem jest prześliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy moga byc mrożone maliny ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Niebawem na moim blogu pojawi się notka odnośnie tego tortu! Jest przepyszny, ale nie powinnam się była za niego brać :P kolejnym razem zgłoszę się do Ciebie, bo jeśli ludzie jedzą wzrokiem, to moi goście musieli być bardzo głodni :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam. Mam pytanko odnośnie żelatyny. Czy można zastąpić ją śmietanfix-em? Pozdrawiam Ania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz na myśli masę jogurtową czy malinową?

      Usuń
    2. Jedną i drugą. Wszędzie tam gdzie jest śmietana. Mus malinowy oczywiście na żelatynie, ale masy łatwiej by było (chyba) zrobić na śmietan fix. Ania.

      Usuń
  12. dlaczego porobiły mi sie grudki po żelatynie?

    OdpowiedzUsuń
  13. czy mus malinowy mogę nałożyć na biszkopt zaraz po jego zrobieniu? czy muszę jednak odczekać noc? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)